Wielokąty złożone z area=yes

Zmikromapowałem plac zabaw i jego okolice i zaznaczyłem ścieżkę po obszarze. Chciałem by mógł być brany pod uwagę przy nawigowaniu, a na wiki przeczytałem, że należy to zrobić przy użyciu kombinacji higway=* i area=yes. Zrobiłem tak wobec ścieżki na zewnątrz oraz w środku, przy czym druga jest wielokątem złożonym, bo ścieżka oplata piaskownicę.
JOSM ostrzegł mnie przed tą kombinacją, ale nie wskazał jej jako błąd, więc wysłałem zmianę i teraz gdy na renderze pokazała się pierwsza ścieżka, a druga nie, zacząłem się zastanawiać czy dobrze zrobiłem. Ostrzeżenie dotyczyło tylko tego, że wielokąt złożony z area=yes to nietypowa kombinacja, czy jest w tym jakaś niejednoznaczność, której nie wyłapałem i powinienem na przykład rozdzielić ścieżkę na segmenty byle uniknąć stosowania wielokąta złożonego?

ścieżki/drogi zaznaczamy jako linie

to robimy dla placów typu Rynek w Krakowie, nie chodników

Relation: 1610661 | OpenStreetMap powinno być area:highway=path czy =footway

Dziękuję. Czy dobrze rozumiem wiki w tym, że gdy zmienię obszar na area:highway=path, powinienem do tego wyrysować „zwykłą” highway=path środkiem by nawigowanie działało? Czy wtedy duplikuje się tag surface?

1 Like

tak, area:highway=path nie zastępuje highway=path

raczej nie trzeba dublować surface lit itd ale jak ktoś chce to świat się od tego nie skończy

1 Like