Ahvenjärventie (Kangasala) katoaa tarkemmilla skaalaustasoilla

Moikka. Olen aloittelija OpenStreetMap editoinnissa, joten toivon ymmärrystä jos kysymys menee väärälle osastolle.

Tutkailin juuri pyöräilyreittejä Tampereen eteläpuolella. Sieltä löytyi “Ahvenjärventie”, joka näkyy OpenStreetmap “Perinteinen” karttaformaatissa isoilla skaalautasoilla, mutta katoaa näkyvistä kun karttaa skaalaa tarkemmaksi. Yritin katsoa tien tietoja valitsemalla WWW-liitynnästä Muokkaa-Selaa Karttatietoja, mutta sitä kautta en päässyt tiehen käsiksi. Tie ei myöskään näy kun alueen avaa Potlatch editorilla.

Kun en ymmärrä, mistä tässä on kyse niin en myöskään uskalla ruveta tuota korjaamaan. Osaako joku selvittää minulle mistä tuossa on kyse ja miten tuollainen tulisi korjata (ja uskaltaako/voiko tämmöinen aloittelija tuollaista korjausta tehdä).

Ahvenjärventien pää löytyy seuraavasta pisteestä: http://maps.google.fi/maps?q=61.400828,23.941255&ll=61.405306,23.953285&spn=0.039642,0.093212&num=1&t=m&z=14

Taisinkin saada syyn selville. OSM Inspector kertoo, että tuon(kin) tien on poistanut Redaction Bot lisensiivouksessa. Se, että tie vielä näkyy joillain skaalaustasoilla, johtunee jostain päivitysvirheestä. Olenkohan oikeilla jäljillä?

Onko OK piirtää tuo poistettu tie uudelleen?

Hei ja tervetuloa!

Lähemmäksi zoomatessa tie tosiaan näyttää häviävän näkyvistä, mikä johtunee siitä, etteivät karkeamman tason karttakuvat ole vielä päivittyneet. Tien dataa ei tosiaan näyttäisi enää OpenStreetMapista löytyvän, kun aluetta katsoo etusivun datanäkymässä (Edit | Browse map data) tai avaamalla paikan JOSMiin.

Tien saa ilman muuta piirtää takaisin kunhan tässäkin piirtämisessä käyttää sallittuja lähdeaineistoja. Ahvenjärventiestä ei näyttäisi olevan julkisia GPS-jälkiä piirron avuksi, joten piirtäminen pitäisi tehdä esimerkiksi omien GPS-jälkien tai sallitun pohjakartan päältä jäljentäen (esim. Bing).

Tarkennus.
Bingin karttaa ei saa käyttää pohjakarttana tietä piirrettäessä. Bingin ilmakuvia saa käyttää.
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Bing#Bing_aerial_imagery_in_OpenStreetMap_editors

Suomessa on jokseenkin tarpeetonta tehdä kartoitusta Bingin kuvilta, kun käytettävissä on vapaita Maanmittauslaitoksen vektoreita, rasterikarttoja ja ilmakuvia jotka ovat paljon tarkempia. Ikävä kyllä OSM-muokkaustyökalut eivät oikein taivu noiden aineistojen yksinkertaiseen hyväksikäyttämiseen. Helpointa saattaisi olla ladata MML:n tiedostopalvelusta Ahvenjärventien alueen rasterikartta, laittaa se Merkaartorin taustakartaksi ja piirtää päältä. http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=16795

Toiseksi helpointa olisi laittaa omalle koneelle paikallinen WMS-palvelin pystyyn ja käyttää sitten WMS-taustaa JOSM:ssa. Jonkun vain pitäisi tehdä ohjeet ja esiasennettu paketti tuollaisen WMS:n pystyttämiseksi, ilman ohjeita se ei ole ihan helppoa. Olen kyllä suunnitellut Superhelpon WMS:n päivittämistä MML:n aineistojen helpointa mahdollista käyttöönottoa varten, mutta voi mennä jonkin aikaa ennen kuin tulee tosissaan ruvetuksi hommaan. Geoserver-asiantuntijat pystyisivät myös tekemään superhelpon ohjeen jos ottaisivat sen asiakseen.

Kolmas vaihtoehto on vektoreiden muuntaminen sellaisiksi, että ne voi avata JOSM:ssa. Oikeastaan komentoriviltä pitäisi onnistua Ahvenkoskentien valitseminen MML:n maastotietokannan teistä latuviitan WSF-palvelusta ja muuntaminen GPX-muotoon, ja siitähän se sitten siirtyisikin jo JOSM:iin. Lähetän tarvittavan ogr2ogr-komennon, jos onnistun sellaisen kehittämään.

En ole kokeillut, mutta nettisivunsa mukaan näyttäisi että Kapsin tiilipalvelimen ortokuvat (MML:n aineistosta) saisi heittämällä JOSMin taustaksi, kts. http://kartat.kapsi.fi/, olettaisin että sama pätee maastokarttaan.

En tiedä Kapsin kapasiteettia & politiikkaa noiden tiilien suhteen.

Mahdollisesti JOSM-käytettävyys saattaa päteä (tai sitten ei) Neongeon wikissä listattuihin tiilipalvelin-osoitteisiin, en tiedä. Tosin jos tuolla listattujen käyttö alkaa olla laajahkoa, niin lienee odotettavissa jotain cease & desist -viestintää mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa.

http://www.neongeo.com/wiki/doku.php?id=map_servers

MML:n peruskartta Kapsin palvelimelta (tms:http://tiles.kartat.kapsi.fi/peruskartta/{zoom}/{x}/{y}.jpg) latautuu JOSM:n taustakuvaksi heittämällä. Alan käymään illalla tuota kyseistä aluetta läpi. Pyydän sitten jotakuta tarkistamaan tekosiani :slight_smile:

Peruskartasta ei löydy katujen nimiä/numeroita. Mikä on noiden tietojen hakemiselle laillinen menettelytapa, vai pitääkö lähteä itse kiertämään ja tarkistamaan katukyltit.

Muutaman tien nimet on ehkä nopeinta katsoa Paikkatietoikkunasta, jossa ne näkyvät oletuksena olevalla taustakartalla
http://www.paikkatietoikkuna.fi/web/fi/kartta?zoomLevel=10&coord=381380.5_6886229&mapLayers=base_35+100+!default!&showMarker=false&forceCache=true

Teiden nimet näyttävät olevan peräisin MML:n avoimista aineistoista mutta osoitenumerot ilmeisesti eivät.

Nuo osoitenumerot ovat peräisin VRK:n aineistoista (ei vapaata).

Entäs sitten tienumerot (ref=nnnn tagi)?

Menee hiukan off-topic OSMista, mutta MML:n kartoista kun puhutaan, niin tuli geokätköpiireissä vastaan Androidille marketista saatava Neongeo -ohjelma (30 päivän kokeilu maksuton, sitten 3 euroa) joka osaa mukavasti näyttää Kapsin tiilillä MML:n maastokartan ja ilmakuvat. Varsin selkeän ja mukavan näköinen geokätköilyohjelma muutenkin, tekijä taitaa olla suomalainen.

Kartat pelittävät mukavasta seuraavilla osoitteilla.

Ortokuville:

Server URL: http://tiles.kartat.kapsi.fi/peruskartta/[z]/[x]/[y].jpg

Secondary server URL: http://tiles.kartat.kapsi.fi/ortokuva/[z]/[x]/[y].jpg

Use secondary server at zoom: 13
Maximum zoom: 19

Maastokartalle:

http://tiles.kartat.kapsi.fi/peruskartta/[z]/[x]/[y].jpg

ja maksimizoomiksi myös 19.

Tienumerot 1…99 on kait 100% OSMitettu ja tienumeroista 100…999 suurin osa. Nelinumeroisia (1000…9999) riittää vielä työsarkaa. Oma kantani on, että viisinumeroisista teistä ei merkittäisi reffejä, koska niitä ei (melko harvoja poikkeuksia lukuunottamatta) ole kilvitetty teiden varsille. Viisinumeroiset tienumerot vain hämää navigoinnissa.

Tämähän alkaa vaikutta hyvinkin mielenkiintoiselta aiheelta kuinka hyödyntää avattuja kartta aineistoja. Itselläni tuli pari asiaa mieleen. Ensimmäisenä se, että osmin kehittymisen kannalta olisi erittäin hyvä, jos joku osaisi tehdä ohjeet siitä kuinka piirtää Osmiin karttoja tuolta kapsin aineistosta Josmia tai muuta ohjelmaa käyttäen. Varmasti löytyisi innokaita ihmisiä ja työtä on paljon. Tällä hetkellä Osm kattaa hyvin vain isoimmat kaupungit. Mielestäni esim. Floss manualsiin kannattais postata kyseiset ohjeet.

Toinen asia joka heräsi mieleen on Jkp:n vinkkaama Neongeo ohjelma. Itse liikun jonkin verran metsässä ja oletan, että kyseistä ohjelmaa pystyy käyttämään metsässä eräänlaisena gps paikantimena joka näyttä kartan ja oman sijainnin. Varmaankin oman auton tms. sijainnin voisi merkitä tuolla, jolloin mustikk metsästä osaa autolle takaisin. Loistavalta kuulostava softa, joten menee kokeiluun.

Kokeilin tuota MML-karttaa Josm:n taustakuvaksi. Ei muuten toimi täällä Rääkkylässä. Kokeilin sitten uudestaan, laittaen muokkausalueksi muutaman korttelin Oulusta ja SE TOIMI. Pohjakartta näkyi JOSM:ssä. Eli Kapsin pohjakartta ei kata koko maata. Kokeilin sitten webbinäkymää ja huomasin, että kartta ei näy Itä-Suomessa kaikilla skaalaustasoilla ja näyttäis olevan “vinossa” täällä Itä-Suomessa, tarvitaankohan siihen joku suuntakorjaus, maapallohan on kuin onkin lähes pyöreä.

Nyt kun Kapsin tiilistä oli tullut hiukan aiempaa enemmän infoa nettisivuille (malliurleja TMS -ja WMS-muodossa), ja oli myönteinen kokemus tuosta neongeosta, testailin hiukan muitakin ohjelmia.

Kyllä tosiaan Neongeolla voi katsoa kartalta oman sijaintinsa ja merkitä paikkoja.

Samaan tarkoitukseen käy muutama muukin ohjelma, osa toimii suomeksi (Neongeossa ei ainakaan nyt näkynyt suomen tukea). Itse suosin yleensä vapaita ohjelmia, joten olen testaillut Androzic -nimistä joka on ainakin infojensa mukaan vapaa, siihenkin saa kapsi-tiilet näkymään, tosin hiukan kömpelöyttä on ilmeisesti tarkoituksella, jossakin sanottiin että TMS-karttalähteitä vai laittaa vain donate-versiossa. (Muoks: Ja valittivat näköjään tuolla google-codessa että Androzic ei oikeasti ole kokonaan vapaa, ei voi itse kääntää kun aivan kaikkea lähdekoodia ei ole julkaistu.)

Näytti tuo Kapsi-kartta maksuttomassa versiossakin toimivan, mutta ilmeisesti pitää jokaisen käynnistykseen jälkeen käydä laittamassa asetuksista uudestaan kartta päälle. Androziciin saa Kapsi-kartan laatimalla tiedoston /sdcard/Androzic/providers.dat jonne TMS-osoitteen ja muutaman parametrin laittaa.

Sekalaiseen GPS-maastokarttakäyttöön aika monipuolinen ja suomeksi toimiva maksuton GPS-karttasovellus on Locus. Kapsin WMS-kartat saa tuohon suoraan käyttöliittymästä plus-kuvaketta painamalla. Plussana Locuksessa on suomenkielisyyden lisäksi, että se osaa pyörittää rasterikarttaa, siis kääntää kompassin avulla maaston suuntaiseksi. Locukseen on kaikenlaisia lisäpalikoitakin mm. geokätköilyä varten. (Muoks: Pienen testauksen jälkeen tuli esille sellainen ominaisuus, että Locuksen maksuttomassa versiossa on raja 250 tiiltä per käynnistys)

Rasterimuotoista maastokartta-aineistoa hyödyntämään pystyviä Android-sovelluksia siis löytyy.

MML:n vektorimuotoista aineistoa hyödyntäviä ei vielä ole tullut vastaan, paitsi oma GpsMid-testi jossa tosin hyödynsin MML:stä vain tiet. Taisin siitä täällä kertoa, peruskuvio se, että muunsin palan vektoriaineistoa (yhden tiilen tiet) OSM-muotoon, sitten muunsin sen Osm2GpsMid-ohjelmalla GpsMidin sisäiseen muotoon ja hyvin toimi Androidilla suomeksi reitittävällä GpsMid -ohjelmalla. Samalla periatteella ilmeisesti saisi reititysominaisuudet MML-aineistoa käyttäen esim. OsmAndiin. Tässä lähestymistavassa pitäisi laatia MML → OSM -muunnin niin, että käyttäisi myös muut kuin tiet MML:n aineistosta. Suuren osan aineistosta kanssa ei pitäisi mikään ihmeellisempi homma olla, tosin sikäli kun täältä olen oikein ymmärtänyt, aina MML:n data ei oikein ole rakenteista eli esim. kartalla olevaa nimeä ei välttämättä ole mitenkään liitetty kohteeseen, johon se viittaa, ja tästä tulee omat rajoituksensa muunnokseen tai ehkä pikemmminkin sen lopputulokseen.

Muutenkin minusta yksi käytännöllinen lähestymistapa MML:n aineiston OSM-käyttöön voisi olla laatia muunnin, jonka tuottamalla mml-finland.osm.pbf -tiedostolla (ja myös vaikka mml-finland+osm.osm.pbf) voisi sitten erilaisilla OSM-formaattia käyttävillä ohjelmilla käytännössä katsoa, miltä Suomi oikein näyttäisi, jos koko MML:n kanta olisi viety OSMiin, ja sen perusteella tehdä arvioita, mitä kannattaa viedä ja miten. Ja kannattaa miettiä, löytyykö tapa, jolla OSMiin viety MML-data voidaan automaattisesti päivittää, kun MML:ltä tulee uusi versio. Kun vuosien varrella muuten tuossa saattaa sellainenkin riski olla, että riittävän hyvän OSMin käsin tapahtuvan päivittämisen into hiipuu, ja kertaviennillä OSMiin laitettu data jää enemmän rasitteeksi kuin hyödyksi, kun ei oikein tiedä mikä on kuranttia mikä ei.

Testasin, ja Rääkkylästäkin tarkimmat zoomit näyttävät toimivan, mutta tosiaan väliltä näyttä puuttuvan zoomitasoja.

Kartta-aineistot saa myös Potlachiin: Tausta->Edit->Add

Peruskartta: http://tiles.kartat.kapsi.fi/peruskartta/$z/$x/$y.jpg
Ilmakuvat: http://tiles.kartat.kapsi.fi/ortokuva/$z/$x/$y.jpg

Ilmakuvissa näkyy olevan paikoin vääristymiä ja puuttuvia lehtiä myös JOSMilla katsottaessa, mutta peruskartta toimii koko Suomen alueella hyvin.

Olen nyt tällaisena ensimmäisenä harjoitustyönä pääpiirteittäin kartoittanut Savontien eteläpuolisen alueen (Tampere/Kangasala/Valkeakoski). Lisenssibotti olikin raiskannut tuota aluetta aika reippaasti. Työkaluna JOSM ja tausta-aineistona MML:n peruskartta Kapsin palvelimelta.

Teiden luokittelua joutui hieman pähkäilemään. Savontien (ref=3110) tyypiksi uskalsin vaihtaa highway=tertiary,surface=unpaved. Tuosta haarautuva Ahvenjärventie ja muut “läpiajettavat” sora/hiekkatiet ovat sitten higway=unclassified,surface=unpaved. Muut pikkutiet (mm. taloille johtavat “pistotiet”) ovat highway=track. Miltä tämä kuulostaa? Karttoja selailemalla löysin kaikenlaisia muitakin ratkaisuja. Tuolla alueella on nyt hieman hajontaa luokittelussa, kun en muiden piirtämiä teitä arvannut heti ruveta “korjailemaan”.

Huomenna ajattelin käydä pyörälenkillä kiertelemässä tuota aluetta, niin saa hieman tuntumaa todellisuuteen kartan takana…

Toinen mahdollinen sovellus voisi olla gvSIG Mini Maps https://play.google.com/store/apps/details?id=es.prodevelop.gvsig.mini

Kun kesäkuussa kokeilin, niin ei suostunut juttelemaan kapsin WMS:n kanssa (en ainakaan keksinyt sopivaa URL:ia arvottua), mutta en ole viimeaikoina kokeillut.

GvSIG Miniin on muuten tulossa Googlen kesäkoodausprojektina myös mahdollisuus tallentaa GPS-mittaukset shapefileksi, mikä voi tehdä siitä ihan työntekoonkin sopivan ohjelman. https://confluence.prodevelop.es/display/GVMN/Weekly+Log+2012