Baanat (ynnä muiden kaupunkien pyöräilyn laatuverkosto) ja uusi cycleway=expressway -avain

Hei,

Käyttäjä @Balchen sorvaa parhaillaan uutta cycleway=expressway avainta. Ehdotuksia ja kommentteja tälle tagille otetaan edelleen vastaan.

Tuli mieleeni, että vanhan Forumin puolella Baanoista Helsingissä (ja mutatis mutandis muiden kaupunkien pyöräilyn laatukäytävistä) käydyn keskustelun perusteella tämä uusi tagi voisi ehkä ratkaista joitain tässä keskustelussa nousseita keskeisiä ongelmia Baanojen tagituksessa. Uuden tagin ideana on kuvata nimenomaan pyörätien fyysisiä ominaisuuksia.

Lähinnä, baanakriteerit täyttävä osuus pyörätiestä voitaisiin sitoa suoraan tämän tagin alle, jolloin se olisi riippumaton mahdollisesta reittirelaatioista. Mitä olette muut mtieltä tästä järkeilystä?

Yst. Tolstoi

Tästä oli myös puhetta vanhalla foorumilla. Kuulostaa ihan järkevältä että pyörätien fyysinen kunto ja juridinen asema kaupungin silmissä erotetaan toisistaan, monia pyöräteitä on joissa on mainiot ajo-olosuhteet rakennettu kaupungin toimesta mutta kaupungin byrokraatit eivät ole vielä suoneet pyörätielle korkeampaa asemaa.

Sivukommenttina uteliaille, täältä löytyy lista uusimmista tunnisteista jotka on hyväksytty: Changelog - OpenStreetMap Wiki

Uusi tagi kuulostaa omaan korvaan hyvältä! Esimerkkinä vaikka vastikään Oulunkylä - Roihupelto välille avattu Viikinbaana, joka on opastettu ja josta kaupunki viestii yhtenäisenä baanareittinä. Kuitenkin yksi osuus (Pihlajamäentie - Viikinkaari) ei reaalimaailmassa vastaa baanan laatuvaatimuksia. Uuden tagin avulla reittirelaatio voi olla yhtenäinen ja laatuero tulee ominaisuustietojen kautta. Ja vastaavasti toisinpäin kuten Petsamo mainitsi.

Hei,

Juuri näin, ja kiitokset muuten @Petsamo lle tuosta linkistä Changelogiin!

Kaupungit tosiaan brändäävät Baanoja sellaikiksi vähän vaihtelevin perustein. Tuossa expressway-ehdotuksessa on muutamakin kiinnostava yksityiskohta. Ensiksikin se vastaa ainakin pääkaupunkiseudun Baanoja siinä, että vaatimuksena on kaksi leveää kaistaa pyörille ja vähintäänkin rakenteellisesti (Suomessa pääosin kanttikivillä) erotettu kävelytie. Nämähän on mahdollista kuvata jo olemassaolevilla tageilla, mutta uusi avain kyllä selkeyttäisi tilannetta.

Lisäksi ehdotettuna vaatimuksena expresswayssa on hankalammin jo olemassaolevilla tageilla ilmaistavia asioita, kuten 25 km/h tavoitenopeus ja “vain harvakseltaan risteyksia (very few at-grade crossings)”. Nämä kriteerit ehkä poissulkevat joitain baanoilta näyttäviä osuuksia tästä tagista.

Esimerkit (toivottavasti) valaisevat asiaa ja käsitystäni:

Pitäjänmäen Baanaksi työmaan poikkeusreittien perusteella brändätty osuus on nyt osittain työn alla. Esimerkiksi tätä siltaa (tai ylikulkua) levennetään parhaillaan, jotta sille saadaan mahtumaan kaksi pyöräkaistaa ja erotettu kävelytie, eli tämä osuus olisi kandidaatti expressway-avaimelle. En ole tarkistanut kaupungin suunnitelmia, mutta epäilisin, että taas mm. tätä pitkää siltaa samalla reitillä tullaan tuskin lähiaikoina leventämään Baanaksi. Sillä (kuten itäänpäin jatkuvalla osuudella) on nyt yhdistetty kävely- ja pyörätie, jolla on kyllä kaksi kaistaa, mutta expresswayn kriteerit eivät siis täyty, vaikka kaupunki sen Baanaksi ristisikin.

Lähistöllä, Huopalahden aseman kohdalla expresswayn kriteerit jo nyt täyttävä osuus ulottuu tässä Eliel Saarisen tietä sivuuttaen Huopalahden asemalta ainakin Pirkkolatien alikulkuun saakka. Toisaalta samalla reitillä ainakin Huopalahden aseman alikulun kohdalla expressway-kriteerit eivät täyty, sillä tuolla kohtaa on useita risteyksiä, eikä 25 km/h vauhti ole millään tavalla mahdollinen (eikä uuden tieliikennelain mukaan sallittukaan), vaikka tuolla kohtaa tiellä on kaksi pyöräkaistaa ja niistä kanttikivillä erotettu kävelytie.

Oletteko ollenkaan samaa mieltä järkeilyistäni? Itse pidin aluksi expressway-ehdotuksen kriteeriä “vain muutamista risteyksistä” hankalana, koska se on subjektiivinen. Tarkemmin asiaa mietittyäni, tuo kriteeri puoltaa kuitenkin paikkaansa (vertaa Huopalahden aseman alikulku, johon kannattaa käydä tutustumassa paikan päällä).

Yst. Tolstoi