Stowarzyszenie Wikimedia Polska już po raz szósty organizuje Wikiekspedycję, czyli wyprawę po jednym z regionów Polski, która ma na celu zebranie dokumentacji fotograficznej, dotyczącej tego regionu. W związku z tym poszukuję dwóch osób chętnych do przemierzania regionów Polski południowo-wschodniej.
Wymagania:
musi umieć jeździć na rowerze i umieć robić zdjęcia
musi posiadać aparat, robić zdjęcia. Potem te zdjęcia trzeba wrzucić do Wikimedia Commons.
mile widziane mapowanie przejechanej okolicy
fajnie byłoby gdyby dana osoba miała rower, ale jakby co pożyczę swój
Ekspedycja trwa około 10 dni, wstępnie jest planowana na przełom lipca i sierpnia
Wszystkie koszty ponosi stowarzyszenie Wikimedia Polska.
Zachęcam wszystkich maniaków rowerowych do wzięcia udziału. Nie trzeba być wikipedystą, bo tutaj głównie chodzi o robienie zdjęć. Nawet jeśli ktoś nie miał do czynienia z Commons to go przeszkolę.
Ewentualne pytania można zadawać tutaj lub do mnie na maila.
Ja potencjalnie byłbym zainteresowany. Byłem w regionie na Majówkę, mam jeszcze trochę zdjęć, które mógłbym wrzucić na commons’y (dopiero jak zobaczyłem geschichtskarten, to zacząłem wrzucać fotki na commons i linkować je z OSM) - jakieś parę zabytków, co trafiły mi się po drodze. Nie bardzo wiem, jak działacie w terenie, bo ja to dla własnej przyjemności - to lubię całość zwiedzić na rowerze.
Biorąc pod uwagę inne moje zobowiązania, to pewnie nie chciałbym robić dłuższej wycieczki niż tydzień.
Założenia są takie - rano, po śniadaniu, rozdzielamy się w punkcie A. Dwie osoby rowerami przemieszczają swoją trasę robiąc foty, a pozostałe dwie osoby przemieszczają się autem inną trasą robiąc to samo.
Wieczorem spotykamy się wszyscy w punkcie B, jemy kolację i idziemy spać. I tak codziennie
Największym zagrożeniem są deszczowe dni, bo ciężko wtedy jechać rowerem jak i fotografować. Ale i tak można ten czas wykorzystać na segregowanie i opisywanie zdjęć.
Hej
Szukamy czwartej osoby do zespołu wikiekspedycyjnego.
Przypomnę wymagania:
musi umieć i lubić jeździć na rowerze
musi posiadać aparat, robić zdjęcia. Potem te zdjęcia trzeba wrzucić do Wikimedia Commons.
mile widziane mapowanie przejechanej okolicy
fajnie byłoby gdyby dana osoba miała rower, ale jakby co pożyczę swój
Ekspedycja trwa 7-10 dni, wstępnie jest planowana na przełom lipca i sierpnia (dokładniej, w przedziale 23 lipca - 10 sierpnia).
Wybrany rejon to Zamojszczyzna, czyli wokół Zamościa
Wszystkie koszty ponosi stowarzyszenie Wikimedia Polska.
Na tę chwilę do drużyny zgłosiły się 3 osoby - ppece, ukasiu i ja.
Przypominam, że ciągle szukamy 4. osoby do naszego teamu. Jeśli ktoś chce się powłóczyć przez 7-10 dni rowerem po Zamojszczyźnie robiąc zdjęcia i zbierając dane do mapy, to ta wyprawa jest wręcz idealna dla niego
Przypomnę, że koszty podróży i wyżywienia ponosi Stowarzyszenie Wikimedia Polska.
Przypominam, że ciągle szukamy 4. osoby do naszego teamu. Jeśli ktoś chce się powłóczyć przez 9 dni rowerem po Zamojszczyźnie robiąc zdjęcia i zbierając dane do mapy, to ta wyprawa jest wręcz idealna dla niego
Przypomnę, że wszystkie koszty ponosi Stowarzyszenie Wikimedia Polska.
Startujemy 23 lipca, kończymy 1 sierpnia.
Strona projektu: https://pl.wikimedia.org/wiki/Wikiekspedycja_2014