Alternatief voor JOSM

Eigenlijk wil ik graag mijn bijdragen blijven leveren voor OSM en daarvoor is JOSM natuurlijk het beste programma, maar… Je bent afhankelijk van Java en eigenlijk wil ik die zooi helemaal niet op mijn PC hebben, vanwege constante veiligheid-issue’s die dat met zich meebrengt.
Is er eigenlijk wel een fatsoenlijk alternatief voor JOSM of zijn (achter de schermen) mensen bezig met het maken van een alternatief? Het is duidelijk dat Java zijn langste tijd gehad heeft, dus er zal op den duur iets anders moeten komen.

Java heeft absoluut zijn langste tijd niet gehad. Het is de laatste jaren zeer veel in allerlei bedrijfsapplicaties gebruikt en ook in zeer grote applicaties en zeker als het op Linux draait, is het gewoon veilig.
Het alternatief voor JOSM is Potlach of ID en volgens mij gebruiken beide nog Flash. En dat gaat in de uitfasering. FF heeft al aangekondigd dat het in 2018 stopt met ondersteuning van Flash en Chrome heeft er nu al moeite mee.

Dat veiligheid issue is tegenwoordig beperkt. Op tijd installeren van de updates is een zeer goede remedie.

En last but not least, Java is beslist geen zooi. Ik ben er geen fan van, maar dat komt omdat ik ben opgegroeid in de wereld van de klassieke programmeertalen, zoals COBOL en Pascal. Ik heb nooit kunnen wennen aan het gooien van excepties en dat soort zaken.
Maar zooi, nee verre van dat.
Het is wel een taal, die duidelijk gebouwd is op de beschikbaarheid van veel hardware. Het is erg resource hongerig.

JOSM is qua functionaliteit superieur, en in mijn onbescheiden opinie de enige fatsoenlijk editor voor OSM.

De web en mobiel editors zouden m.i. geschrapt moeten worden, een van de problemen van OSM is dat de barrier of entry te laag licht, en het gebruik van JOSM afdwingen verhoogt de drempel.

Nou, goed dan: Java in combinatie met Windows blijft gewoon een veiligheidsprobleem. Er blijven gevaren aan het gebruik kleven (buiten het feit dat Windows al niet zo geweldig is wat veiligheid betreft), vandaar dat ik deze vraag stel.

Nou, dat is een heel andere discussie en we zijn allemaal eens al newbie begonnen.
JOSM is een prima editor, maar mijn grote bezwaar blijft dat je er Java voor nodig hebt, maar ondanks dat, gebruik ik hem ook.

Ik ben geen expert op dit gebied, maar zou een het draaien van JOSM op Linux via een USB-stick met “persistence” (dus separaat van je normale besturingssysteem, zodat je JOSM installatie en data behouden blijven na rebooten) niet helpen om Java weg te houden van de zaken waar je het niet bij wil hebben?

Zelf doe ik dat niet voor JOSM, maar gebruik die methode wel voor een andere applicatie die het alleen onder Linux doet, en dat bevalt me goed.

Puur uit nieuwsgierigheid: heeft iemand misschien ervaring met Merkaartor (http://www.merkaartor.be/)?
De meest recente versie is al bijna een jaar oud, maar dat hoeft natuurlijk geen probleem te zijn.

Enkel Potlatch gebruikt Flash en alle browsers hebben hier inmiddels een uitsterfpad voor bepaald, dus alles wat op Flash draait zal tzt vanzelf ophouden te bestaan. Adobe trekt eind 2020 zelf ook de stekker er uit.
ID werkt met nieuwere HTML5 technieken en is de toekomstvaste editor voor in browsers.

Op het eerste gezicht, lijkt me dat dit moet kunnen. Alleen JOSM is nogal geheugenhongerig, dus mogelijk kan dat een probleem worden.

Bedankt Sander voor de info.

Volgens wie?

Toen Java nog in browsers gebruikt werd (‘applets’) was er een aanzienlijk risico op ellende (net als met ActiveX), maar deze techniek gebruik je op een moderne computer al lang niet meer. Daar komt een groot deel van de negativiteit nog wel vandaan.

Het installeren van de Java Runtime Environment (JRE) — of als je zelf ook in Java programmeert of zelf Java software wil bouwen, de Java JDK — en daar de JOSM jar op draaien brengt nu in 2017 niet meer risico’s met zich mee dan het installeren van een OSM mappingapplicatie geschreven in welke andere taal dan ook.

Het risico ligt voornamelijk bij het draaien van software geschreven door derden, maar daar ontkom je over het algemeen niet aan (tenzij je dus alles in de browser blijft doen). Als je je daar echt zorgen over maakt kun je het beste doen wat hierboven voorgesteld wordt en JOSM in een sandbox-omgeving draaien (dus in een virtual machine, of USB-stick, of dual-boot met Linux), maar dat geldt dus ook voor andere OSM mapping software.

In dat opzicht is JOSM zelfs veiliger dan alternatieven, omdat het als populairste niet-in-de-browser open-source OSM mapping-applicatie door meerdere vrijwilligers bekeken en uitgebreid wordt. De kans dat kwaadwillende code daarin terecht komt is daardoor ook kleiner.

De Java JRE (of JDK) is trouwens niet inherent onveiliger dan vergelijkbare software zoals bijvoorbeeld de .NET runtime-omgeving. Verder geldt voor alle software die je installeert dat je bij moet blijven met veiligheidsupdates.

De maker van Potlach werkt aan een versie die via Adobe AIR buiten de browser op je PC kan draaien.

Merkaartor is een tijd lang abandonware geweest, inmiddels heeft het een nieuwe ontwikkelaar maar die heeft ook niet genoeg tijd om er constant aan te werken. Ontwikkeling van Merkaartor staat zodoende alsnog nagenoeg stil. Merkaartor is erg gevoelig voor crashes (segfaults), waardoor het niet is aan te raden voor nieuwe gebruikers.

JOSM is en blijft de beste editor die iedereen zou moeten gebruiken. Het heeft ook nog eens een lagere attack surface dan webbrowsers en mobiele OSen. :sunglasses:

Heb het ooit eens geprobeerd, maar ik vond het een ramp om mee te werken. Waarschijnlijk omdat ik mij ook niet zo ingelezen had, maar het zat -voor mijn gevoel- ook niet echt logisch in elkaar.

Wat JOSM betreft, ga ik toch maar eens aan de slag met een Linux distributie. Behalve dat het gevoelsmatig veiliger werkt, is het ook weer eens leuk om te doen, na zo’n lange tijd. :slight_smile:

Ik heb (uit nieuwsgierigheid) Merkaartor ook maar eens geprobeerd maar begon al snel dingen te missen die wel in JOSM zitten. Of ik kon ze niet (snel genoeg) vinden, dat kan ook. :slight_smile:

Ik heb nu Ubuntu in VirtualBox van Oracle. Dat werkt in ieder geval :slight_smile:
Nu nog uitzoeken hoe ik JOSM er op krijg.

open een terminal [Crtl]-[Alt]-[T] en plak de volgende regels code:


echo deb https://josm.openstreetmap.de/apt $(lsb_release -sc) universe | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/josm.list > /dev/null
wget -q https://josm.openstreetmap.de/josm-apt.key -O- | sudo apt-key add -
sudo apt update
sudo apt install josm

bron: https://josm.openstreetmap.de/wiki/Download#Ubuntu

Heh bah handmatige sources.list changes, apt-add-repository is uitgevonden om 3rd party repositories toe te voegen.

Ik ben ook wel naar een goed alternatief van JOSM voor macOS. merkaartor en JOSM werken beide erg slecht op het besturingssysteem van mijn Mac.

Hoe dan ook bedankt De Vries want het werkt wel :slight_smile:
Zo’n Virtual Machine is misschien ook iets voor jouw Sven?

Wilde net hetzelfde zeggen, maar was te laat :)…