area:highway

Się uparliście na ten czarny :stuck_out_tongue_winking_eye: Tam jest #333. Dałem trochę jaśniejszy. Co do tekstur, to mam problem. W wersji QGIS, na której pracuję nie ma tegoż (chyba) a nie wiem czy jest w nowszych. EDIT. Może wzór svg, ale też mi coś nie działa.

Myślę, że są większe problemy, np. wspomniane mosty (niestety nie wszędzie jest layer). Tu przy okazji trzeba będzie przeprojektować styl, coby krawędzie dróg na to wskazywały.

O, teraz super! Wobec tego spróbuję kiedyś zabrać się za centrum Warszawy, chyba że ktoś to zrobi wcześniej.

Jest chyba jakiś problem z uwzględnianiem layer=* w tej wizualizacji. Np. tutaj dwa pasy Modlińskiej powinny przechodzić nad rondem (jak w stylu podkładki).

Nie ma żadnego problemu, bo tego jeszcze nie robiłem :wink: Na razie “wyższy” typ drogi jest wyżej.

Jestem pod wrażeniem, szczególnie gdy widzę obszary takie jak:
http://osmapa.pl/w/area/?lat=53.44459&lon=14.49776&zoom=19&ol=AB
Podobają mi się bardzo te szrafury.
Przy czym uwaga:
Akurat powyższe skrzyżowanie jest wg. starszej wersji specyfikacji.
Po dyskusjach stanęło na area:highway=emergency dla takich obszarów.
Nie aktualizowałem dawno polskiej stronki wiki, trzeba by ją dopasować do stronki angielskiej.

Mam parę pytań.

1. Czy area:highway=yes stosujemy do wszystkich typów dróg? Dla footway, cycleway też?

2. Rozumiem że area:highway=crossing reprezentuje wszystkie typy skrzyżowań? Uwzględniając tu przejścia dla pieszych, przejazdy dla rowerów, przejazdy kolejowe, przejścia dla pieszych na ścieżkach rowerowych, itd.?

3. Czy nie lepiej było by używać area:highway=junction? Skoro highway=crossing to przejścia dla pieszych, więc logicznie area:highway=crossing to obszar przejść dla pieszych?

4. Czy dało by się zrobić tak, że dla bardziej skompilowanych skrzyżowań, tam gdzie trzeba będzie użyć multipolygonu. Tego multipolygonu nie używać. Chodzi mi o to że, np. area:highway=crossing uważana byłaby zawsze za outer, a area:highway=traffic_island uważana byłaby zawsze za inner.
    Tak że gdy muszę zrobić dziurę w area:highway=crossing, używam area:highway=traffic_island, bez potrzeby tworzenia relacji.

5. Mam też prośbę, zróbcie porządek na wiki, bo co język to zupełnie co innego. Nie może być tak że w angielskiej wiki są opisy jakiś tagów, w polskiej są jakieś dodatkowe tagi i w niemieckiej występują też jakieś inne.

1. Tak, można. Jak ktoś może i chce to można i ścieżki w lesie zaznaczać jako obszary.

2. Nie wiem, ale byłoby to chyba kiepskie rozwiązanie.

3. Zgadzam się.

4. Nie jestem przekonany iż takie specjalne przypadki to dobry pomysł. Choć miło by było gdyby edytor dodawał te relacje automatycznie.

1. Nie. To skrzyżowania dwóch dróg dopuszczonych do ruchu pojazdów.
  2. Tylko angielska wersja obowiązuje. Resztę trzeba dostosować, to prawda. Zabiorę się za to jak temperatura spadnie poniżej 30 stopni, na razie wymiękam :sunglasses:

Robi się niezły mętlik. Bazując wcześniej na polskiej wersji, teraz muszę dołożyć trochę więcej pracy.

Ad. 1. Pytanie dotyczyło area:highway=yes, więc jak mniemam do chodników i ścieżek rowerowych odpowiedź będzie - nie. Mylę się?

Może być również area:highway=footway lub cycleway. czemu nie?
Co do stronki wiki to ponieważ dyskusja toczyła się na paru kontynentach, to postawiłem na wersję angielskojęzyczną.
Sorry za bałagan.

Możnaby zrobić takie howto, gdzie będzie dokładnie opisany jakiś skomplikowany przykład. To co tam jest pozostawia(przynajmniej dla mnie) sporo wątpliwości.
Jak oznaczać takie coś(nie wiem jak to się fachowo nazywa) https://www.google.pl/maps/@52.2141908,21.0168478,3a,75y,1.61h,59.2t/data=!3m7!1e1!3m5!1sKcYY-K5R8OgBWRl7qXMtiw!2e0!6s%2F%2Fgeo0.ggpht.com%2Fcbk%3Fcb_client%3Dmaps_sv.tactile%26output%3Dthumbnail%26thumb%3D2%26panoid%3DKcYY-K5R8OgBWRl7qXMtiw%26w%3D88%26h%3D60%26yaw%3D147%26pitch%3D0%26thumbfov%3D96%26ll%3D52.214191,21.016848!7i13312!8i6656? Chodzi mi o ten kawałek drogoczegoś między asfaltem a zielenią. Ja to oznaczałem jako prohibited, ale to zdaje się jest do części wyłączonych z ruchu…

I są jakieś twarde reguły gdzie stosować a:h=crossing, a gdzie nie? Bo na wiki napisane jest(albo było), że każde 3 wlotowe połączenie dróg. Ja na przykład nie oznaczałbym jako crossing połączenia jakiejś drogi z małą parkingową uliczką(są przecież 3 wloty).

zaraz, zaraz, widzę tu potencjalny problem - jeżeli założenie jest takie że drogi tagujemy area:highway=yes , a tylko ewentualnie wpisujemy tam typ drogi, to wtedy będzie też to stosowane w przypadku chodników, wyjdą z tego tak samo renderowane 2 sąsiadujące ze sobą obszary - drogi i chodnika, i wtedy to wszystko straci sens; pewnie napiszecie że rozwiązaniem tego będzie po prostu traktowanie chodników otagowanych area:highway=yes jako błędu, ale w praktyce dobrze wiemy że nie wszyscy trzymają się ściśle wytycznych wiki i wiadomo że dużo ludzi mapowałoby na skróty, a my tylko dodamy sobie roboty z poprawianiem

a ja to oznaczam zawsze jako traffic_calming=island (czyli docelowo area:highway=traffic_island), bardziej zbliżonego tagu do tego nie ma, teraz żeby to było widoczne na mapie do obrysu island trzeba dokleić barrier=kerb, ale jak zaczną być renderowane drogi, to problem zniknie (bo prawdopodobnie będą renderowane tak jak obszary chodników, czyli z “wbudowanym” rysowaniem krawężnika dookoła)

To mam jeszcze parę upierdliwych pytań.

1. Czyli na wiki zamiast area:highway=sidewalk, powinno być footway.

2. Skoro bulding=yes jest budynkiem nieokreślonym, czy tak samo nie powinno być z area:highway=yes? Nieokreślony obszar highway.

3. A skoro lepiej jest pobierać wartość area:highway z linii a nie przypisywać go na sztywno do obszaru, to nie lepiej użyć area:highway=road, jako droga nieokreślona, tak jak ma to miejsce w przypadku highway=road?

4. Ok. W takim razie jak mapować skrzyżowanie dwóch dróg rowerowych, skoro mogę użyć area:highway=cycleway. Jak mapować takie miejsce?
    Przychodzą mi do głowy cztery typy dróg, które będą się krzyżować między sobą ( droga dla samochodów, droga dla rowerów, droga dla pieszych, droga dla pojazdów szynowych), czy nie powinno być możliwości mapowania każdego z takich krzyżówek?

Tu dokładnie pasował by tag area:highway=crossing, dlatego dla skrzyżowań widział bym tag area:highway=junction.

“cztery typy dróg, które będą się krzyżować między sobą” - mogą być jeszcze drogi dla koni, skuterów śnieżnych, narciarzy… http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:access#Land-based_transportation ma pewną listę

Skrót od “według” to “wg” (bez kropki na końcu).

Nie stosujmy tego do service road w miescie lub track w terenie. Poza tym tak.

To prawda. Wniosek z tego taki, że regułą musi być podawanie a:h=value a yes tylko wtedy, gdy nie znamy typu drogi.

Tak, zmieniłem to.

Tutaj nie ma potrzeby stosowania tagu crossing. Ma on sens przede wszystkim dla przyszłych modeli 3D i odpowiedniego renderingu. Skrzyżowania dwóch dróg rowerowych zazwyczaj nie musi być renderowane w specjalny sposób.
Z tego wynika również odpowiedź na putanie o klasę skrzyżowania. Zawsze będzie to klasa najwyżśżego rypu drogi. Czyli np krzyżówka tertiary z residential to tertiary.

Dałem tekstury na ulice i chodniki/ścieżki.

Natomiast będzie problem z “krawężnikami” na layer>0 (np. mosty). Przy liniach problem nie istnieje - daje się je po bokach i gra. Tutaj “krawężnik” będzie dookoła. Nie przykryję go drogami, które są na poziomie 0 (no chyba, że zacznę analizować, które drogi sąsiadują z tymi >0, co może być dla mnie problematyczne). Czy macie jakiś pomysł co z tym zrobić? Na razie jedno co mi przyszło do głowy, to darować sobie “krawężnik”, dać dla layer>0 np. jaśniejszy kolor i polegać na tym, że mapujący namalują krawężniki i dadzą im layer>0.

EDIT. Island dać trawnikowe?

Od wczoraj przybyło ok. 400 obszarów. Ciekawe, czy mapujący tworzą punkty K? To się może kiedyś przydać.

Dać krawężnik wszędzie poza liniami odcinkami wychodzącymi z punktów K.

Na ten etap abstrakcji to może za jakiś czas. Przez “pomysł” bardziej miałem na myśli “jak wyświetlić”.

Zrobiłem sobie taki bardzo prosty mapcss (dla JOSM) do wyświetlania obszarów dróg w trakcie edycji. Trzeba to zapisać do jakiegoś pliku (najlepiej z rozszerzeniem .mapcss) i potem załadować w JOSM poprzez okno “style rysowania map”, potem przycisk na dole po prawej a potem przycisk z “+” na górze po prawej i dalej już wiadomo co ;). Można popoprawiać, poulepszać i udostępnić dla ogółu :wink: :

meta {
    title: "Style for visualisation of area:highway tags";
    description: "Draw highway areas marked with area:highway tags.";
    version: "1.4142_2015-08-10";
}

area[area:highway=footway], area[area:highway=pedestrian] {
    z-index: 2;
    color: #777777;
    fill-color: #777777;
}

area[area:highway:prohibited=yes] {
    z-index: 2;