Bestaat de N1000?

Ik was wat prikkers aan het langslopen toen ik deze tegenkwam.
Scherp van anoniem, vind ik.

Desbetreffende deel van de weg:
https://www.openstreetmap.org/way/6355524

Gewijzigd door de gebruiker sb_10.
https://www.openstreetmap.org/user/sb_10/history

Wat hij nu precies uitvoert is mij niet altijd even duidelijk.
Deze ook bijvoorbeeld: https://www.openstreetmap.org/way/271475395#map=19/51.43811/5.47053
amenity=place_of_worship en religion=muslim is verwijderd…

Maar goed ik haak af.
Bestaat de N1000 (volgens mij niet)? Is er eigenlijk een kaartje waar je alle wegen plus de bijbehorende nummers van Nederland op terug kan vinden? Heb op wikipedia wel wat gevonden, maar ik bedoel eigenlijk iets ‘officieels’. Ik zoek nog even verder…

[EDIT] Deze en deze websites heb ik kunnen vinden. De N1000 is nergens te vinden.

Zover ik weet is N999 het hoogste nummer. Het zou ook erg raar zijn als het laatste stukje van de N999, zonder kruisingen tegen te komen, ineens de N1000 wordt.

De Fatihmoskee in Eindhoven bestaat ook nog gewoon. sb_10 verwijderd dus juiste informatie zonder een verklaring in de changeset te geven…

Op deze kaart van de provincie Groningen, de beheerder van de weg, loopt de N999 gewoon tot de aansluiting met de N46. Er is niets te zien van een N1000.

Tja… Leek mij ook al vreemd, ik ga die N1000 nu veranderen.
Ik volg sb_10 ook niet helemaal… De tags van de Fatihmoskee zal ik ook weer even herstellen. De tags kan ik er simpelweg weer opzetten, of is de changeset reverten in dit geval een betere optie?

Bedankt voor de wegenkaart! :wink:

Zit er nu even naar te kijken… Maar hoe kan dit dan? De N999 bestaat pas sinds 5-8-2017 toen sb_10 deze weg erin heeft getekend?

Hoe kan het dat er bij ‘geschiedenis’ ver niks staat, het kan toch niet zo zijn dat die weg er nog niet lag?
De enige verklaring die ik nu kan bedenken is: sb_10 verwijdert de wegen die er lagen, tekent zelf de ‘nieuwe’ weg erin en neemt alle tags over?
Heb sb_10 ook maar even een vriendelijke mail gestuurd.

[EDIT] Changeset 55622928 heb ik teruggedraaid, ook om even kennis te maken met de reverter plugin. Want die heb ik nog niet gebruikt, en ik dacht ‘het enige verandering in deze changeset zijn die twee tags, dus dat is wel safe om te doen denk ik’. Als ik iets verkeerd heb gedaan, laat het vooral weten, want dan kan ik er wat van leren.

Je kunt in achavi precies zien wat iemand heeft gedaan. Zo’n gele lijn is dus nieuw ingetekend. Zie legenda. De geschiedenis is dan weg. http://overpass-api.de/achavi/?changeset=50862571

Bedankt eggie, ja 't is duidelijk te zien, achavi heb ik vaker langs zien komen, maar kwam niet op de naam…
Jammer dat je niet kan zien wat eronder lag…

Waarschijnlijk heeft sb_10 de al bestaande weg (https://www.openstreetmap.org/way/6355524) geknipt, en daarna het zuidelijke deel als N1000 getagged (het groene deel in achavi). De nieuwe weg (geel in achavi) heeft nog de oude tags. Ook in de wijzigingenset op osm.org kun je zien dat er geen weg gewist is, alleen één gewijzigd (v8) en een nieuwe toegevoegd (v1). Als je het precies wilt uitzoeken is reverten met JOSM de beste methode. Niks uploaden dan natuurlijk, maar alleen om te kijken hoe het voor en na de changeset precies zat. Ik zet voor de zekerheid vaak in zo’n geval het vinkje aan bij “Discourage upload” (rechtermuisklik op data-laag).

Ik mag hopen dat deze onzinnige wijzigingen wel tot commentaar aan de mapper leiden. Als hij zo doorgaat, en nooit reageert op opmerkingen van andere mappers, hebben we wel wat ‘munitie’ nodig als we de DWG om een ban gaan vragen. Een flinke stapel onbeantwoorde opmerkingen op wijzigingensets is dan altijd handig. Alleen melden dat je het nodig vond zijn wijzigingen terug te draaien, maakt een stuk minder indruk. Ik heb nog wat andere wijzigingen van sb_10 zitten bekijken, daar word ik ook niet altijd even vrolijk van. Als iemand nog een paar uur over heeft, er zijn genoeg kanttekeningen bij z’n wijzigingen te maken. :wink:

Hmm, oké… Als je één weg doormidden knipt, krijgen beide helften dan versie #1? (Ergens klinkt dat wel logischer…)

Telt het versie #… nummer door?
Stel: het hele stuk zat voor het knippen bijvoorbeeld op versie #7. Vervolgens knip je hem doormidden, beide stukjes krijgen dan versie #8. Als je dan één van de twee stukjes bewerkt krijgt die versie #9 en het andere stukje, waar je niks aan hebt gedaan, blijft dan op versie #8 staan.
Hoe kan het anders zo zijn dat het deel waar hij 'N1000" op had gezet inmiddels op versie #8 zit, als dat het andere afgeknipte stukje is? Of zie ik nu iets over het hoofd?

Ik zag bij die weg ook v1 staan, maar vond dit merkwaardig omdat ik mij niet kon voorstellen dat die weg voordat sb_10 hem erin heeft gezet er nog niet was. Ik bedoel, volgens mij staan na de nodige imports zowat alle openbare wegen in Nederland al wel op de kaart.

Ik ga eens even in JOSM kijken.

Een way is een lijst nodes. Stel way 1 (versie 7) bestaat uit nodes 1 t/m 10. Als je deze way splitst bij node 5, krijgt de bestaande way (in versie 8) nodes 1 t/m 5 en wordt er een way 2 aangemaakt (versie 1) met nodes 5 t/m 10.

Voor wijziging: way 1 (v7): nodes 1 t/m 10
Na wijziging: way 1 (v8): nodes 1 t/m 5; way 2 (v1): nodes 5 t/m 10

In dit geval is het stuk dat naar N1000 is veranderd way 1 en het afgesplitste deel dat N999 is gebleven way 2.

Ik heb het nogal opgemerkt maar hier is toch nog wel wat werk met wegen en de oever lijkt het? (polder of niet)
https://www.openstreetmap.org/#map=14/51.3895/4.0142

Zelf begin ik niet aan edits in NL, heb genoeg aan de wandelpaadjes aan de Costa Blanca

Ah kijk, dit is duidelijk! Bedankt.

Geen idee eigenlijk, kom zelden in het zuiden. Heb het even snel gecheckt met JOSM en Topo10nl, maar ik zie zo snel geen wegen die missen.

kijk maar eens in Google Earth

Je kan bij Achavi de verschillende lagen uit en aan zetten (rechtsboven in de hoek). Dan zie je wat er onder lag. Bedoel je dat?

Ah kijk, die knop had ik over het hoofd gezien. Als je ‘changes’ uitzet kan je inderdaad zien hoe het er voor sb_10 uitzag. Bedankt!

Ik weet niet in hoeverre je je hiervan bewust bent maar Google Maps of Google Earth mag je niet als bron gebruiken voor OSM.

Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/OpenStreetMap#Gebruik_van_bestaand_kaartmateriaal_en_luchtfoto’s

Groeten,
Mark

Om wegnummers te controleren kan het Nationaal Wegenbestand gebruikt worden, dat in beheer bij Rijkswaterstaat is. Zie https://www.rijkswaterstaat.nl/zakelijk/zakendoen-met-rijkswaterstaat/werkwijzen/werkwijze-in-gww/data-eisen-rijkswaterstaatcontracten/nationaal-wegenbestand.aspx. De dataset is als shapefile te downloaden, maar ook in te zien in bijvoorbeeld de PDOK-viewer. Licentie van het NWB is CC0.

Bedankt voor de info! Met de PDOK viewer is het met het nationaal wegen bestand inderdaad goed te zien. In shapefiles moet ik mij ook nog maar eens een keertje verdiepen :D.