Akcja-mapowanie: Wieluń

To jest taka polska specjalność. Trzeba zdecydować, co jest główną funkcją a co uboczną.
Albo to jest wypoczynek plus czasem szkolenia albo szkolenia plus pokoje ewentualnie do wynajęcia jak szkoleń nie ma…

Mam prośbę jeżeli widzicie gdzieś podwójny hydrant skasujcie jeden .

Powiem tak bazę hydrantów powoli kończę i to głównie robiłem do tej pory, teraz od kilku dni rysuję powiedzmy bardzo się staram, dlatego niektórych pewnie dziwiło, że miałem mało dodanych obiektów, ale te hydranty i koordynacja działań w ternie bardzo dużo mnie absorbowały.

Mam jeszcze dużo do dodania, ale sobie poradzę. Teraz zachęcam ludzi , aby z nami rysowali, powiem tak bardzo otwarcie reagują na to co tu robimy wspólnie, cieszę się z tego.

Pozdrawiam Tych co mapują i Tych co zaczynają. :slight_smile:

Witam

Poczytałem ostatnio rożne wątki na forum OSM, dużo nie rozumiem, ale ja jestem tylko strażakiem, ale wiele rzeczy mnie zaciekawiło, taki temat importów lasów.

Ja się nie znam ustaleń międzynarodowych OSM, ale wiem jedno jeżeli tam na tej mapie nie będzie numerów oddziałów i ich granic, tak jak na prawie każdej mapie topograficznej to nie będzie najlepiej dla strażaków.

Tak się dziś stało, że spotkałem się z Przemkiem on nawiązał współpracę z Benkiem, myślę że stworzyli dobry duet, aby temat pokonać. Jak daleko są nie wiem.

Tak swoją drogą Benek dzięki, dobra robota jesteś numer jeden na Mapie Wieluń no i nie odpuszczasz jakości to ważne, fajnie to robisz to miłe z Twojej strony. Pozdrawiam i nie ukrywam bardzo liczę na Twoją pomoc, która jest dla tej akcji nieoceniona. Dziękuję.

Nie znam się tak do końca na tym wszystkim, ale wygląda to wzorcowo dzięki temu, że każdy kto tu stawia „kreskę” robi to najlepiej jak umie. To jest Super.

PS. Zbliżają się święta akcja troszkę się wycisza, ale się nie kończy. Jeżeli zmęczyła Was gonitwa przed świąteczna, zapraszam kliknijcie ja tu jestem.
Znów będą zarzuty, że dziękuję. Powiem tak na uzasadnienie, ten „model tak ma”.

Dzisiejsza statystyka:
user count
benek 47389
WojtekK 37411
Zbigniew_Czernik 18300
piottr 15233
Madmaks 13065
benek_import 11769
Jacek_str 11190
Paweł_Pyrczak 7694
Jacek_lodz 6938
Władysław Komorek 5650
Dotevo 5352
jachhu 4425
Polimerek 3762
painkill 3358
Javnik 3312
sznik 2714
krystianbuczak 2079
jaceknip 1315
Pawel strazak 1220
tomekmt 1189
jendrusk 1065
danielosp 1064

Mamy w rankingu powyżej 1000 elementów kolejnych kolegów ze straży, a kolega Jacek_str przekroczył granicę “dziesięciotysięczników”. Od wczoraj mapuje na obszarze akcji dwóch nowych ludzi.
Specjalne podziękowania dla Benka:
Jako upierdliwiec jeśli chodzi o geometryczną poprawność rysowanych elementów jestem mile zaskoczony jakościa Jego pracy. No i nie odpuszcza. To samo zreszą WojtekK: trzeba się dużo narobić żeby w tak krótkim czasie wprowadzić tyle elementow.
Dzięki Zbigniew, Piotr i Madmaks! Ja ze względów zdrowotnych odpuszczam. Jakieśwredne grypsko mnie wzięło.

Nie mam pojęcia co Wy o tym sądzicie, ale mnie ta akcja bardzo podbudowała. Wiecie, myślałem, że nam naszą społeczność, ale ta akcja to jakiś fenomen. Zaczęliśmy od miasta, rozeszło się na gminę a jak tak dalej pójdzie, to będzie rzeczywiście cały powiat. I to w okolicy która faktycznie nie była mocnym terenem w OSM.
Jakie dla Was wypływają wnioski z tej sprawy? Jakie warunki muszą być spełnione by taki sukces móc powtórzyć na innym terenie?

Edit:
Do wzięcia na tapetę dla jednej osoby: Skomlin.
http://www.openstreetmap.org/#map=16/51.1707/18.3913
Jeśli ktoś z Was to weźmie, to dajcie znać na Forum żeby sobie w drogę nie wchodzić…

Czasem trzeba użyć Binga zamiast Geoportalu, bo jest wyraźniejszy, albo aktualniejszy. Prośba do wszystkich - jeśli używacie Binga, to koniecznie skalibrujcie podkład!
Dla użytkowników P2 tu jest link do Geoportalowego orto, względem niego ustawiamy przesunięcie Binga - http://wms.misek.pl/geoportal.orto/tms/$z/$x/$y/
No i tagujcie źródło - source:geometry=Bing albo source:geometry=geoportal.gov.pl:ortofoto

Powiem tak znów jestem zaskoczony, tym co potrafi społeczność OSM.
Buzia się śmieje jak na to parzę. :slight_smile:

Statystyka z dziś:

benek 47340
WojtekK 38024
piottr 19016
Zbigniew_Czernik 18209
Madmaks 13065
benek_import 11764
Jacek_str 11686
Paweł_Pyrczak 7690
Jacek_lodz 6938
Władysław Komorek 5636
Dotevo 5351
jachhu 4425
Polimerek 4076
painkill 3351
Javnik 3312
sznik 2843
krystianbuczak 2079
bartek24111 1717
jaceknip 1580
Pawel strazak 1220
tomekmt 1193
jendrusk 1065
danielosp 1064

Dobrym wynikiem w peleton wbija się bartek2411.
Od wczoraj mamy w terenie dwóch nowych mapowiczów.
Z tego co widać pojawia się na mapie coraz więcej szczegółów znanych tylko miejscowym. Dobre jest to, że dotyczy to nie tylko samego miasta, czy mniejszych miasteczek ale również wsi.
Zaczęły pojawiać się również znane tylko miejscowym parametry dotyczące dróg: maxspeed, lanes, surface. Tego nie widać już na renderowanych kafelkach, sprawia jednak, że mapa jest coraz bardziej wartościowa.

Niemieccy koledzy zwrócili uwagę na fakt, że jeśli mamy wysokiej jakości podkłady satelitarne, to można rysować plany sytuacyjne dla strażaków.
Przykład: http://www.visubrand.de/wp-content/uploads/2013/08/uebersichtsplan.jpg

Jest to tzw. “Feuerwehereinsatzplan” , Plan Operacyjny dla Straży Pożarnej.

Co myślicie o tym koledzy strażacy?

Co myślę o tym.

To świetny plan zawiera wszystkie elementy i spełnia nasze oczekiwania, no i jest czytelny, co tu kryć.
Powiem tak narysowałem w corelu kilkanaście osobiście robiąc ćwiczenia powiatowe na różnych obiektach. Bo ja planowaniem operacyjnym się zajmuje.
Problemem dla mnie były marnej jakości podkłady.

Robiłem to tak, skanowałem plan zakładu, podkład różne były lepsze i gorsze, większość z nich była w instrukcjach bezpieczeństwa pożarowego no i rysowałem, to co tam potrzeba było.
Dzięki mapie OSM widzę nowe zastosowanie, nie ukrywam podoba mi się to.

PS. Nie wiem czy ktoś tu okazuje emocje, ale co tam, ja bym teraz zakrzyczał. To jest to ……………
Przepraszam miałem chwilowy problem z netem.

No to podrzuć mi jakiś obiekt z Twojego terenu mailem jako skan a ja go narysuję jako przykład i będziemy go dalej wspólnie udoskonalać.

Dobrze, mówisz i masz. :slight_smile:

Jutro wyślę, bo na „kompie” w pracy to mam.

Super. Ja siętrochę przyjrzę temu, co robią za miedzą w tej kwestii jakkolwiek tam dyskusje są w początkowej fazie.
Tak więc pytanie do Was Strażaków byłoby następujące: Co z informacji które nie są niejawne mogło by się na takiej mapie znaleźć?
Opisać przy pomocy odpowiednich tagów można by w końcu prawie wszystko.

Edit:
Statystyka na dziś:

benek 47308
WojtekK 38764
piottr 20918
Zbigniew_Czernik 18000
Madmaks 13064
Jacek_str 11878
benek_import 11759
Paweł_Pyrczak 7661
Jacek_lodz 6938
Władysław Komorek 5634
Dotevo 5350
Polimerek 4708
jachhu 4425
sznik 3730
painkill 3321
Javnik 3312
krystianbuczak 2079
bartek24111 1716
jaceknip 1578
Pawel strazak 1220
tomekmt 1193

Powiem tak ja bym chciał dużo, tylko nie wiem ile można upubliczniać, musze się zastanowić, czy ta informacja może być dla każdego.

Każdy typowy plan posiada takie elementy: wejścia do budynków, rozmieszenie wyłączników prądu, podręczny sprzęt gaśniczy, kierunki ewakuacji, opisy obiektów (np. magazyn, szatnia, hala produkcyjna itp.), komunikacja wewnątrz zakładu itd., ile można z tego pokazać oficjalnie nie wiem.
Pytanie czy można, nigdy czegoś takiego nie robiłem, używamy takich planów tylko do celów służbowych.

Zastanawiam się czy nie trzeba było by zgody zakładu na takie upublicznienie, trudno mi coś powiedzieć więcej. Po prostu nie wiem.

Mam pytanie, może ktoś ma jakieś doświadczenie w temacie i pomoże.

Myślę, że to będzie pół na pół. Na przykład wejścia do budynków na pewno wolno, bo wolno rysować wszystko, co jest widoczne z zewnątrz. Z zastrzeżeniem, że muszą to być elementy widoczne z ulicy bądź terenu publicznego.
Aby umieścić opis pomieszczeń, instalacji elektrycznej to musi zgoda właściciela.
Nie bez przyczyny pewne informacje są niejawne.

Koledzy z Abakusa: a co by było, gdybyście zaproponowali Straży narzędzie nakładające na mape OSM dodatkową warstwę informacji niejawnych, tworzonych również np. w JOSM?

Chyba nie muszą. Z tego co pamiętam to jest opcja dodawania warstw z pliku.
Nie wiem tylko czy o coś takiego chodzi.

Tak jest Jachhu jak piszesz, tylko tam pliki w shp trzeba robić.

Miałem, kilka takich warstw dla siebie, np. taką z granicami obwodów łowiecki. Chodziło w niej oto, że jak chłopaki mieli problem z rannym dzikim zwierzęciem, to po śladzie GPS samochodu wiedziałem w którym obwodzie są, no i w tabeli atrybutów miałem opis o łowczym gdzie mieszka i jego telefon, to się samo wyświetlało jak dyżurny na to kilkinął.

Nigdzie nie musiał szukać bo wszystko miał na mapie.

Marku taki jest dokładnie plan… od kilku tygodni rozpoznaję temat tworzenia na naszym serwerze warstw indywidualnych (niejawnych) z możliwością udostępniania ich między jednostkami. Niestety OSM API poza dużymi plusami takimi jak choćby skalowalność ma też wady - z tego co udało mi się dowiedzieć OSM API jest w RoR, a od tego nie mamy programisty. Poza tym to trochę chyba przerost formy nad treścią… Nie rozpoznawałem również od kogo musiałbym uzyskać zgodę na użycie mechanizmów OSM takich jak API, bazę czy edytory do zastosowań poza-osm. Słowem - planujemy takie rozszerzenie, ale jeszcze nie wiem na jakich mechanizmach oparte.

Edytka: W związku z powyższym nie wiem czy jest sens zagłębiać się w plany ratownicze skoro i tak całości planów na OSM nie będzie można utworzyć, a w przygotowaniu są mechanizmy, które to umożliwią…

Oczywiście jeśli ktoś ma jakieś sugestie jak to można zrobić to jestem cały czas na etapie prac koncepcyjnych - wszelkie podpowiedzi mile widziane.

To skontaktujmy się poza Forum.
Wesołych Świąt!

Jeżeli ktoś kilka tygodni temu powiedziałby, że akcja Mapa Wieluń sięgnie Bożego Naradzenia, nie wiem, co bym powiedział - pewnie delikatny uśmiech byłby odpowiedzią. Życie jednak pisze swoje scenariusze i nas zaskakuje. I tak proszę mamy święta.

Dziś w przeddzień Wigilii Bożego Narodzenia życzę, spokojnych i pełnych radości Świąt.

PS. Święta to czas szczególny, zatrzymajmy się na chwilkę.

Święta to czas szczególny, można jeszcze więcej pomapować :wink: