At a loss with JOSM

Goedemiddag allemaal,

Ik heb op twee manieren geprobeerd JOSM op mijn laptop te krijgen. Ik heb een TAR-bestand uitgepakt, en krijg een heleboel bestanden. Maar geen daarvan is een uitvoerbaar bestand. Kennelijk is dit niet de manier om JOSM te krijgen. Toen heb ik dubbelgeklikt op een JNL-bestand (de extensie zeg ik uit mijn hoofd), maar toen gebeurde er niets. Mijn vraag is: hoe krijg ik een werkende JOSM op mijn laptop met Windows 10?

Met vriendelijke groeten,
NHVELDH

You need to install Java 8.

Behalve dat je zoals Klumbumbus terecht zegt eerst Java moet installeren, is er daarnaast gewoon een Windows installer voor JOSM. Je hoeft dus helemaal niet te gaan rommelen met een TAR bestand, die volgens mij zelfs alleen voor Linux bedoeld is. De Windows installer werkt gewoon goed, ik heb JOSM probleemloos draaiend onder Windows 10.

Ik zie al waar jij denk ik de TAR download vandaan hebt (hier: https://josm.openstreetmap.de/wiki/Download)), maar ik raad je aan om de hieronder gegeven link te gebruiken. De webpagina die hieronder staat, is duidelijker en minder verwarrend voor Windows gebruikers. Kies daar het kleinere “Windows installer” linkje, dus niet de links van de grote groene boxen. Deze tweede webpagina met download links, is trouwens ook de webpagina waar je op belandt als je vanuit JOSM zelf de download link volgt die bij opstarten wordt weergegeven als er een nieuwe versie beschikbaar is.

Java 8 van Oracle:
https://www.java.com/nl/download/

Installers van JOSM, incl. de Windows versie:
https://josm.openstreetmap.de/

Mocht trouwens de hierboven staande link voor Java meteen je de nieuwe versie 9 aanbieden, waarop JOSM denk ik nog niet werkt, dan kun je versie 8 hier downloaden:

http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/index.html

Kies dan onder het kopje Java SE 8u161/ 8u162 de “JRE” download link, voor de Java Runtime Engine. Meer heb je niet nodig.