Welkom voor nieuwe mappers?

Op de Belgische mailing-list zag ik het volgende bericht voorbij komen met wat plannen en ideeën hoe je nieuwe mappers het beste kunt helpen.

Dat lijkt me ook voor ons wel handig. Ik zou er niet direct zo’n geautomatiseerd systeem omheen bouwen zoals het voorstel in België is, maar bv. gewoon dagelijks (wekelijks?) kijken wie zich hebben aangemeld en dan een standaard boodschap versturen met wat aanwijzingen, links en andere nuttige info.
Het blijkt heel vaak dat de nieuwkomers ook maar zitten te zoeken en soms ook afgeschrikt worden door de veelheid aan mogelijkheden. Bovendien kunnen ze ook weer onbedoeld schade aanrichten doordat ze niet begrijpen hoe e.e.a precies werkt.

Om te zien hoe de situatie in Nederland is, kun je onderstaande RSS feed gebruiken (je hebt hier een RSS reader voor nodig).
http://resultmaps.neis-one.org/newestosmcountryfeed.php?c=Netherlands

Je ziet dan per mapper de datum van aanmelding, eerste edits in Nederland en een link naar die edits.
Ik heb dat de afgelopen week gevolgd en gekeken welke edits er door betreffende mappers waren gedaan. Vervolgens heb ik een persoonlijke boodschap naar de mappers gestuurd om hen welkom te heten en (afhankelijk van die edits) wat tips.

Op zich wil ik wel op me nemen om deze taak uit te voeren - het is niet de bedoeling dat nieuwelingen 10-tallen welkomstboodschappen krijgen! - en zit nog even na te deneken over een juiste tekst en welke links.

Dit is een voorstel:

Zouden jullie met aanvullingen en wijzigingen willen komen op dit voorstel?

[ Een handige “bijvangst” van deze manier van werken is dat we spammers en grappenmakers ook direct kunnen wijzen op het juiste gebruik van OSM ]

Ik vind het een goed plan Marc. Nieuwelingen op OSM kunnen vaak best wat hulp gebruiken en ik heb het gevoel dat NL relatief weinig mappers heeft dus laat die nieuwe mappers maar komen. Mijn aanvullingen:

1.Alle nieuwe mappers verdienen een compliment. Als iemand de moeite wil nemen te helpen is dat hoe dan ook lovenswaardig. Mocht er iets fout gemapt zijn dan kan dat daarna in een opbouwde kritische zin uiteraard gemeld worden.
2.Ik zou wijzen op de zoekmogelijkheden van dit forum (NL Talk weet ik niet veel van) i.p.v. meteen een vraag te stellen.
3. Er zijn mappers die ook face to face willen helpen. Sommigen via online contact maar het kan natuurlijk ook bij mensen thuis. (of laat ik voor mezelf spreken. Als een nieuwe mapper de moeite wil nemen bij mij thuis te komen dan ben ik best bereid e.e.a. uit te leggen. Ook via teamviewer o.i.d. zou dat kunnen)
4.Ik denk dat deze link een beginnende mapper al aardig op weg helpt bij vragen hoe je een element hoort te mappen.

Kun je een RSS reader aanbevelen? (ik heb W8 en binnenkort waarschijnlijk W10) Ik heb er niet veel kaas van gegeten.

Wat krijg jij te zien als je op die link in mijn bericht klikt?
De meeste browsers hebben nl. standaard ook een RSS reader ingebouwd, die moet je echter soms activeren. Hoe dat moet weet vast wel iemand anders op dit forum, want mijn laatste windows versie (1.0?) draaide nog onder MS-DOS en toen ben ik overgestapt op iets anders.

Ik denk dat het gelukt is. Ik gebruik meestal firefox als browser. Ik heb nu die RSS feed als een bookmark opgeslagen. Als ik die selecteer zie ik nu een hele lijst met namen van (nieuwe) gebruikers. Daar kan ik er 1 van selecteren en dan zie ik zijn/haar edits. Ik neem even aan dat dit de bedoeling was.

Klopt helemaal!

Op deze pagina (http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=31314&p=1) is daar ook wat discussie over geweest. In een post van 2 juni heb ik daar een standaard-tekst neergezet die ik zelf wel in emails naar beginners gebruik. Daar kun je misschien ook nuttige dingen uit halen.

Hoi, ik ben de coördinator van dit project in België.

Ik kan alvast zeggen dat we geen programma willen dat automatisch berichten gaat zenden als er iemand een bewerking doet.

Het doel is een meer gestroomlijnde manier van werken voorzien, door van elke nieuwe mapper bij te houden welke taal hij/zij spreekt (vooral in België belangrijk natuurlijk), hoeveel changesets hij/zij al heeft, welke editor enz. en of hij al verwelkomd is. Ook kan het platform dan een berichtje genereren dat rekening houdt met die factoren (en dat je zelf ook nog kan bewerken), om het vervolgens te verzenden.

Ik heb een wikipagina opgezet om de details uit de doeken te doen: https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Collaborative_tool_for_welcoming_new_mappers

Je kan het aantal nieuwe gebruikers beperken tot alleen die in jouw regio, dan valt het wel mee

http://resultmaps.neis-one.org/newestosmfeed.php?lon=5.45255&lat=52.10901&deg=0.2

Met dat aantal valt het best mee. Ik heb er tot nu toe niet meer dan 4 per dag gezien voor heel Nederland.

Overigens dank @iedereen voor alle reacties en links naar eerdere discussies en wikipagina’s.
Ik ga ermee aan de slag.

Inmiddels heb ik dagelijks de nieuwe mappers die ik voorbij zag komen (op de eerder vermelde lijst van Pascal Neis), een welkomstbericht gestuurd.
Daar wordt ook wel op gereageerd.
Nieuwelingen die alleen op het forum meedoen (en die dus nog niets hebben gemapt en die zijn er dus ook), komen in de lijst van Pascal niet voor en krijgen dus ook niet dat bericht van mij.
Mogelijk kunnen die nieuwe mappers die mijn bericht hebben gehad en die nu dus ook op dit forum kunnen meelezen, misschien hier (in dit topic) laten weten of ze deze welkomstboodschap nuttig vinden en of de geboden informatie ze op weg heeft geholpen. En vooral ook wat ze nog gemist hebben of waar ze nog naar op zoek zijn…

Ik vond de boodschap vooral aardig :slight_smile:
De documentatie van OSM is wat mij betreft vrij goed, dus ik heb eigenlijk weinig vragen.
Naar mijn idee is de verwijzing naar dit forum inhoudelijk het belangrijkste van het welkomstbericht.
Mijn doel was om een vakantiehuisje toe te voegen en met deze ervaring later POIs te maken als ik op reis ben (ik bezoek vaak afgelegen/bijzondere plaatsen).
Ik gebruik op reis altijd OsmAnd voor Android.

Voor de statistiek:

Sinds 1-8-2015 heb ik 136 nieuwe mappers een welkomstbericht gestuurd.

Vanaf 1-8-2015 tot 15-10-2015: 264 berichten verstuurd.

It’s an interesting idea, and one that’s been tried in a couple of places (at least Poland and Italy, for example). The Polish community used to (and may still) send welcome messages to 75% of new mappers. A couple of years ago I did try and look at any effect on mapper retention in the short term (a couple of months):

https://lists.openstreetmap.org/pipermail/welcomewg/2013-February/000011.html

and didn’t really find one. Would it be possible to do something similar here (if not all new mappers are messaged)? It’d also be interesting to look at any effect on edit quality (something I didn’t look at back in 2013).

@SomeoneElse: Because I send the welcome to all new mappers, I cannot research the differences like you did.
But it is still a good idea to check (after 6 months) how many of them are still mapping.
I’ll start doing such checks in 2016.

I do not do any quality checks.

Ook ik ben een voorstander om “nieuwe” mappers ter verwelkomen. Dit heeft als doel deze te kunnen begeleiden in hun mogelijk “nieuwe hobby”. Zo werd ik namelijk ook opgevangen in de community, nadat ik van de landuse=residential per ongeluk building=yes van had gemaakt.
Dit viel gelukkig wel snel op, en ik kreeg vrijwel gelijk een mailtje dat er iets mis gegaan was.
Je mag best weten, het zweet brak me uit omdat ik niet wist hoe ik het zou kunnen oplossen.

Is het een idee om de voor elke nieuwe mapper een forumdraadje te openen, met de mededeling:

Welkom: “naam van de mapper”

Het zou natuurlijk kunnen dat dit ten eerste te arbeidsintensief is, en ten tweede lastig vol te houden. En misschien als derde dat het forum overspoeld zou kunnen raken met nieuwe threads. Een overweging zou kunnen zijn om voor nieuwe mappers 1 nieuw draadje te maken waarin dan de welkomsboodschap als message onder komt te hangen.

Ook ik heb de afgelopen week af en toe gekeken wat de eerste stappen van een “beginnende” mapper zoal zijn, en eerlijk gezegd ben ik af en toe wel even geschrokken.

We kunnen dan overwegen om in het draadje de tips te geven zodat als de mapper een account heeft gemaakt ook kan reageren op de positieve kritieken die hem hierin gegeven worden.
Ook ik ben namelijk voorstander om de kritieken om te buigen naar het positieve. Wie kritiek geeft moet (vind ik) eigenlijk ook de oplossing aandragen.

Grote voordeel van deze werkwijze: Je kunt de nieuwe mappers de links naar de specifieke wikipagina’s geven, zodat ze de leercurve aangerijkt kunnen krijgen.

Zo kunnen ook ervaren mappers meelezen wat er zoal gebeurt in de community, zonder een zoektocht te hoeven starten.

Is deze link handig op in de welkomsmail te plaatsen?
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/NL:Beginners_Guide_1.1
of deze (voorliggende pagina van de beginnersguide, deze stap is dan al genomen)
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/NL:Beginners_Guide_1.0

@marczoutendijk: Dit draadje vind ik zeer positief!!!

Goed uitgewerkt ;=)
Hoe weet je of iemand een account aanmaakt (niet perse op t forum)
Advies op t forum heeft mogelijk 2 effecten; aansporing door positieve benadering, maar bij een echte beginnende … werkt het forum mogelijk als schandpaal, denk ?

Aantal welkomstmails verstuurd tussen 1-8-2015 en 18-12-2015: 458

Dat is ook nog een goede toevoeging, ik neem hem op in de welkomstmail.

Ik kijk bij iedere nieuwe mapper ook even naar wat er is gemapt. Zie ik iets dat structureel niet klopt of rondweg fout is, dan voeg ik aan de welkomstmail ook nog een paar persoonlijke regels toe om ze te wijzen op die “vergissingen”.

Dat lijkt me vooral voor het forum zeer “vervuilend”. Iedere nieuwe mapper krijgt nu al een welkomstmail, op zijn eigen naam, en daarin wordt verwezen naar het forum. Dat lijkt me zeer effectief en mijn voorzichtige schatting is dat van de 100 nieuwe mappers er hooguit 10 ook mapper blijven. De meesten veranderen iets in hun nabije omgeving en laten het daarbij. Een enkele grapjas zet zijn naam op het huis waar hij woont.
Als we voor al die mappers een eigen forumdraadje openen is dat dus vooral veel werk voor niets, vooral ook omdat je ze toch in ieder geval ook een persoonlijke mail moet sturen om ze te wijzen op het forum.
Hieronder de tekst die ik nu verstuur:

Ik ben deze week begonnen om de nieuwe mappers te verwelkomen door ze te verwijzen naar een speciale wiki pagina die ik heb aangemaakt met daarop alle relevante informatie die een beginner kan gebruiken. Eerder stuurde ik deze informatie in een persoonlijke mail, maar dat werd uiteindelijk wat onoverzichtelijk. Deze methode lijkt me handiger. Bovendien opent het de mogelijkheid om nieuwe mappers die eerst op het forum komen kijken (zonder iets te bewerken) ook te wijzen op die pagina.

In mijn persoonlijke mailtje staat dit:

Dan nu wat statistiek over die nieuwe mappers:
In augustus 2015 hebben zich 67 nieuwe mappers gemeld.
Van deze 67 hebben sinds augustus:

  • 2 mappers meer dan 100 changesets gedaan
  • 5 mappers tussen de 20 en 100 changesets gedaan
  • 4 mappers hebben nog enkele changesets gedaan
  • 56 mappers hebben na hun eerste edits niets meer gedaan

Ik beschouw de groep met meer dan 100 changesets als mappers die voor de community behouden blijven. Dat is dus 3% van de nieuwe mappers…
Als ik kijk vanaf 20 changesets dan zitten we op 10%.