Bilo kakvi dostupni serveri, shp fajlovi...

Pozdrav. Korisnik sam i editor OpenStreetMap-a još od 2012. Aktivno sam popravljao relacije puteva, ali mi svakako bode oči (pretpostavljam i vas) to što granice opština i naselja nemaju visoku preciznost. Da li postoji ikakav način da se dođe do bilo kakvog preciznog shp fajla (ako RGZ i dalje ne daje svoj server npr.), ili i dalje ostaje ista situacija. GADM svakako nije precizan, a naletao sam na različite podatke koje najčešće nude organizacije za statistiku pod okriljem Evropske unije, koji zahtevaju specijalan način pristupa. Stvarno bih bio zahvalan ako se nešto nađe.

Па колико је одступање ОСМ граница општина од рецимо граница на http://www.geosrbija.rs/rga/default.aspx?gui=1&lang=3 ?

Иначе погледај званични ценовник:
http://www.rgz.gov.rs/web_preuzimanje_datotetka.asp?FileID=2423
Тарифни број 13.

Odstupanje je ogromno, pogotovu za Grad Beograd i opštinu u kojoj ja živim (Novi Beograd).
Posebno obrati pažnju na potez oko dunavskog keja. Zvezdara je takođe, nažalost, frljavo odrađena (nije krivica korisnika koji je to uradio).
Ako je to jedino rešenje, hvala na ponudi, razmisliću. :slight_smile:
EDIT: Da li je moguće platiti za navedene usluge online putem ili je jedini način posetiti centralu?

Odstupanje granica opština je prilično. Granice koje su upotrebljene su iz nekog izvora koji liči da je samo informativno sadržavao granice.

Nažalost, nisam uspeoda nađem neki izvor dobrih podataka osim RGZ a oni samo prodaju podate i kad ti prodaju to opet ne smeš da koristiš na OSM.

Pokrenuta je kao neka inicijativa da država otvori neke svoje podatke pa bi granice opština mogle da budu u tom skupu, ako bi se nekako uspelo izboriti.