Na stacji kolejowej Białystok Fabryczny są 4 tory, w tym główny, oznaczone railway=disused. 2 tory boczne, znajdujące się po południowej stronie toru głównego, zostały tak oznaczone w kwietniu 2018 roku, a tor główny oraz znajdujący się po jego północnej stronie tor boczny zostały tak oznaczone w listopadzie 2019 roku. Czy takie oznaczenie, w szczególności toru głównego, dalej ma uzasadnienie w stanie faktycznym? Jeżeli ma, to czy zasadna jest zmiana przebiegu głównego szlaku?
Wiem że edycja stara ale ja bym się najpierw zapytał pod zestawem zmian.
Lub choćby dał info o tym wątku
Ja tylko dodam że na trasie Białystok-Waliły normalnie jeżdżą pociągi i Białystok Fabryczny jest czynną stacją. Takie oznaczenie dla laika wygląda jakby tam była nieciągłość. Moim zdaniem nawet jeśli oficjalny główny tor rzeczywiście jest nieczynny to należałoby oznaczyć tor przy peronie jako “główny” żeby zachować ciągłość. Obecne oznaczenie jest megamylące.
Właśnie poinformowałem tę osobę o tym wątku w wiadomości prywatnej.
Z tego, co kojarzę to @Anas_masuris zajmuje się mapowaniem infrastruktury kolejowej
Jestem autorem wspomnianych edycji, także z chęcią odpowiem na pytania.
Na stacji przez wiele lat przechowywano podkłady kolejowe. Nieprzejezdne tory, które zostały zajęte przez podkłady, oznaczyłem jako railway=disused.
Główny tor był wtedy nieprzejezdny, dlatego oznaczyłem inny rolą głównego. Był renderowany jako główny do czasu zmiany tagowania przez innego użytkownika w ciągu ostatnich miesięcy.
Wczoraj, z tego co zauważyłem, tor przy czynnym peronie został oznaczony jako główny, także nie ma już widocznego braku ciągłości.