Witam. Mam mały problem. W okolicach Rybnika jest linia: landuse=forest. Niestety ten obszar jest dość nieprecyzyjny i chciałbym to w jakiś sposób poprawić. Ale niestety pojawia się komunikat, że linia posiada więcej niż 2000 tysiące punktów i nie można takiego zestawu zmian wysłać na serwer. Jest propozycja w JOSM, aby przekształcić to w wielokąt złożony, ale właśnie ten obszar jest już wielokątem. W jaki sposób można “obejść” taki problem?
A tak dokładniej to gdzie to jest? Prawdopodobnie trzeba podzielić tak długą linię na dwie (i obie miałyby outer lub inner). A jeszcze lepiej to rozdzielić ten obszar-gigant na kilka mniejszych, jeśli to możliwe.
Właśnie nie wiem jak się do tego zabrać - do tej pory z czymś takim się nie spotkałem…
https://www.openstreetmap.org/way/176329245
Arbitralnie tniesz to na mniejsze obszary które potem domykasz i tyle.
Jak sąsiadują ze sobą, to nie na mniejsze obszary a po prostu ten obrys na mniejsze części które pozostaną w relacji z rolą outer.
A może ktoś to zrobić bardziej obeznany z tematem:) ?
proponuje porozdzielać to na mniejsze obszary forest przycinając wzdłuż granic lasu z utwardzonymi drogami/ chodnikami, w przyszłości ktoś wyrysuje tam kiedyś te ulice jako obszary, a że nie jest to jakiś wyjątkowy las z nazwą własną to relacja jest niepotrzebna
Zrobione
Dzięki:)