Wegen met route/grensrelaties splitsen in JOSM: bugfix in r15943

Wanneer je in JOSM een stuk van de kaart download en daar een weg splitst die deel uit maakt van relaties (met name routes voor bus en fiets) dan loop je het risico dat de volgorde van de twee nieuwe wegdelen verkeerd wordt ingeschat door JOSM als je niet alle relatie members download. Omdat JOSM geen melding geeft dat er iets aan de hand kan zijn, levert dit in de praktijk veel gebroken (route)relaties op.

In de huidige development version (in r15943) van JOSM zijn twee specifieke problemen opgelost:

  • Wanneer er van een relatie twee members gedownload zijn heeft JOSM bij een niet-kapotte relatie genoeg informatie om de splitsing goed uit te voeren. In 25% van de gevallen ging dit mis.

  • Wanneer er van een relatie maar één member gedownload is, kan JOSM niet automatisch de volgorde bepalen, en gaat de splitsing in 50% van de gevallen mis.

Het eerste geval betrof een bug in de volgordedetectiecode van het splitsingsalgoritme. Deze bug is opgelost.

In het tweede geval biedt JOSM je nu aan om de naastliggende members te downloaden om alsnog de volgorde goed in te kunnen schatten. (Als je dat aangeeft kun je dat voortaan automatisch laten doen door JOSM.)

Mocht je deze vernieuwde code uit willen testen, pak dan de development version van JOSM.

Dat klinkt als een prima verbetering. Vreemd genoeg bij mijn weten niet of nauwelijks bij wandel of fiets relaties tegen aan gelopen maar wel bij bus relaties.