Adaś… nie rozumiemy się…
Ja nie neguję tego że te dane są potrzebne. Są potrzebne, co więcej nawet mnie są potrzebne o czym świadczy, że o nie pytałem już wcześniej i że chcę je umieścić na opisywanej mapie…
Pytasz dlaczego mnie interesuje mapa z wejściami na plażę… już odpowiadam - bo wejścia na plaże są informacją istotną dla wszelkich służb ratowniczych dla których piszę aplikacje i wystawiam serwer gisowy (oczywiście nie tyle ja co firma w której pracuję) z mapą i dodatkowymi usługami (takimi jak na przykład wyszukiwanie pikietażu…). Wielokrotnie na wybrzeżu zdarzają się zgłoszenia że koło wejścia numer x. Już w zeszłym roku rozmawiał ze mną o tym (choćby, ale nie jedynie) naczelnik operacyjnej z PSP z Gdyni, niestety wtedy nie było czasu ale miałem zamiar zrobić to przed tym sezonem…
Ja nie twierdzę, że te dane są bezużyteczne, tylko, że te dane wprowadzone w ten sposób są bezużyteczne. Teoretycznie mając je w bazie postgis-a mogę je przeciąć z plażą i wtedy uznać że mając przekonanie graniczące z pewnością każdy entrance=yes posiadający ref=* i znajdujący się na granicy obszaru plaży będzie wejściem na plażę, ale to tylko teoria i widzę wiele możliwości wyjątków od tej reguły. Dodatkowo to “tylko” baza postgis-a gdzie potencjalnie mogę sobie z danymi robić co chcę (złączenia przestrzenne, pomiary, dowolne modyfikacje) przed ich wyświetleniem, ale niestety mamy jeszcze aplikacje mobilne bazujące na różnych silnikach gdzie już możliwości preprocesingu tych danych są bardzo ograniczone i tam takich rzeczy nie zrobię…
Zaproponowałem entrance=beach ponieważ większość reguł renderingu jakie znam z tym sobie poradzi bo sprawdza tylko czy entrance nie jest puste, ewentualnie czy nie ma wartości no|false, a renderingi tematyczne będą miały te dane możliwe do użycia.
Jeśli upierasz się że to ma byc entrance=yes, bo jest takim samym wejściem jak wejście do budynku to moim zdaniem trzeba będzie dodać kolejny klucz żeby doprecyzować że to nie drzwi tylko wejście na plażę…
Na koniec - nie traktuj wiki jak prawdy objawionej. Wiki piszą ludzie w wielu przypadkach tacy jak Ty czy ja… daj mi 4h a będzie tam napisane entrance=beach we wszystkich wersjach językowych 
@Domiss - zrób to samo w regułach renderingu mapsforge to przyznam że wejście na plaże nie różni się niczym od drzwi do mojej chaupy 
@Kocio - zaczynają się nam przeplatać tematy - możesz wydzielić ten temat? Chciałbym go wyjaśnić… muszę wiedzieć czy mogę do tego użyć danych z OSM na żywo czy będę się musiał podpierać danymi statycznymi ( w końcu numery wejść na plaże nie zmieniają się tak często…)
@Domiss - jeszcze p.s. 2 - odpaliłem Twoje zapytanie na bboxie całej Polski - znalazło 11 punktów z czego tylko 2 to wejścia na plażę… Wiem, że można go jeszcze podrasować, ale cały czas widzę możliwość oznaczenia wejścia do domku na plaży, które zostanie wykazane jako wejście na plażę…