Zgłaszanie i prośby o sprawdzenie kont, edycji użytkowników

W miejscach usuniętych nie widać śladów torowisk. Oczywiście czasem zdarza się na jakimś odcinku nowa droga, ale czy to się kwalifujuje na starotorze?

W tej okolicy jest więcej takich railway=abandoned bez żadnych śladów w terenie, ktoś tam chyba przenosi stare mapy kolejowe do OSM.

2 Likes

Jak starotorze widać w terenie to w porządku, ale jeśli jest

to najlepiej zaprosić tego kto to naniósł do OpenHistoricalMap (tym bardziej że nowy OpenRailwayMap potrafi brać z niego dane)

2 Likes

Moim zdaniem gość trochę za dużo niepotrzebnie pousuwał (domki, parking) i dodał ponownie tym samym wysyłając do kosza historię i nakład poprzednika Changeset: 172923328 | OpenStreetMap
Część nie wymagała większego wysiłku i wystarczyło po prostu wykonać korektę.

w tej sytuacji rozważyłbym wycofanie edycji (też jeśli miała sensowne części)

Odpisał, że poprawi to.

Prośba o sprawdzenie edycji zmian tego użytkownika, podającego się członka maperów kompanii Uber: Prasanna Msamy | OpenStreetMap Wypada zobaczyć też, jak inni jego rówieśnicy mapują. Wszystkie opisy jego zmian są zaspamione autopromocją. Nie tak się oznacza robienie zmiany w ramach organizacji. Niektóre budzą wątpliwości. Jeżeli Uber chce mieć takie źle zmapowane dane, niech prowadzi własnego forka OSM z googlowską jakością danych lub faktycznie aktualizuje “basemap” zgodnie z zasadami i kontekstem.

Wycofałem warszawski (i chyba jedyny w Polsce) przypadek, gdzie narysował highway=service przez plac budowy i budynek (!) na jego terenie: Changeset: 172975235 | OpenStreetMap Kierował się jedynie nieaktualną tam ortofotomapą przy robieniu przebiegu drogi, zero jakości w tym, co zrobił (analiza kształtu osiedla, rozpoznanie lokalizacji dróg, a nie jakby GMaps pokazywało taką tandetę i ją powiela).

4 Likes

Wygląda, że chciał ale nie umie bo zdaje się, że wypruł ręcznie część swojej zmiany i narysował na ile potrafił to co usunął w wcześniejszej zmianie ale takie coś nie przywraca historii obiektów.

Może uda mi się do niego napisać i jeżeli dorwę trochę czasu oraz chęci i nie spapram roboty reverterem (zabawa w częściowe cofanie zmiany) to

Wycofam w całości to co teraz próbował naprawić a następnie spróbuję częściowo wycofać poprzednią edycję przywracając historię czyli to co niepotrzebnie, nadmiarowo usunął i wtedy niech sobie przerobi tak jak planował.

Choć teraz to więcej roboty niż korzyści.

1 Like

Chciałbym zwrócić uwagę na użytkowników Janeczek4567 oraz Kowal2135. Obaj (choć to pewnie jedna osoba) obsesyjnie próbują zrobić, by Osiedle Zacisze (przysiółek Chróściny wg TERYT i EMUiA) było częścią Starego Grodkowa.

W kwietniu tego roku Janeczek4567 narysował fikcyjną granicę między Chróściną a Starym Grodkowem, włączając Osiedle Zacisze w Stary Grodków. Do tego pozmieniał adresy i gdziekolwiek się da (nazwa osiedla, nazwy przystanków autobusowych i uliczek) dopisał „Stary Grodków”.

To było w tej edycji: Changeset: 164466484 | OpenStreetMap . Na komentarze (moje i kolegi Dawid2849) nie odpisywał.

W edycji Changeset: 173218582 | OpenStreetMap narysowałem poprawną granicę według EMUiA i posprzątałem bałagan w nazwach i adresach.

Zaledwie dwa dni później Kowal2135 wycofał wszystkie moje zmiany, na nowo rysując zmyśloną granicę, doklejając „Stary Grodków” gdzie się tylko da i robiąc błędy w adresach: Changeset: 173320366 | OpenStreetMap .

2 Likes

Pewnie to dawny mieszkaniec, wyjechał przed 30 laty i nie wie, że osada Stary Grodków w 1996 zmieniła nazwę na Zacisze i stała się częścią Chróściny.

1 Like

Naprawiłem adresy i granice miejscowości w okolicy - niezłą fantazję ktoś z nimi miał…

2 Likes