Chce jeszcze wyjasnic co powiedzialem na IRCu zeby nie bylo niejasnosci – to bylo raczej rzucenie pomyslu niz podjecie jakiejs decyzji tak jak mowi Zbyszek.
Powiedzialem, ze mozemy dostosowac wiki wygladem do strony glownej, ktora wlasnie powstaje, tak zeby calosc pasowala do siebie. Ba, mozemy nawet w trywialny sposob zrobic tak, zeby wchodzac na ktoras podstrone ze strony glownej byla ona w tym samym stylu co glowna, a wchodzac na nia przez adres wiki.* byla w tym samym stylu co wiki.osm.org. Uwazam ze sama strona glowna powinna byc wizytowka projektu i moze byc zrobiona w czymkolwiek, tak zeby dobrze sie prezentowala. Wybor szczegolow zalezy od tego kto robi strone (oczywiscie wole standardy W3C i nie chcialbym Flasha). Natomiast cala tresc i tak juz jest na wiki, wystarczy podlinkowac.
Marek: pewnie dlatego ze do dyspozycji bylo cos szybszego i wiekszego.
W ogole zle mnie zrozumiales: zawartosc strony www pod adresem openstreetmap.pl i jej podstrony, sa do dyspozycji nas wszystkich, kazdy kto ma dobry pomysl ma prawo do edycji tej strony jesli wyrazi chec, z reszta kilka osob z tego forum juz wyrazilo chec. Pisalem o tym na forum dawno temu kiedy powstala domena openstreetmap.pl. Na dzien dzisiejszy rozne osoby administruja roznymi elemntami (nawigacja, wiki, blog, wms, …). Chce zeby jak najlepiej sluzyla Stowarzyszeniu i (moze w pierwszej kolejnosci…) projektowi. Mysle, ze skoro powstal nowy adres, to zeby uniknac takiego rozdwojenia jak mamy na wiki, strony osm.pl i osm.org.pl powinny miec ta sama zawartosc – jest na to wiele sposobow:
- mozna synchronizowac zawartosc
- ustawic obydwie domeny na ten sam serwer
- przekierowywac czytelnika z jednej strony na druga (przekierowalbym osm.pl nawet teraz na osm.org.pl, gdyby tam cos bylo, ale poniewaz nic nie ma to sugeruje na razie zrobic przekierowanie w druga strone)
Natomiast domena openstreetmap.pl jest w tym momencie na mnie i poniewaz odpowiadam za uslugi ktore tam dzialaja przed ich uzytkownikami (oczywiscie nie mowie o stronie openstreetmap.pl, ktora widzisz w przegladarce), to moglbym ja scedowac na stowarzyszenie dopiero majac zapewnienie ze konfiguracja domeny bedzie zmieniana starannie tak zeby nic sie nie popsulo. Tak czy tak nie robi to wielkiej roznicy, polskie domeny chyba maja ukryte dane wlasciciela, wiec stan domeny sprowadza glownie do dwoch ustawien: dziala lub nie dziala 
Tych uslug jest troche, niektore zwiazane z OSM (niekoniecznie w Pl), np. WMS z podkladami dla JOSMa. Inne uslugi sa zwiazane z innymi projektami, a inne sa prywante moje i innych uzytkownikow.
Przy okazji przypominam tez, ze istnieje blog.openstreetmap.pl i ze im wiecej autorow tym lepiej. To mial byc w zamysle odpowiednik opengeodata.org po polsku. Najlepsze bylyby jakies ciekawe teksty nie techniczne – raczej na przyklad o stronie spolecznej tego projektu i innych wolnych projektow, jakies ciekawostki albo przemyslenia. (jednym slowem cos co sie ciekawie czyta osobie wzglednie zainteresowanej ale nie koniecznie zaangzowanej)