Zgłaszanie i prośby o sprawdzenie kont, edycji użytkowników

Nie chcę cię martwić ale przeważnie trzeba samemu wysłać najlepiej na data@openstreetmap.org
Ewentualnie czasem ktoś się zlituje i to zrobi.

Jeżeli wyślesz z opisem zawierającym najważniejsze problemy i podasz parę przykładów to powinien trochę oberwać bo już nie jeden mu ładował uprzejmego komenta a na Discordzie chyba też był o nim wpis choć wpis na Discordzie to tylko informacja wewnętrzna i ewentualne wyrazy ubolewania.

Pisali do niego stasiu i Yoman. Gość nawet blokady załapał ale jak widać nie tyle co się tym wzruszył co bardziej wzruszył DWG i robi swoje. Barroszta jeszcze nie przeskoczył.

Czasem lepiej po prostu wycofać zmiany a najlepiej takie gorsze niż pseudo opis bo “opisy” zmian to niska szkodliwość społeczna.

A czemu sam mejla nie wyślesz? Może być po polsku

Takie zmienianie jeszcze nie jest jakieś rażące, ale fakt, że raczej ignoruje komentarze innych mapujących, to z tym już średnio.
Gorzej, że co jakiś czas ktoś go przyłapie na tym, że zdarza mu się usuwać obiekty, żeby dodawać je ponownie np. tory tramwajowe.
Pomijam poprawianie geometrii na centymetry, co nie ma sensu samo w sobie, ale też nie jest jakoś super szkodliwe poza podbiciem wersji.

Wakacje i tak wyszło, że nie mam głowy, zwłaszcza teraz, do pisania do DWG, jak mi ostatnio robiono wyrzuty sumienia, że miałem czelność się pomylić w treści maila.

Będę to powtarzał zawsze - iD wyucza złe zwyczaje. Pomimo bycia bardziej friendly, jest wybrakowane w podpowiadanie dawania prefixów, zamiast kasowania starych brył, z kolei opis “poprawa geometrii” też nie brzmi już tak fajnie, jak człowiek przesiądzie się na JOSM.

W ogóle to zaspamowałem Adamowi swoim feedbackiem i dał znać, że będzie inaczej to nazywał.

1 Like

Co sądzicie o takich zmianach? Natrafiłem na obszarze, który najczęściej mapuję - Changesets by HAPKOMAHcer | OpenStreetMap

czemu o nich piszesz? Jest coś z nimi nie tak?

Co do " Dane zostały zaczerpnięte ze strony sieci sklepów Chorten. " to przypomina mi się https://osmfoundation.org/wiki/Licensing_Working_Group/Minutes/2023-08-14#Ticket#2023081110000064_—_First_party_websites_as_sources

Zgodnie z nazwą tematu zgłaszam prośbę o sprawdzenie kont i/lub edycji użytkowników. To ja się pytam, czy coś z nimi nie tak :wink: Mnie ten tag branch trochę razi w edycjach…

pawel_zielony | OpenStreetMap - edytuje sporadycznie, natomiast zdecydowana większość edycji nie zawiera komentarza, część edycji wymagała wycofania (np. geometria post. Glincz)

Patrząc po jego historii zmian, to od dawna należałyby mu się bany. M.in. @maro21 zgłaszał mu zastrzeżenia, ale tutaj doszło do znacznej recydywy, włączając brak odpowiedzi: Changeset: 123859961 | OpenStreetMap

Tu nie ma co oceniać, bo już to dokonano, tylko zgłosić konto do DWG. Dziw bierze, że że takie coś nie przechodzi do nich echem.

Mnie już zaczyna nudzić zabawa z DWG. Zgłosiłem gościa który namiętnie robi przecięcia dróg, chodników w tym cieki wodne oraz oraz często kompletnie nie łączy to wyszło, że to nic wielkiego a wręcz mogę to sam poprawiać. Gość edytuje z dziesięć lat a na zwrócenie uwagi miał wielkie halo.
Resztę i tak za moment ułaskawiają.

Ja bym nie ulegał takiej myśli, by pisać do nich jak najmniej, a właśnie jak najwięcej, by mieli powód do ruszenia cięższych dział m.in. proponowani lokalni szeryfowie. Bez papieru nie wymusisz poprawy od ludzi, od których jest się zależny. Tak samo jak z policją - jeżeli na osiedlu dochodzi do masowych wandalizmów, a nie będą szły masowo zgłoszenia od mieszkańców, to komisariat nie będzie miał powodu tam wysyłać ludzi. Im więcej alertów, tym większy nacisk na zwiększenie czujności nad terenem.

Ale jestem świadomy, że mamy krótki staż i możemy nie wiedzieć, ile wererani mogą tak walczyć i ulec końcowo desperacji.

jak narzekasz tak na DWG to warto podać o jakie konto chodzi i co wysyłałeś

wtedy, jeśli problem istnieje i inni się zgadzają, to łatwo im typa zgłosić

może też problem wynika z sposobu pisania do DWG - mi blokują gdzieś w ponad 80% zgłoszeń (a z 10% to blokada niekoniecznie potrzebna była)

Wysłałem to co zwykle by miało ręce i nogi w tym odnośniki i zrzuty ekranu a problem DWG polega na polityce miłości do podpadzioch a reszta niech się męczy z poprawianiem tego co jest i co będzie byle było milusio.
Pisanie do DWG też wymaga wysiłku.

W skrócie bo piszę z telefonu na zewnątrz.
Konto

Uwaga i kolejna

Dwa razy pisałem do DWG

Podsumowanie

Hello.
I’ve been warning user Sparty0 Sparty0 | OpenStreetMap because he’s still generating errors during his edits. The most common are:

• Almost junction,
  • Crossing ways,
  • Disconnected way,
  • etc.

I don’t know how many errors there are because he’s been editing since 2013, so I only looked through a few edits and a few pages on OsmCha for error markers. I’ve flagged some edits.

He finally responded, but in a tone I don’t like, and he’s still blatantly making errors.
He may believe what he’s writing, but there’s no way he could personally verify and correct so many areas of the terrain in the future, covering such a wide timeframe since 2013. >>
After all, in many cases, backgrounds (aerial photos, shaded backgrounds, etc.) are sufficient to see sidewalks, culverts, etc., or simply find connections at intersections or crosswalks.

He’s still creating edits with the same errors, which is why I decided to submit this report.

These are simple errors and very easy to avoid because they don’t require extensive knowledge or training. I see no reason why other editors should fix his errors, and he can simply avoid generating new ones.

Thanks to these types of editors, others struggle to complete and submit their changesets due to errors and warnings caused by people like him. The workload to fix these errors is very significant and discouraging.

I’m attaching a link to the gallery Sparty0 — Postimages

Dear roy orbison,

Thank you for writing to Data Working Group. I have placed a 0 hour block on Sparty0’s account asking them to respond to changeset comments. See Sparty0 blocked by Glassman | OpenStreetMap

BTW - I use OSMCha every day, and I still have problems with its error detection. The crossing ways is the worst - It often reports crossing ways then they should not be connected. Or sometimes I don’t add a culvert when a stream crosses a track. Unless someone actually confirms either a culvert or a ford, it best to just let them cross. I know the developer, but haven’t bothered him with this issue. But we are still talking about their newest release.

Best regards
Clifford Snow

He does things like this very often and doesn’t seem to care. He doesn’t even bother checking his edits or pointing out his mistakes.

Should I check every new edit he makes and correct it because he has no intention of changing it?

Way: 1359122406 | OpenStreetMap
Node: 12986144098 | OpenStreetMap
Way: 1367095790 | OpenStreetMap

and many more. I could go back twelve years and go on like this for a very long time. More is possible if subsequent editions are done in the same way.

What is this? Doesn’t he see how similar, neighboring objects are made by others?
Node: ‪Skałka Konfederatka z piaskowców istebniańskich w Woli Komborskiej‬ (‪2678879595‬) | OpenStreetMap

In many cases, he draws fictitious forest roads because he uses a shading base that’s at least twelve years old, and I’ve seen several times on much newer orthophoto bases that the road no longer exists or its course is completely different than it was a few years ago. Forest roads and paths can change significantly over time.

Look at the illustration again. You can tell there’s a culvert there, and the man is leaving intersecting lines.
Maybe we will all do like him and it will be wonderful.

This is a bridge. This watercourse, or even ditch, surely connects to the river? Maybe it does, but not here.

Dear roy orbison,

I have no problem if you want to check every edits. I do to people in the area I watch. But make sure to leave a constructive changeset comment. If the user does not respond within a reasonable period of time, or gives a flippant response, just report them to DWG again. We will escalate the block until we get their attention. I’m sure you know this, but please only leave good changeset comments so they can’t complain about the comments left.

Best regards
Clifford Snow

Na Discordzie też ktoś ostatnio pisał jakie efekty uzyskał z produkowania się do DWG.
Cała reszta jak to działa jest wiedzą powszechnie wiadomą.

Często nie chodzi o zamknięcie kogoś w lochu na wieki tylko podejścia do słusznych uwag, zaprzestania tworzenia nabili i by choć trochę tacy posprzątali po sobie.

Zerknie ktoś na te zmiany i sprawdzi, czy wszystko jest OK? - Changesets by theDM | OpenStreetMap Ja z zasady dróg nie ruszam (no, czasem może dodam tag typu lit=yes, ale nie zmieniam parametrów drogi), więc nie orientuję się, a widzę, że zmian dotyczących dróg użytkownik theDM wykonał ostatnio dosyć sporo.

Cześć, theDM realizuje zamierzenie, które ogłaszał w tym wątku: Nadużywanie highway=proposed - czasami niektóre jego edycje sprawdzam ale jak do tej pory nie znalazłem nieprawidłowości.

1 Like

Jasne, dziękuję. Po prostu zwracam uwagę na obszar, który najczęściej edytuję i zerkam co tam było ostatnio robione. Nie przeglądałem wszystkich wątków na temat dróg, bo już byłem zmęczony ostatnimi wojnami edycyjnymi i udowadnianiem wyższości jednych rozwiązań nad drugimi.

2 Likes

Rozumiem Twój ból :smiley: Tymi edycjami raczej nie musisz się martwić.

1 Like

Ogólnie to dużo tych usuniętych dróg, zwłaszcza w lubuskim, od czasu zmapowania jako proposed powstało i funkcjonują jako drogi lokalne, więc zamiast tylko usuwania było sporo zmian na lokalne kategorie. Części obwodnic dodałem źródła, żeby nikt błędnie nie usunął. W niektórych przypadkach miasto rezygnowało z planów budowy, to też dodawałem tam źródła, że plany są nieaktualne. Jeżeli ktoś chce się przyłączyć do tego, to zapraszam.

4 Likes

Możesz sobie wyświetlić co chcesz za pomocą Overpass-turbo. Wymaga zadania zapytania do bazy, czyli cos tam trzeba się nauczyć.

Co sądzicie o zmianach użytkownika Mechtal | OpenStreetMap? Dodaje do budynków historic=yes wraz z długimi nazwami opisowymi. Niekiedy tworzy duplikaty już istniejących budynków.

Wśród jego zmian zdarzają się takie kwiatki: Changeset: 172491528 | OpenStreetMap

Jak dla mnie większość tych zmian (o ile nie wszystkie) jest do wycofania ze względu na niewłaściwe użycie tagu name i owe tworzenie duplikatów. Czy myślę zbyt radykalnie?