Bedrijven taggen op OSM

Vanaf het begin toen ik bedrijven ging toevoegen had ik de indruk dat er geen “bedrijfstag” bestaat. Na meerdere maanden bewerkingen te hebben gemaakt is deze indruk omgeslagen in een zekerheid. Er zijn wel een “shop” en een “works” maar geen “company.” Nu moet ik zeggen dat er iets tegen “company” valt in te brengen omdat winkels en fabrieken tenslotte ook bedrijven zijn en het zou leiden tot een overlapping. Als iemand een betere aanduiding kan bedenken dan zou dat zeer welkom zijn.

Het is nooit mijn bedoeling geweest om de Apeldoornse middenstand te promoten en tegelijkertijd alle andere bedrijven achterwege te laten en de huidige situatie stuit me eigenlijk zeer tegen de borst. Het zou niet zo mogen zijn dat OSM er alleen is voor winkels, uitgaan en toerisme, wat nogal plat en willekeurig zou zijn.

Als ik zie hoe de tags zich hebben ontwikkeld (zelfs een fabriek mag geen “factory” worden genoemd en moet met het nietszeggende “works” worden aangeduid) dan lijkt het er niet op dat de tag “company” er ooit zal komen, tenzij iemand zich daarvoor gaat inzetten.

In de westerse wereld zijn bedrijvigheden georganiseerd per bedrijf en daar lijkt OSM niet op aan te sluiten. Ik zal enige voorbeelden geven:

  • Een distributiecentrum kan worden getagd met building=warehouse maar dit maakt het onmogelijk om twee bedrijven in een gebouw te zetten.

  • Een bouwbedrijf kan worden getagd met “craft=builder” maar is daarmee nog geen bedrijf. Wie moet je bellen?

  • Een bedrijf met meerdere gebouwen kan niet op de adresnode worden getagd. Wat schrijf je op de envelop?

Op dit punt zou het logisch zijn om te vragen of andere mappers dezelfde problemen tegenkomen maar een blik op de kaart zegt voldoende. Iedereen slaat ze over of tagged ze als gebouw. De vraag is daarom of “company” uitkomst biedt, en zo ja, hoe dit aan OSM kan worden toegevoegd, of zo nee, wat de beste aanpak zou zijn om bedrijven te taggen.

Wat zijn jullie gedachten hierover?

Al naar http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:office gekeken? Ook http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:industrial biedt vaak uitkomst.

Via deze overpass zie je het wereldwijde gebruik van company=*.

En taginfo laat dat uiteraard ook zien.

En als je veel geduld hebt, onderzoekend van geest en enorm vasthoudend, dan vind je soms ook wel wat in de tagging-archieven.

Office=company is een tag die meer wordt gebruikt (en ook in de wiki staat omschreven)
https://taginfo.openstreetmap.org/tags/office=company
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:office

De tag offcie was me al bekend maar die dekt maar een deel van de gevallen. Dat geldt ook voor office=company want de meeste bedrijven die ik niet kan taggen zijn geen kantoren.

De tag industrial daarentegen was ik vreemd genoeg nog niet tegengekomen. Dat moet ik eerst verder gaan uitzoeken. Ik zie dat daar o.a. distributiecentrum, opslag en machinebouw tussen staan en dat was precies wat ik zocht.

Ik heb dit bedrijf ermee getagd:

addr:city Apeldoorn
addr:housenumber 242
addr:postcode 7325WV
addr:street Zutphensestraat
email info@bbapumps.com
industrial machinery
machinery pump (zelf bedacht)
name BBA Pumps
phone 0314 368436
source BAG;survey
source:date 2014-02-11
website http://www.bbapumps.com/

https://www.openstreetmap.org/node/2737779210

Het is nu een adres met industrie erbij, dus geen bedrijf zoals een winkel, kantoor of fabriek. Of verwar ik nu de editor met de database?