Cześć, chciałem to jakoś przedstawić, ale nie wymyśliłem żadnego lepszego tagowania.
Pytałem nawet kiedyś o to na forum
Uznałem że trzymanie tej relacji nic nie kosztuje i aktualizuję ją na początku sezonu od tamtej pory. Jak ktoś usunie to nie będę miał z tym problemu, ale wolałbym żeby w jakiś sposób te dane pozostały w bazie OSM.
Moim zdaniem taka relacja nie powinna istnieć. Stadiony nie są członkami ligi, uczestnikami rozgrywek są kluby. Relacja wydaje się pełnić rolę kategorii lub listy, a nie opisywać rzeczywistą relację pomiędzy obiektami przestrzennymi.
Zgadzam się z tym, że tagowania jako relacja type=network nie jest najlepszym rozwiązaniem, ale uważam że informacja o tym jakie rozgrywki odbywają się na stadionie powinna być w OSM.
Chciałbym żeby za pomocą danych OSM dało się wygenerować “mapę ekstraklasy”, a najlepiej również niższych lig. Dzięki temu można jednym query policzyć łączną liczbę miejsc na stadionach, wyświetlić środek ciężkości wybranej ligi, albo sprawdzić jaka część stadionów ma sztuczne oświetlenie.
Weryfikowalność
Klub musi wskazać stadion we wniosku licencyjnym który wydawany jest na pełny sezon, nie może dowolnie zmieniać stadionu na którym odbywają się rozgrywki.
Dlaczego nie kluby
Lokalizacja biura klubu nie zawsze znajduje się przy jakimkolwiek stadionie - np. Jagiellonia Białystok.
Od kiedy ta relacja istnieje jeszcze ani razu nie było sytuacji żeby wszystkie kluby grały na “swoich” stadionach. Czasem kilka gra na jednym (Wisła Kraków i Wieczysta na Stadionie Miejskim w Krakowie), czasem klub gra na cudzym stadionie (Ruch Chorzów na Stadionie Śląskim).
Ta odległość może być duża, rok temu Wieczysta Kraków grała w Sosnowcu (80km)
Duże kluby mają zazwyczaj kilka drużyn które grają na różnych stadionach, czasem druga drużyna gra w innym mieście (np. Lech II Poznań we Wronkach).
A czemu nie wystarczy ci, że listę stadionów na których rozgrywają swoje mecze domowe uczestnicy ligi X można wygenerować np. z Wikidanych? Tego rodzaju informacje to raczej nie są informacje geograficzne…
A można?
Trochę za słabo znam Wikidane, głównie dlatego.
Stadiony/boiska z niższych lig często nie mają artykułu na Wiki, ani ID Wikidanych, nie wiem czy w WD można je wszystkie utworzyć (czy są “encyklopedyczne”).
Ja do tego podchodziłem bardziej jak do atrybutu stadionu - tak jak oznaczanie czy z przystanku odjeżdżają autobusy, czy jednostka OSP jest w KSRG.
A z innej strony - może zamiast tego lepiej jakoś powiązać z stadiony z klubami? Nie mówię koniecznie o wymyślaniu nowej relacji, ale coś takiego jak klucz operator=*?
Podstawowy problem, czemu omawiana relacja nie ma sensu, to że relacją oznacza się obiekt złożony z innych obiektów i co je łączy - obiekt nie do oznaczenia inaczej. Ekstraklasa jest powtarzalną serią wydarzeń, a nie stadionami. Omawiana relacja nawet nie wykorzystuje oznaczenia tego pierwszego faktu, w związku z czym równie dobrze można oznaczyć jakoś te informacje w tagach samych stadionów. Nie wszystko, tym bardziej nasz wymysł, musi siedzieć w głównej bazie OSM. Ale warto zaproponować jakiś tag, bądź najpierw zobaczyć, czy ktoś już coś kiedyś proponował za granicą, dla oznaczania, czy i jak obiekt jest używany do jakichś lig.
Tagi na operatora (i ownera) stadionów to dobry pomysł. Ja tak teraz oznaczam spółdzielnie - dane idą na budynki i landuse, relacje stosuję tylko na wykazanie powiązania konkretnych zasobów (osiedla), a nie na wszystkie zasoby spółdzielni - po to też dajemy tagi, by to po nich filtrować obiekty.
Przykładowo stadion Legii Warszawa ma takie dane: Way: Stadion Miejski Legii Warszawa (24543655) | OpenStreetMap i już widzę, że można rozbudować informacje o operatorze. Tak samo można jakoś oznaczyć użytkowalność stadionu w jakiejś lidze. Takie szkoły mają różne tagi od wykazania poziomów nauczania, tu też można coś podobnego wykombinować.
Wikidane mają trochę luźniejsze kryteria Notability, jeśli jesteś w stanie wykazać że dla ligi X która ma artykuł, niższą ligą jest liga Y dla której niższą ligą jest liga Z gdzie gra drużyna A na stadionie B, to IMO powinno wystarczyć żeby utworzyć Itemy dla Y Z A B
Klub nie musi być operatorem stadionu na którym rozgrywa domowe mecze
To tym bardziej brzmi na coś wydarzeniowego, cięższego do prawidłowego zmapowania w głównej bazie OSM. Równie dobrze można siłować się oznaczyć, na jakich obiektach koncerty organizuje Live Nation.