Ympäristötietoa

Olen vasta aloittelija ja olen vasta lukenut ensimmäisiä ohjeita ja taustoja koko karttahankkeesta. Minusta se kuulostaa jännittävältä ja hyvältä vaihtoehdolta. Ihan hauska harrastus on päivittää karttoja. Jossain wikin sivuilla oli maininta erilaisten aineistojen käytöstä ja luvasta julkaista niitä kartoissa. Onko ympäristöhallinnon (ympäristöministeriö/Syke) aineistoja ajateltu käytettävän? Niistä löytyy esim. luonnonsuojelualueita, valuma-alueita, mittauspaikkoja yms. Ymmärtääkseni kaikki aineistot ovat vapaassa käytössä myös kaupalliseen käyttöön. Aineistojen suorakäyttö käy Oiva-palvelun kautta:
http://wwwp2.ymparisto.fi/scripts/oiva.asp

-D

Käytännössä seuraava kohta palvelun käyttöehdoissa vapaiden aineistojen kohdalla estää osmiin lisäämisen, ainakin toistaiseksi:
“Aineistoa käytettäessä on aina mainittava tiedon lähteenä tämän palvelun nimi, mahdolliset muut tiedon lähteet sekä aineiston palvelusta ottamisen ajankohta.”

Ihan uteliaisuudesta ja kiusallani laitoin kyselyä tuonne, että mitä tuo ehto käytännössä tarkoittaa. Jos vapaata aineistoa (geodata-tietoa) talletetaan tietokantaan, riittääkö jos samaisen tiedon ohella on maininta lähteestä. Jatkokysymyksenä, että mitä jos tietokannan aineistosta tehdään kartta, jossa on myös oivasta haettua tietoa, pitääkö kartassa olla maininta lähteestä.

Vastaus kyselyyni:

= käyttökelvotonta.