Workshop OSM/Waymarkedtrails voor wandelaars Europese wandelroutes

Als wandelaars van Europese wandelroutes maken we veel gebruik van Openstreetmap. Via de OSMAnd-app kunnen we de routes goed volgen. En we kunnen op basis van wat we zien op straat de kaarten meteen aanpassen. Een aantal leden van de diverse communities (ik schat ca 10 mensen) wil graag leren hoe dit werkt. Daarvoor wil ik graag een bijeenkomst organiseren.

**Wie wil hierbij helpen?
**
Voor een datum dacht ik aan zondag 11 maart. Dan zijn we nog ruim op tijd om uit te nodigen. Als een ander datum beter past, dan kunnen we dat nog aanpassen.
Een tweede vraag is: heeft iemand misschien een locatie die we kunnen gebruiken, liefst ergens midden in het land? Utrecht, Amersfoort of zo?

Dit zijn de Facebook-communities van de Europese routes die door Nederland lopen:
E2 Schotland - Nice https://www.facebook.com/groups/GR5NL/
E8 Ierland - Istanbul https://www.facebook.com/groups/E8.Europese.wandelroute/
E9 Portugal - St Petersburg https://www.facebook.com/groups/E9.Europese.Wandelroute/
E11 Den Haag - Moskou https://www.facebook.com/groups/E11.Europese.Wandelroute/

Joost

test

Lijkt me geen goed idee om wandelroutes (relaties) door beginners en ook nog met OSMAnd te gaan aanpassen. Is vragen om moeilijkheden.
Wel prima natuurlijk om notes te plaatsen als de route ergens niet klopt. Eventueel kan dan op dit forum een topic gemaakt worden om dergelijke nieuwe notes te vermelden, zodat het verwerkt kan worden door iemand die ervaring heeft met relaties en natuurlijk een goede editor gebruikt (JOSM).
En ook prima natuurlijk om POI’s die men onderweg tegenkomt te verbeteren of toe te voegen.

Openstreetmap is open, dus iedereen met een account kan aanpassen. We hebben er als groep belang bij dat de routes laagdrempelig op-to-date worden gehouden. En het zou natuurlijk mooi zijn wanneer wijzigingen meteen goed plaatsvinden. De uitdaging is dus een verhaal te vertellen met best practices hoe je als beginner wel de routes eenvoudig aanpast, zonder dat je de boel in de war schopt. En daarvoor zoeken we iemand die dit goed kan overbrengen.

Misschien is de nieuwjaars receptie een gelegenheid om iets te bespreken.

En ja dat gaat niet. Als je de boel niet in de war wilt schoppen, is JOSM de enige tool, die dat kan. ID en Potlach kunnen dat niet.
Als je de boel niet in de war wilt schoppen, heb je een full blown relatie editor nodig. Je moet namelijk wegen kunnen tussen voegen, verwijderen, etc.
Teveel routes zijn al met ID en Potlach verknald. Hoogste tijd dat daar mee opgehouden wordt.
En beginners kunnen beter niet aan routerelaties beginnen.
Het is niet alleen die ene wandelroute, maar er liggen ook nog tich andere routes op een weg. En als je een weg doorknipt, loop je grote kans dat die relaties verstoord raken en om dat te herstellen, heb je weer een relatie editor nodig. Geen ID of iets anders simpels
Ik spreek uit ervaring, ik heb inmiddels vele km’s aan relaties onder de vingers laten door gaan.

Dag Joost,

Ik weet niet of jullie een budget hebben, maar geo-activiteiten worden vaak gehouden op de geofort:

https://www.geofort.nl/
https://www.geofortevents.nl/

Het is vrij centraal in nederland maar er is niet zo’n goede verbinding met het openbaar vervoer (zover ik weet).

Over de bijdragen van nieuwe mappers aan wandel netwerken, ik denk dat dat nog een gat is dat gevuld moet worden met nieuwe technologieën. De bijdragen van nieuwe mappers zijn belangrijk zolang er geen schade wordt verricht aan bestaande informatie. Ik denk dat OSM daar nog te kort schiet, als het vergelijkt hoever andere gebieden zijn qua technologie.

Ik weet ook niet hoe groot de NL OSM community is, vorige keer werd een bijeenkomst in dordrecht last minute gecanceld omdat er te weinig aanmeldingen waren. Misschien heb jij meer geluk.