Od lat mikromapuję w Kielcach infrastrukturę rowerową, staram się, żeby była zawsze aktualna, włożyłem w to mnóstwo pracy, by to co narysowałem odwzorowywało rzeczywistość.
Dzisiaj zerknąłem na osm i z przykrością zauważyłem, że ktoś zniszczył to co rysowałem zastępując drogi dla rowerów i biegnące obok drogi dla pieszych jedną linią. Absolutnie się z tym nie zgadzam, po to możemy dokładniej mapować, żeby z tego korzystać, ja zawsze wkładam w to serce i rysuję osobno footway i osobno cycleway, co z resztą jest też opisane na wiki.
W Kielcach mamy mnóstwo miejsc, gdzie infrastruktura rowerowa jest nieintuicyjna, często przeplata się bez sensu z chodnikiem i dzięki OSM mogłem np. decydentom pokazywać absurdalne rozwiązania - po zmianach nie da się odróżnić w ogóle czy jest tam rzeczywiście droga dla rowerów czy wspólny ciąg pieszo-rowerowy.
Tu jest jedna ze zmian: Changeset: 160389953 | OpenStreetMap
Bardzo proszę o cofnięcie zmian tego użytkownika w Kielcach.
Ja mapuję w ten sposób - jasno widać, jak infrastruktura jest prowadzona względem chodnika i gdzie wymaga poprawy, gdzie są konflikty między ruchem pieszym i rowerowym, korzystam z tego do analiz.
Tutaj przykład zniszczonej mojej pracy, gdzie ktoś nie wiadomo po co zastąpił wszystko jedną linią: