Tłumaczy się zawieszeniem się JOSM-a. Tym niemniej, gdyby opisywał swoje zmiany, to byłoby łatwo uchwycić, która jest intencjonalna, a która nie.
Już mu odpowiedziałem - wydaje mi się mało prawdopodobne, żeby nanieść ponad 400 metrów zmian (30 punktów minimum) i się zorientować, że to, co edytuje, odbiega od ortofotomapy, na podstawie której te zmiany są wprowadzone.
JOSM zdarzyło mi się, że się zawiesił, ale wtedy 1) nie nadawał nazwy zestawu zmian 2) nie przesyłał danych na serwer. Dla mnie jest to podejrzane, ale to tylko moja opinia
Nawet jeśli coś źle kliknął - po co robił edycję psującą dane? Nawet jak podobno wysłała się sama.
Użytkownik adrianbmw w przeciągu kilku-kilkunastu ostatnich dni wysłał szereg edycji zmieniających highway=track na highway=path z następującym opisem:
zmiana z drogi lesnej na sciezke poniewaz pozniej nawigacja pokazuje zeby jezdzic po lasach a sa glowne drogi
Wydaje się, że zmienia zupełnie losowe drogi na ścieżki, dodatkowo używając podkładu Mapbox Satellite.
Kilka przykładów (skomentowałem dwa zestawy zmian z okolic, którym się zajmuję)>
to może być dlatego, że mu napisałem ten koment po tym jak wycofałem jego zmiany gdzie tak kasował ;]
Ja nie wiem z jakiej nawigacji on się wozi, że go wpuszcza na track no ale niby zgodnie z defaultami accessu powinno umożliwiać ruch aut no i wtedy np jego bmw ma porysane podwozie, albo atyka w błocie
? nie wiem.
No i ewidentnie nie rozumie jak ma tagować aby te polne drogi faktycznie były zidentyfikowane jako nienadające się dla sportowych osobówek.
A druga kwestia, jeśli jego nawigacja jest prymitywna, to może i tak nie zrozumie tagów jak no smoothness, grade itp? ;]
Najbardziej martwi mnie natomiast to iż source swoich zmian wskazuje na zdjęcia z np Mapbox satelite…
Wiec no tak, nie bardzo rozumiem jak jakakolwiek jego zmiana tego typu miała by być prawidłowa.
Zgadzam się w stu procentach. Ja również nie widzę żadnej logiki w tych jego zmianach. Napisałem mu prywatną wiadomość i poczekam do jutra z wycofaniem zmian (spróbujemy w pierwszej kolejności zastosować pedagogiczne podejście, z drugiej strony z ponad tysiącem zmian już powinno się pewne podstawowe zasady znać…)
Bym powiedział że warto poczekać dłużej, nie ma obowiązku siedzieć co rano na osm.org
Ale nie widzę szans by te edycje sens miały.
wygląda na to że sporo zostało poprawione
jakieś zostały do posprzątania?
Wydaje mi się, że nie. Cześć zmian ja wycofałem, część poprawili inni. Zauważyłem też, że użytkownik zmienił podejście zgodnie z sugestiami i teraz używa m.in. tagu access zamiast zmieniać z track na path. Wydaje mi się, że sprawę możemy uznać za rozwiązaną.
Dodaje motor_vehicle=unknown
Nie widzę w tym sensu.
w których edycjach?
Dziwny mapujący. Już kilka razy zmianiał swoją nazwę. Edytuje drogi w losowych miejscach na świecie.
Randomowe rozwiązywanie i przywracanie uwag
EDIT: zgłoszone
Pisz do DWG (mnie tam nie cierpią) bo tu możemy się za niego tylko pomodlić.
Kogoś mi przypomina. Właśnie jakiegoś “specjalistę” od uwag tylko, że w tedy je zamykał. Nazwa coś w stylu - ta uwaga jest zbędna.
Było takie konto
https://www.openstreetmap.org/user/Ta%20uwaga%20jest%20zbędna
Na Discordzie wystarczy wpisać w wyszukiwarkę “ta uwaga jest zbędna”
Hej, robiłem edycję parkingu i przez przypadek usunąłem kawałek głównej drogi (ulica Kościuszki). Niestety nie umiem tego naprawić. Czy byłby w stanie ktoś to zrobić?
Naprawione.
Dziękuję bardzo ![]()
Jeden użytkownik zmienił kategorie dróg w Kaliszu; ulice Łódzką i Warszawską, leżące wzdłuż drogi krajowej nr 12, podwyższył do highway=primary, natomiast odpowiadający tej relacji Szlak Bursztynowy obniżył do highway=secondary. Pod wcześniejszą, niepoprawną technicznie zmianą nie zdążył odpowiedzieć.
do wycofania oczywistego, wycofuję, wycofałem
Kraków. Prośba o weryfikację nazwy ulicy (Łagiewniki) Changeset: 181426285 | OpenStreetMap
Siostry Magdaleny Marii Epstein przerobił usuwając Epstein nazywając to trollingiem. Rozumiem, że pod wpływem afery Epsteina komuś mogło coś wpaść do głowy jednak podkład nazw ulic podaje poprzednią wersję oraz istniała taka osoba (zakonnica) a edytujący jest tak wiarygodny, że …
Przy okazji dla drogowców to powinna być residential czy inna klasyfikacja bo to jakiś … łącznik oraz ogólnie linie dróg są tam trochę przeładowane węzłami.