Postanowilem zalozyc topic, by pisac tu co sie dzieje ciekawego tym razem za wschodnia miedza.
Pierwsza wiadomosc: jest tam grupka planujaca zrobienie konkurencji do google street view:
http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=14955
Warto poklikac na linki…
Na moje oko zabawy z kaskiem to nonsens. Żaden osprzęt o tych gabarytach nie da zdjęć o wystarczającej rozdzielczości. Można się w to bawić, ale tylko z samochodem, porządnym aparatem i obiektywem.
Pozostaje jeszcze kwestia licencji i oskryptowania. Osobiście mam już dosyć kolejnych “stron-córek” bazujących na OSM, które wprowadzają dodatkowa funkcjonalność. Jeśli brać się za coś takiego to tylko z bezpośrednia implementacja. Wtedy rzeczywiście można poważnie myśleć o konkurowaniu z komercyjnymi serwisami.
Calkowicie sie z Toba zgadzam, Unpleasant, witaj na Forum.
Watpie w zabawy z kaskiem ale fajnie, ze jakis czlowiek w ogóle zabiera sia za cos takiego. Od czegos trzeba zaczac a ejsli ktos lubi uczyc sie na bledach- cóz, albo jet uparty i dojdzie do jakiegos rozwiazania albe tez przekonywujaco udokumentuje spoelcznosci w jaki sposób czegos zrbic sie nie da.
Co prawda nie mam dosc “stron córek” bo taka jest idea OSM i ciesze sie gdy ludzie cos robia stosujac nasza baze danych.
Oczywiscie ze niezbedna jest tutaj bezposrednia implementacja i temu sluza wszystkie prace nad teksturowaniem, mapowaniem ulic jako area, formami dachów itd. Nie wiem, czy sledzisz te wszystkie watki, ale cos tu sie dzieje, nawet o ile nie raportujemy wyników pracy na biezaco by nie dawac pomyslów komercyjnej konkurencji osm. Jesli tematyka jest Ci znana, potrafisz cos od siebie dolozyc w temacie, to zapraszam do wspólpracy w nieformalnym zespole.
Pozdrawiam,
Marek
Aby dokn
Nie przywitałem się - mój błąd.
Idea OSM bardzo mi się podoba i wierzę, że robicie wszystko co można, aby usprawniać działanie serwisu. Od siebie daję tyle, ile na razie potrafię. Opanowałem JOSM, robię zdjęcia z latawca i od czasu do czasu zbieram ślady. Zakupiłem nawet odbiornik GPS, którego dokładność rzędu 2,5m pozwala na dokładne wyznaczenie trasy tylko po przejechaniu jej dwukrotnie. W telefonie takiej pewności niestety nie miałem.
Zauważyłem, że w miejscach, które zostały zmapowane, komercyjna konkurencja nie ma większych szans. Zwłaszcza na przedmieściach, czy innych bardziej odludnych terenach. Jednak osobiście uważam, że nie tylko to jest kluczem do sukcesu. W mojej ocenie strona główna oferuje jedynie zalążek funkcjonalności komercyjnych serwisów, a niestety na to przeciętny użytkownik najbardziej zwraca uwagę. Nie zamierza on również tracić czasu na przekopywanie Internetu w poszukiwaniu kolejnej strony, która daną funkcjonalność oferuje. Nie odbierajcie tego jako atak, lecz zwyczajną opinię. To projekt non-profit i doskonale zdaję sobie sprawę, że niektóre sprawy mogą sprawiać niemałe trudności. Irytuje mnie, że wiele obiektów, które można nanieść na mapę, nie jest renderowana. Mam tu na myśli takie rzeczy jak public_transport=platform itp. Mapa mogłaby być również bardzo pomocna dla myśliwych, gdyby tylko ambony były renderowane…
W związku z pomysłem kolegów ze wschodu… Wszystko jest do zrobienia, jednak taki projekt wymaga sporych nakładów finansowych. Kamery typu GoPro nie zdadzą egzaminu - tego jestem pewien. Wydaje mi się, że od samego fotografowania ulic trudniejsze będzie oskryptowanie całości i znalezienie porządnego serwera. To wszystko to niestety spore pieniądze. Poczekam na rozwój wydarzeń i jeśli koledzy dojdą do jakiś konkretnych wniosków, chętnie wspomogę taką inicjatywę w Polsce.
To nie my mamy wpływ na stronę główną openstreetmap.org . Nasza (polska strona rozwijana przez Yarl’a) jest osmapa.pl, a jeśli chodzi o nawigację to polecam http://open.mapquest.com/. Tak naprawdę to openstreetmap.org ma służyć mapującym.
My nie jesteśmy od tego, by jakiś serwis był fajny i eye-candy. My jestesmy od tworzenia danych i dbania by były dobrej jakości.
Brzmi ciekawie. Wnioski konkretne sa i to od dawna, ludzie potrafiacy to zrealizowac a zyjacy w Polsce tez. Nie jestes osamotniony w swojej ocenie, jednak to co jest sila tego typu projektów jest tez jego pewna slaboscia. Latwiej od czasu do czasu pomapowac niz przez wiele miesiecy pisac kompleksowe oprogramowanie. Potrzebne sa tu faktycznie jak piszesz pieniadze, gdyz praca nad takim softem zajmie sporo czasu. W jaki sposób mozesz pomóc?