Wizualizacje i analiza danych

Też bym wolał nie wypowiadać się za innych na tym etapie gdy jeszcze nie było żadnych dyskusji na forach.
Na razie niech będzie tak jak zaproponowałeś, ale warto dodać legendę do informacji dla tej warstwy.
Niech ludzie zaczną dodawać, a w zależności od “widoczności” na warstwie wyrobią sobie zdanie jakie podziały zastosować.
Można zrobić w opcjach aby odznaczać wysokości do wyświetlania jakie interesują lub przedział.
Zapewne będzie konieczne rozgraniczenie krawężników przecinających chodniki oraz ścieżki, bo te na ścieżkach idą w pierwszej kolejności do obniżenia.
Ale to nie problem, bo urzędnicy mogą sobie przejrzeć ulicę na mapie, która ich interesuje.
Rowerzysta gdyby mógł odfiltrować tylko krawężniki na ścieżkach, to mógłby sobie wyrobić zdanie, które trasy są przyjazne, bo jak człowiek zmęczony to jedzie i się nie zastanawia.
Zatem te w poprzek chodników, a już z pewnością wzdłuż nich, będą zaciemniać widok.
Moja żona klęła na średnie lub niskie krawężniki i nie chciała przejeżdżać na drugi koniec miasta, wiec miałem zagwozdkę przy wybieraniu dłuższej trasy, bo ja nie zwracałem normalnie uwagi na 6-7 cm krawężniki.
Przedwczoraj moje dziecko kolejny raz fiknęło na nos przez kierownicę na 6-7 cm krawężniku, bo to dla małych 8-12 calowych kółek wielka bariera gdy się ucieka z jezdni przed autami.
Zatem chyba zacznę trasy spacerowe optymalizować zanim nazbiera blizn.

Teoria mówi, że według przepisów krawężnik na ścieżce nie może mieć więcej niż 1 cm.
Ponieważ odbierano krawężniki zawyżone do 2 cm, rowerzyści wypracowali nowe standardy tzw “dobrą praktykę” i teraz normą jest obniżanie na zero, co podawane jest na przetargach w zamówieniu SIWZ.
Krawężnik ponad 3 cm jest już nieznośny przy szybkiej jeździe i powoduje tzw snejki(podwójną dziurę w dętce) i niszczenie koła.
Właśnie godzinę temu znalazłem krawężnik około 20 cm ale nie miałem przy sobie miarki, to jutro zmierzę.
Przepisy pozwalają montować krawężniki do 16 cm. Zalecane chyba 10-16.

Zastanawiałem się czy nie zastosować innych skal dla chodników, a innych dla ścieżek.
Czyli czerwony (żólty) od 8 i od 3 cm, bo to podobny zakres trudności pokonania (wózek, rower) ze względu na siłę uderzenia związaną z prędkością .
Mówiąc inaczej te wysokości zmuszają kierującego wózkiem i rowerem do zmniejszenia 2-3 krotnie prędkości poruszania.
Niebezpieczne czyli zmuszające często do zatrzymania się na jezdni, a nawet upadku, byłyby zakresy 12 cm, i 7-8 cm dla roweru kierowanego przez osobę niewprawną.
Ale to bez znaczenia, bo każde miasto może sobie inne tempo obniżania ustalić i inne kolory by woleli przyjąć za krytyczne.
Ważna jest rozdzielczość 1 cm.
Martwi mnie tylko przecinek w formie kropki i pewnie wiele osób będzie podawać w cm, więc może warto to też uwzględnić w bazie.
Warto by wizualizować na szaro krawężniki bez podanej wysokości, to by się hurtem narysowało w JOSMie całą dzielnicę aby inni w Potlatchu już się nie męczyli z kreśleniem, tylko dodawali wysokość.