Administrativni nivoi u Bosni i Hercegovini

Interesuje me vaše mišljenje, jer sam se zaista potrudio da dovedem u red administrativne nivoe u BiH.

http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Category:Places_in_Bosnia_and_Herzegovina

Mjesta u BiH su uređena pomoću relacije, kako je to predviđeno tabelom: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Template:Admin_level_10 Uređena su na način da unutar granica BiH postoje relacije za svaki entitet, kanton/županiju, i općinu/opštinu. Kada pretražujete mjesto u BiH, pojaviće se uz njega i njegova općina, kanton odnosno entitet, kao i država. Najbolji primjer je pretraga Nominatim (potražite općinu/opštinu - primjer naš jezik: Općina Konjic/Opština Višegrad ili engleski:Konjic municipality) - Označiti opciju highlight kako bi pretraživano područje bilo označeno:

http://nominatim.openstreetmap.org/

Spomenute relacije možete pogledati na:

http://www.openstreetmap.org/browse/changeset/13633166

Podaci koji su korišteni su kombinacija popisne karte iz 1991. i danasnjih podataka (moguće je da su granice općina malo grublje - potrebno je detaljno pomjerati granice - ali samo ukoliko postoje bolje lokalne informacije). Zamolio sam sve koji vise clanak da se relacije i njihovi članovi ne brišu, već da se njihovi članovi, tj putanje samo uređuju (pomjeraju) ukoliko postoji bolji izvor, tj lokalno znanje.

Jos se moraju uraditi sluzbeni gradovi u BiH, a i to je u toku. :sunglasses:

admin level tablicu sam nedavno i uredjivao. za bih je na zadnjoj poziciji pisalo katastarska cestica, sto stvarno mislim da nije potrebno (kamoli izvedivo na nekoj vecoj razini). mislim da je sada tablica dobra.

neki su koristili podatke sa wikipedije (karte u png formatu s ucrtanim opcinama). bolje su, medjutim, karte us defencea iz '91. ovako je radio breakpoint, o cemu sam pisao ovdje http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?pid=277751#p277751
no i te su informacije zastarile; neke opcine su pomaknute kako bi se poklopile s granicama entiteta i sl.