Att upptäcka konstiga edideringar

Vi har i Sverige just nu en råd interessanta edideringar som är värd att håller ett ögon på. Vissa använderkonto är mycket länge inte aktivt - och utveckla sedan helt plötsligt en väldigt hög aktivitetsniveau. Det är viktigt att vi medela skumma edideringar till dataworkinggroup.

I en facebookgroup har vi haft en diskussion hur vi kan upptäcka och återgärda det. Jag väljer att publicerar dom också i forum för att sprida dom. (Det är inte bara jag som har bidragit):

Det är en bra metod för att kolla upp saker

https://osmstats.neis-one.org/?item=countries&country=Sweden
Sverige-topplistan är en bra start. Maskinella importer hamnar oftast på topp-tio-listan på väldigt kort tid.
Sen klickar man på ett konto, ta “couch-potato” som exempel.
https://hdyc.neis-one.org/?couch-potato
Där ser man liten aktivitet, och så plötsligt 4411 changesets på den 28:e oktober. Skumt. Då klickar man på “details”-länken på “recent changesets”, och då kommer man hit:
https://resultmaps.neis-one.org/osm-suspicious…
Där ser man hundratalet av de senaste förändringarna användaren gjort, och då kan man gå in och kika på ett antal av dem genom att klicka i kartan. Då ser man ganska snart ett mönster av vad som är gjort och om det är bra eller dåligt.

när man upptäcker något skumt följer egentlig följande steg: Man öppnar ett valfritt changeset som man har tittad på i openstreetmap (länk öpna i OSM finns till höger) och kommer till något som ser ut så här: https://www.openstreetmap.org/changeset/94947709
Här lämnar man först ett kommentar - det ger användaren möjlighet att yttra sig. Det är en viktigt återgärd, svarar den meningsfullt är det viktigt att tar det i betrakt.
Om man inte få en reaktion eller är säker på sin sak kan man sedan gå till sin profilsida som man nå genom att klicka på användernamnet i vänster colummen och kommer hit: https://www.openstreetmap.org/user/couch-potato
Här finns det nu en länk “anmäll användaren” som man följer och skriver en kort råd med vad som är skumt - på engelska.