Beste tool om tags toe te voegen?

Ik ben een beginnende OSM contributor. Tot nu toe heb ik met Maproulette enkele eenvoudige dingen gedaan, StreetComplete en via JOSM Validator enkele eenvoudige problemen opgelost.

Zelf gebruikt OSM vaak via OSMand en zie dan dat er wel vaak plaatsen ontbreken (bv supermarkten, frituur, restaurant,…). Mijn concrete vraag is: met welke tool kan ik bijvoorbeeld “alle supermarkten van …” tonen en dan zien waar info ontbreekt en aanvullen.

Ik heb al de zoekfunctie van JOSM geprobeerd en ook “Overpass-turbo”. Maar misschien is er nog iets beters?
Bedankt.

Hallo,

welkom bij OSM. Goed dat je begonnen bent met eenvoudige dingen, dat is de beste manier.

Ik begrijp niet goed wat je bedoeling is met het aanvullen. Je mag niet zomaar de website van keten X raadplegen en dan over heel het land winkels toevoegen. Wat je wel mag doen is door de winkelstraat wandelen, notities nemen en dan POIs toevoegen.

Wil je toch “snel” data van een website/andere databank in OSM plaatsen, moet je a) de toelating hebben van de eigenaar van de website/databank, b) de rest van de import procedure volgen.

Onlangs heeft iemand dit geprobeerd met data van Shell stations. De officiële data bleek vol fouten te zitten en verschillende landen (o.a. Duitsland en Frankrijk) hebben gevraagd om die data niet te importeren bij hen.

Bedankt voor het antwoord. OK, ik wou niet data importeren van een andere website. Ik zoek gewoon een tool waarmee ik eenvoudig bijvoorbeeld: “alle supermarkten van Stad Aalst” die reeds ingevoerd zijn in OSM kan tonen. Diegene die ik ken en weet zijn zou ik nakijken (openingsuren, correcte naam,toegankelijkheid). Ik zou dit doen op basis van eigen kennis (en desnoods nakijken ter plaatse).

Je kan de openpoimap daarvoor gebruiken:

http://openpoimap.org/?map=food&zoom=14&lat=50.94197&lon=4.03054&layers=B00FFFFFFFFFFFFFTF

Je kan ook je eigen “POIs” definiëren, maar ik vraag me af of dat veel eenvoudiger is dan via OverpassTurbo.
BTW, onderliggend gebruikt deze kaart Overpass.

Een andere mogelijkheid is http://www.flosm.de/en/poimap.html?lat=51.3600000&lon=10.4800000&r=740000.00&st=1&sw=supermarket

In overpass-turbo kan je je concrete vraag heel eenvoudig beantwoorden, door bijvoorbeeld in de wizard “supermarket in Aalst” te typen. Als je die “in Aalst” laat vallen dan krijg je gewoon een query voor het zichbare deel (je kan zelf ook op de kaart een vierkant tekenen). Als je de tag kent, dan kan je in de wizard bijvoorbeeld ook “natural=tree” typen om een query te krijgen. Ik herhaal hier maar even wat ik Riot nog mee gaf. Als je een “vagere” query wil, bijvoorbeeld alles met een variatie op “kringwinkel” in de naam: https://overpass-turbo.eu/s/AoS
Vanuit OverpassTurbo kan je trouwens ook exporteren naar JOSM of Level0 om te editeren.
Als je op die manier een reeks te controleren punten hebt, dan kan je zelf heel eenvoudig een mobiele editor in elkaar steken om te gebruiken tijdens veldcontroles, bijvoorbeeld: https://www.mapcontrib.xyz/t/7865e7-Fair_trade_shops#info/layer/63205a9e-db69-4534-8735-bfc7dc22ceaf