Opiszę może swoje doświadczenia z OpenStreetMap – myślę, że wielu nowych mapujących może mieć podobne.
Pierwszy kontakt z OpenStreetMap miałem dawno temu, ale dopiero niedawno trafiłem na stronę stronę openstreetmap.pl – z jej istnienia wcześniej nie zdawałem sobie sprawy. Gdy zainteresowałem się OSM, łatwo trafiłem na wiki.openstreetmap.org. Polskojęzyczna dokumentacja oraz WikiProjekt Polska niestety są umiarkowanie zachęcające i sprawiają wrażenie, że projekt jest mniej aktywny niż jest w istocie.
Bardzo trudno jest trafić na polskiego bloga (również dopiero co go odkryłem), w kalendarzu nie ma żadnych imprez z Polski itp. Myślałem kiedyś nad tym, żeby pociągnąć jakoś do przodu tłumaczenie dokumentacji na język polski, ale do tej pory nie udało mi się znaleźć czasu i motywacji jednocześnie.
Widzę, że powstaje oddzielne, polskie wiki, i nie bardzo widzę ku temu podstaw. Po pierwsze, zdecydowana większość dokumentacji ma sens w innych językach, więc wskazane jest, aby występowała w jednej globalnej strukturze. Znaczna jej część jest i tak tłumaczona (np. Map Features), albo powinna zostać przetłumaczona. Ponadto istnieją rzeczy, które powinny być przetłumaczone z polskiego na angielski, jak np. świetny tutorial rysowania budynków ze zdjęć satelitarnych. Dyskusje o tym, co jak tagować, oraz o nowych funkcjonalnościach renderera też są z natury rzeczy globalne.
Po wtóre, wiki.openstreetmap.org jest podstawowym miejscem, gdzie trafiają nowi użytkownicy. Warto byłoby zapewnić, aby właśnie tam była widoczna aktywność projektu, bo tam najłatwiej trafić. Poza tym, jeśli chwilowo nie mamy ,mocy przerobowych’’ na opiekę nad jednym wiki, to czy będziemy je mieć na opiekę nad dwoma, wymagającymi synchronizacji? Faktycznie kłopotliwie się ją edytuje, ale za to łatwo się tam trafia.
Krótko mówiąc, myślę że
- strona www.openstreetmap.pl ma sens jako ,wizytówka’’ pokazująca najlepiej zmapowane miejsca w Polsce, przedstawiająca podstawowe informacje o projekcie i odsyłająca do mapy, na bloga, forum i do oficjalnego wiki na openstreetmap.org
- strona wiki.openstreetmap.pl może mieć sens jako wiki polskiego Stowarzyszenia, ale umieszczanie tam informacji, jak mapować i co jest jeszcze w Polsce do zmapowania (czyli dublowanie wiki.openstreetmap.org) wydaje mi się bezcelowe.
Aby nie było, że tylko narzekam: zgłaszam swoją chęć udziału w ogarnianiu polskojęzycznej części wiki.openstreetmap.org. 
PS Ja jestem umiarkowanie aktywnym edytorem OSM, ale intensywnie wykorzystywałem jej bazę danych do projektu na studiach trzy lata temu. Polecam w wolnej chwili zobaczyć (tylko parę pierwszych minut jest ciekawe): <http://students.mimuw.edu.pl/~ajank/zpp/UTCS-film.wmv>.
PPS Mam za to duże doświadczenie z ustawą o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie, ale to temat na inny wątek.