Trafiłem na taki changeset i widzę, że nawet była jakaś dyskusja, ale mnie ominęła - czy waszym zdaniem w Polsce można oznaczyć jakieś miejsca jako natural=volcano?
Z tego co wiem to w Polsce nie mamy wulkanów, nawet wygasłych.
Jest trochę skał wulkanicznych, ale z tego co wiem szczyty które tworzą nie odpowiadają za bardzo dawnym wulkanom.
I nie, to że gmina na swojej stronie napisze że mają wulkan nic nie zmienia.
Chyba że ktoś twierdzi że
to wulkan? (ta skała to pozostałość kominu wulkanicznego)
Orientuje się jak do tej sprawy podchodzą geolodzy? Kiedy ich zdaniem coś przestaje być wulkanem?
Nie do końca. Są góry będące pozostałościami dawnych kominów wulkanicznych (po geologicznemu/geograficznemu nazywa się toto “nek”), jednak powołując się na zasadę że mapujemy to co jest, a nie było, mimo wszystko nie nazwałbym tego wulkanem. Inaczej na tej samej zasadzie, na terenie praktycznie całego kraju moglibyśmy mapować morze lub lodowiec.
no, właśnie moja fotka to nek (jeśli edytujący Wikipedię dobrze to opisali)
gdzie reszty góry nie ma, ale został komin lawowy (możliwie że to część która była głęboko pod ziemią gdy wulkan jeszcze istniał)
To akurat dość widowiskowy przykład. Ostrzyca i trochę innych górek w Górach Kaczawskich to taki widok: Ostrzyca (501 m n.p.m.) (Probsthainer Spitzberg), dolnośląskie - zdjęcia
Tak czy inaczej dziś wulkanem to już nie jest, jak Ślęża już nie jest nunatakiem
Wioną tego roku (po nie udanej próbie znalezienia mapy opartej o osm jedynie z aktywnymi i nieaktywnymi wulkanami) na Discord poruszyłem temat fikcyjnych wulkanów, ale bez odzewu, bo w naszym kraju skamieniałe wulkany nie były źle mapowane.
“Przykład, dlaczego w danych OSM muszą być rozróżniane aktywne wulkany od tych nieaktywnych. Mapa wulkanów wygenerowana na podstawie danych OSM wprowadza zamieszanie albo w błąd, bo nie ma rozróżnia pomiędzy wulkanami aktywnymi, uśpionymi i wygasłymi.”
O historycznych (skamieniałych) wulkanach w Europie (jak widać to nie jet problem Polski) nawet nie wspominam, bo mija się z celem. Z punktu widzenia świata obecność w Europie aż tylu obiektów oznaczonych jako wulkan (aktywny lub uśpiony) to chyba problem z tagowaniem. Większość wulkanów na dołączonej powyżej fotce z tego co się orientuje to wulkany od milionów lat skamieniałe (“trwale martwe”), które nie są atrakcyjne dla turystyki wulkanicznej i powinny być mapowane zgodnie z cyklem życiem obiektów w osm.
Jest całkiem dobrze rozwinięty (ryzykowny i drogi) dział turystyki o nazwie turystyka wulkaniczna polegająca na odwiedzaniu aktywnych wulkanów, na gromadzeniu koron wulkanicznych krajów, kontynentów i niestety dane osm dla tego typu turystyki są w większości błędne (niedopracowane). Volcano tourism - Wikipedia Turystyka wulkaniczna – jak wygląda i czy jest bezpieczna? | National Geographic
Można wygenerować mapę tylko aktywnych wulkanów - jest klucz volcano:status=*
Na tej mapce zaznaczyłem:
- aktywne (
active) na zielono - uśpione (
dormant) na żółto - wygasłe (
extinct) na czerwono
Tutaj link do Overpassa.
Tylko nie wiem jaki powinien być klucz główny - natural=volcano (tak jak teraz)? historic=volcano?
Głowy tag nie powinien obejmować wulkanów, które są skamieniałe. np. def. na Wikipedii odnosi się do aktywnych wulkanów. Moim zdaniem skamieniałe wulkany (jeśli już mają być pod render) powinny być mapowanie najwyżej jak atrakcja turystyczna, względnie góra (o ile jest to widoczna góra) + inny specjalny tag, czyli tak, czym współcześnie faktycznie są, a nie głównym tagiem opisującym buchający ogniem i lawą wulkan.
Z tego co widzę wszędzie na świecie wygasłe oznaczają chyba tak samo jak aktywne (natural=volcano), a nie jako historic=volcano (1 użycie poza Polską) + natural=peak.
Może to trzeba na międzynarodowej części forum poruszyć temat?
w tym przypadku konieczna jet dyskusja międzynarodowa. w polce nie mamy “żywych” wulkanów. Pojawia się tez problem def. czy gorące źródła, gejzery wodne, wulkany błotne, w ogóle gorące skały zalegające blisko powierzchni ziemi to już wulkan, czy tylko jeden z elementów aktywności wulkanicznej, który powinien być mapowany w inny, precyzyjny sposób.
Node: Starunia (10746711932) | OpenStreetMap wulkan błotny zmapowany jak wulkan, który każdy kojarzy z aktywnością wulkaniczną, czyli lawa, wybuchy, wycieczki do krawędzi wulkanu nieraz po kilka km po to, żeby przeżyć niesamowite emocje, zrobić zdjęcia z lawą (wyjątkowo spektakularne w nocy) zjechać sobie na desce surfingowej po elementach piroklastycznych Tylko dla odważnych! Volcano boarding, czyli zjazd na desce po zboczu aktywnego wulkanu - Podroze.se.pl https://www.youtube.com/watch?v=fN7u--kHqtU itd.
Wulkan błotny Wulkan błotny – Wikipedia, wolna encyklopedia to nie natural=volcano tylko w/g wiki geological=volcanic_mofetta lub geological=mud_volcano Tag:natural=fumarole - OpenStreetMap Wiki
Nie ma tu problemu, to jest natural=spring oraz natural=geyser.
Edit: jest nawet natural=hot_spring, choć nie wiem po co, bo to to podrodzaj natural=spring.
Rzuciłem okiem w tego overpassa i tak na pierwszy ogień:
Brakuje oznaczenia najwyższego w Sudetach neku, czyli Bukovca w czeskich Górach Izerskich. Idąc dalej tym tropem, wierzchołki w górach Wałbrzyskich też należałoby oznaczyć jako wulkany.
Widowiskowy zamek Trosky koło Jiczyna w Czechach to też potężna pozostałość po wulkanie, podobnie jak kilka z okolicznych górek.
Z kolei dwie górki koło Strzegomia, o ile wiem, są z granitu, który jest skałą głębinową, a nie wylewną i jako wulkan nijak nie pasują.
Mam rozumieć, że powszechnie mapujemy kopalnie bazaltu, wzgórza, które od milionów lat nie przejawiają żadnej aktynowca wulkanicznej, wyspy, które narodziły się miliony lat temu w wyniku aktywności wulkanicznej, a teraz tam nie ma wulkanu, tylko atol z tagiem opisującym aktywny wulkan natural=volcano? Na mapach natural=volcano renderuje wulkan no taki prawdziwy wulkan, a nie coś martwego od milionów lat.
Wygląda na to, że natural=vulkano dodawany jest byle gdzie, co czyni ten tag kompletnym śmietnikiem. Dlaczego w takim razie tag natural=volcano jest renderowany na czerwono?
Znaczy się mapujemy złoża skał bazaltowych jako natural=volcano?
W sumie można to sprowadzić do tego co mówisz.
Dla tych co nie kojarzą skali czasowej nieczynności wulkanu, to wierzchołki oznaczone jako volcano na terenie Polski (w Czechach będzie podobnie) straciły aktywność 15-30 milionów lat temu, a te dwa punkty koło Strzegomia zbudowane są ze skał, które zastygają głębiej niż kilometr pod powierzchnią gruntu.
Nazywanie tych obiektów wulkanami ma dziś znaczenie wyłącznie marketingowe.