Aanliggende fietspaden

In de Eickenstijnse bossen of het Bilthovensebos ligt een bospad (track) met een aanliggend halfverhard fietspad (onverplicht) gescheiden door houten paaltjes. http://www.openstreetmap.org/#map=18/52.15695/5.21318 en hier ligt eenzelfde situatie http://www.openstreetmap.org/#map=18/52.28382/6.87924 maar zijn zowel het fietspad (onverplicht) met als scheiding betonnen palen, naast de hoofdrijbaan (zandpad - track) getekend.
Wat is juist ?

Ik teken ze steeds zowel een track als fietspad in die parallel lopen en bij de kruisingen gekoppeld zijn :
http://www.openstreetmap.org/#map=19/51.32309/6.06303

Alleen een fietspad is m.i. incompleet.
Gemotoriseerd verkeer kan over de track (als dat toegestaan is).

Hendrikklaas, waarom beschouw jij dat zandpad als hoofdrijbaan?
Voor mij is dat fietspad de hoofdrijbaan. :wink: Fietsende mappers hebben daar dan waarschijnlijk alleen het fietspad gezien en gemapt en voor het gemak het zandpad over het hoofd gezien. Gewoon beide intekenen lijkt me de juiste manier.

Hoi Ligfietser

Mijn civiele achtergrond, eerst is er een weg, de hoofdrijbaan en de rest komt erbij. Voor Twente ligt het halfverharde fietspad naast de doorgaande zandbaan (60 zone) met zon onduidelijk bordje bestemmingsverkeer uitgezonderd ! Maar in de Ridderoordsebossen tussen de Provincaleweg en de Maartensdijkseweg ligt het halfverharde fietspad naast een riante brede en halfverharde laan. Die slechts voor een deel getekend is, vandaar mijn vraagje. Ik dacht dat aanliggende fiets- en voetpaden in de tagging van de hoofdrijbaan mee liepen, dat is dus niet juist, klopt ?

Ooit is er hier op het forum besloten dat het alleen als tagging van de hoofdrijbaan wordt meegenomen (en niet als aparte way) als het fysiek eraan vast ligt, bv een cycleway=lane die alleen dmv een verfstreep wordt gescheiden van de hoofdrijbaan, of als het met een bordje met G11 wordt aangegeven zou het cycleway=track zijn. Ligt er een groenstrookje tussen dan is het beter twee aparte lijntjes in te tekenen, zeker als er ook nog eens een bordje G13 onverplicht fietspad staat, dan is het een aparte “highway” (klinkt natuurlijk idioot, een highway voor zo’n smal spoor, maar we moeten er maar mee leren leven). Het wordt idd wat lastiger als dat zandpad uit drie sporen bestaat, bv een onverhard bandenspoor voor auto’s met aan één kant een zeer smal fietsband breed spoortje. Is dat nog wel een aparte weg?

Nee, dat is (ondanks de aanpassingen in de wiki, van ZMW als ik het goed heb) niet het geval.
Als je er niet aan toekomt om ook een fietspad in te tekenen, dan taggen op de weg.
Maar een apart fietspad is net zo legitiem.
Fietsers hebben de neiging (gehad) om alleen de fietspaden in OSM te zetten in de buitengebieden (langs zandwegen).
Ook goed: OSM is incrementeel; een ieder doet wat hij/zij nuttig vindt en zo komen we langzaam aan tot volledigheid. :slight_smile:

Edit: (d.w.z. als je daarna een keer de zandwegen er in zet!)

Voor de volledigheid.
Ja: om een apart fietspad in te tekenen als highway=cycleway moet er wel sprake zijn van een verkeersbord (on)verplicht fietspad en (hebben we afgesproken) fysieke scheiding, al is het minimaal. Fietsstroken worden op de weg getagd als cycleway=lane; (fiets)suggestiestroken als cycleway=shared_lane. Een weg taggen met cycleway=track als er ook nog een apart fietspad ingetekend is met highway=cycleway is niet nodig (al is er wel iemand in Oxford die dat altijd deed).

De situatie van drie sporen op dezelfde ondergrond kom ik zelf nooit in mijn omgeving tegen.
Meestal is het een onverharde weg door een bos met een (semi)verhard fietspad (asfalt of iets gravelachtigs dat aangestampt is).
De weg is vaak riant breed zoals door Hendrikklaas genoemd.
Vanaf de plaats waar een doorgaande weg het bos verlaat is deze geasfalteerd.

Een andere situatie is een track die afgesloten is voor het normale verkeer, maar wel in gebruik is door bosbouw voertuigen.
Bv. de Meerlosebaan hier: https://www.google.nl/maps/@51.45626,6.122919,3a,62.7y,172.69h,85.48t/data=!3m4!1e1!3m2!1sIDLFItx1oEezLbG4T7Y5fA!2e0
Openstreetmap : http://www.openstreetmap.org/#map=17/51.45466/6.12308&layers=N

Dit was ook een zandweg die open was. Nu is deze in het bos afgesloten.
In streetview lijkt het dat de track alleen gras is, maar momenteel is er weer een houtkap bezig en is het voornamelijk zand (en modder).
Er ligt niet echt een scheiding (om de paar honderd meter een paaltje).
Of eigenlijk is er een groenstrook die er hetzelfde uit ziet als de weg.
Voor mij komt over als een zandweg met een fietspad erlangs.
Misschien ook omdat de weg er af was (en open voor auto’s) voordat de fietspad er kwam.

Aarzel niet om het in te tekenen als highway=cycleway met de juiste access en surface tags!