Zakopane - konflikty i wandalizmy

User krokodyl skarży się, że ktoś pokasował jego dane w Zakopanem. Przykład: http://www.openstreetmap.org/browse/way/147260269/history

W tym przypadku, user sembsa hurtowo dodał błędne dane adresowe do kilku obiektów, podejrzewam, że przez pomyłkę. Potem krokodyl to poprawia, ale wpada user kesikp i wywala to, i kupę innych obiektów, nie dając przy tym żadnego opisu do wysyłanych zmian. Prawdopodobnie jego changeset nadaje sie do cofnięcia, ale trzeba to jeszcze dokładniej sprawdzić.

Wyślę link do tego posta do tych userów, niech się ustosunkują.

Na początku chciałem przeprosić krokodyla za skasowanie jego danych. Wszystko to stało się z powodu jednego gościa, który zdemolował drogi w Zakopanem, a raczej to co z nich zostało po tym jak wykasował dane bot. Poprzednio gość budował drogi na zasadzie gry w kółko i krzyżyk, a dziś widzę, że kontynuuje swoją demolkę.
http://www.openstreetmap.org/user/oscyp33/edits
Postanowiłem poprzednio usunąć ten bur…, który tamten gościu zrobił. Teraz nie zamierzam już nic poprawiać! Jeśli takie jest życzenie ogółu to można usunąć to co do tej pory wprowadziłem.
Pozostawiam mapowanie krokodylowi. Z góry raz jeszcze przepraszam. Jeśli kolega krokodyl będzie chciał to mogę udostępnić skalibrowane mapy Zakopanego na tło do JOSM.
A tamtego gościa nie można zablokować? Pozostawiam to osobom odpowiedzialnym za sprawy techniczne.
E-mail do kontaktu ze mną: kesikp@gmail.com
Będę teraz przez tydzień w Zakopanym i miałem nadzieję wykorzystać naniesiony drogi do testów kalibracji, ale już nieważne.
Pozdrawiam.

Panowie, spokojnie: Nam wszystkim chodzi tylko o dobra mape a bledy zdarzaja sie kazdemu. Sam swego czasu narobilem balaganu w Lodzi :stuck_out_tongue:

Z tego co czytam to oscyp33 pisze “zmieniam jak by co to do poprawy ucze sie”. Wiec warto sie z nim skontaktowac, pokazac bledy. Celowo niszcza prace innych jedynie bardzo nieliczne osoby a na to mi nie wyglada - raczej po prostu na brak doswiadzenia.
keksikp - Prosba do Ciebie: jak bedziesz w Zakopcu pozbieraj numery domów - przynajmniej przy paru glównych ulicach.
Pozdrowienia,
Marek

@kesikp: Dzięki za wyjaśnienia. Prośba na przyszłość, byś dawał opisy do wysyłanych zmian, bo gdy widzę dużo usunięć, a brak wyjaśnienia co to jest to zapala mi się ostrzegawcza lampka :wink:

A z tym oscypkiem coś trzeba zrobić jeśli psuje…

No i przydałoby się przywrócić te usunięte budynki krokodyla, zobaczę co da się zrobić :slight_smile:

Trochę tam naprawiałem na podstawie paru tracków gps już po przejściu bota i też wszystko poleciało. Nie bardzo mi się chce robić to samo po raz trzeci, choć wiele tego nie było.

kesikp: chodzi tylko o wycofanie tej konkretnej edycji + edycji oscypa i sembsa. Nie zrazaj sie, a jak zobaczysz tego typu problemy nastepnym razem to daj znac na forum i wycofamy problematyczne edycje.

Uzupełniając:
30 lipca “wpadam” przypadkiem do Zakopanego i widzę straszną szatkownicę. Błędne dane adresowe dotyczyły dużej liczby budynków w północno-wschodniej części miasta - wszystkie miały w adresie nazwę jednej ulicy, mimo, że sama lokalizacja wskazuje inaczej - rzeczywiście jakby hurtowo dokonano zmian, ale w pojedynczych przypadkach dodany był numer adresowy zupełnie z kosmosu, co wskazywać by mogło na zmianę celową (lub bezmyślną), brak dróg i ulic (to rozumiem), ale wyrysowane ponownie drogi na tzw. “oko”, bez styków, błędne nazwy ulic, części miasta, wręcz słowne nowo-twory. Bardzo dużo błędów i błędnych danych na stosunkowo niewielkim kawałku.
Udało mi się część rzeczy wyprostować, część dodać na nowo, część poprawić, po czym po tygodniu znika nie tylko to, co zostało zrobione przeze mnie kilka dni wcześniej, ale również znikają dane wprowadzone ładnych parę miesięcy temu… Stąd moje zaniepokojenie (wysłane pytanie z zamiarem wyjaśnienia sytuacji a nie skarżenia na kogokolwiek).
Myślę, że emocje trzeba odłożyć na bok, w końcu robimy coś dobrego wspólnie, każdy dokłada swoją cegiełkę.
Do kesikp’a:
Nie zawłaszczam sobie praw do mapowania Zakopanego choć to moje miasto, a każda głowa i ręka w tworzeniu mapy Polski jest cenna i wszyscy (są wyjątki) staramy się by była rzetelna i oddawała bieżący stan.

Pozdrawiam