Województwo lubuskie jak mało które posiada dużą ilość dróg wojewódzkich oznaczonych tagiem “secondary”, podczas gdy biegną równolegle do innych częściej uczęszczanych dróg czy też łączą bardzo małe miejscowości, i przy tym posiadają bardzo niewielki dobowy ruch, poniżej takie właśnie drogi:
DW154:
Kilkukilometrowa droga łącząca dwie wsie, w dodatku w bardzo złym stanie - średni dobowy ruch 832 pojazdów
DW199:
Przebiega równolegle do DK24, tylko że na północ od Warty, teoretycznie łączy Skwierzynę z Międzychodem jednak rolę takiego łącznika dużo lepiej spełnia wyżej wspomniana droga krajowa, droga w dodatku o niskim standardzie (jak większość w tym zestawieniu) - średni dobowy ruch od 337 pojazdów na odcinku bliżej Skwierzyny do 747 bliżej Międzychodu.
DW278 odcinek Sulechów-Szklarka:
Do Pomorska ŚDR na poziomie 1000/2000 pojazdów, jednak od Pomorska ruch skrajnie maleje bo na 510 pojazdów. Sygnalizuje to że w relacji Krosno Odrzańskie-Sulechów kierowcy wybierają DW277.
DW279, DW280 i DW281:
Drogi łączące małe miejscowości w dodatku wokół większych ciągów komunikacyjnych, ŚDR od 356 na DW279 Świdnica-Leśniów do DW281 na wysokości promu w Pomorsku na poziomie 508 pojazdów, w okolicy Czerwieńska już więcej ok. 2000 pojazdów, jednak jest to niewielka miejscowość bez szlaków tranzytowych.
DW285:
ŚDR 801 pojazdów.
DW313 odcinek Klenica-Kargowa:
ŚDR 676 pojazdów.
DW321:
Droga równoległa do bardziej obłożonej DW292 - ŚDR od 719 do 1132 pojazdów
Niedługo zajmę się również innymi województwami (nowy wątek) jednak tutaj myślę że jest tego najwięcej
Szczegółowo na poszczególne drogi odpiszę później, jednak mam jeszcze pytanie. Czy jest jakiś inny powód obniżania tych kategorii oprócz ŚDR? Czy jest jakaś mapka na której mógłbym zobaczyć ŚRD dla okolicznych dróg? (Może to mieć znaczenie, bo np. drogi w Warszawie będą miały większy ŚDR niż drogi przygraniczne, a mogą mieć niższe kategorie). Jaka jest jakość tych i oznakowanie? Skąd wiemy że nie pełnią swoich funkcji?
(Te które są opisane nie musisz opisywać, ale do niektórych potrzebne jest więcej infomacji)
Łączą małe miejscowości a czasem nawet wsie oraz mają niski standard, prawie każda z dróg (w tym wszystkie nieopisane) nawet nie są w całości asfaltowe (2/3 asfalt lub kostka 1/3 ubita ziemia która służy do wymijania). DW285 to po prostu okrężna droga do Gubina w gorszym standardzie niż sąsiednia DW286 która idzie prosto. DW294 łączy miasteczko Jasień z dwiema wsiami gminnymi, zadanie łącznika z A18/E36 lepiej spełnia DW289, jednak tam w autostradę “wpinamy” się dopiero w Forst w Niemczech. DW313 na opisanym odcinku łączy miasteczko z w miarę dużą wsią, więc idealna definicja drogi oznaczonej jako tertiary, teraz dopiero się zorientowałem jednak że Babimost to miasteczko o liczbie ludności nieco mniejszej niż 4000 więc jednak cała droga na tertiary powinna pójść, ten odcinek już ma lepszy standard (tam gdzie Lubuskie to ładnie odremontowana droga a tam gdzie Wielkopolskie to typowa asfaltówka, bez dziur ale i bez linii).
154 - pełna zgoda. Droga jest bardzo krótka i de facto służy funkcję łącznikową i większość jej jest wąska i zrobiona z kocich łbów. Nie chciałbym na nią trafić. Zmniejszyłbym.
199 - tutaj przydałby się głos lokalsa. Droga ma mały ŚRD, ale ma nowy asfalt i jest dość szeroka. Jest tylko mały fragment kostki, ale poza tym nie da się tej drodze nic zarzucić. Osobiście uważam że secondary jest w porządku (może pomiar był robiony podczas remontu?)
278 - moim zdaniem secondary jest ok. W tamtych okolicach ŚRD jest mały, bo rozbija się na kilka dróg. 1022 vs 1770 to moim zdaniem nie jest aż taka duża różnica.
356 - moim zdaniem, secondary. Część pomiędzy drogami krajowymi jest dość oczywiście połączenie między drogami krajowymi. Rozumiem że zinteresowanie takim połaczeniem jest małe, ale jest to wręcz wzorcowe secondary. Później ŚDR wzrasta do ok. 3000. W skali kraju, ruch na drogach wojewódzkich jedt ok. 3 razy mniejszy niż na DK. Pobliska DK ma 9000, to ładnie wpisuje się w standard.
Ciąg dalszy nastapi, nie jestem w stanie przeanalizować tylu dróg naraz.
Z tym DW278 również miałem wątpliwości ale uznałem że dodam by społeczność się wypowiedziała. 356 to dawna droga wojewódzka we Wrocławiu więc o której drodze piszesz (stawiam DW279)?
199 na wielkopolskim odcinku jeszcze jakoś się trzyma (chociaż jak patrzyłem na GSV to jest nierówna) ale od Krobielewka w stronę Skwierzyny już mamy typową lubuską tarkę (2/3 asfalt 1/3 ziemia)
Ciąg dalszy nastąpił.
W przypadku dróg 285 i 313 zgadzam się z przemówcą. Na tych dwóch fragmentach można obniżyć.
321 i 294 zostawiłbym secondary. One wciąż pełnią funkcję alternatyw dla krajówek i nie są moim zdaniem aż tak w złym stanie żeby je obniżać. Dodałbym tagi oznaczające nawierzchnię itp., ale obnizanie kategorii - niekoniecznie.
Zrobione, zajmę się jeszcze bałaganem w puszczy noteckiej (bardzo duża ilość secondary, często dublujących swoje przebiegi) - myślę że mogę to zrobić bez dyskusji. W następnej kolejności (z dyskusją) niektóre wojewódzkie na dolnym śląsku.
Owszem, ale i tak trzeba przedyskutować czy na pewno są to dublujące się secondary i która jest lepsza. Niestety widzę, że zmiany są już wprowadzane. Nie rozumiem takiego zachowania. Dobrze wiedząc o potrzebie dyskusji, postanowiłeś to olać - to prawdopodobnie utrudni możliwości utrzymania tych zmian.
Nie rozumiem też dlaczego pomimo tego, że dyskutowaliśmy o drodze 313 Klenica-Kargowa, obniżyłeś też fragment Kargowa-Babimost? Po co dyskutujemy skoro potem robisz co innego?
Akurat dodałem część o odcinku Kargowa-Babimost w późniejszym czasie, mimo bardzo dobrego standardu nie widzę sensu trzymania secondary, zarówno Kargowa jak i Babimost to kilkutysięczne miasteczka, w dodatku z obu stron masz drogi wojewódzkie idące do DK32, a przy tym w dalszym kierunku (DW304 Sulechów/Zielona Góra-Nowy Tomyśl a DW303 Wolsztyn-Świebodzin)