Wanneer fietspad apart tekenen

Naar aanleiding van fietstocht gisteren in Zuid Limburg ben ik nog even bezig met de track in openstreetmap.( ag nog fout bovenop Cauberg waar fietspad weer begint, maar net na downloaden nieuwe kaart van Ligfietser zie ik dat dit afgelopen week gecorrigeerd was)

Nu loop ik op diverse plekken in Zuid Limburg aan tegen het feit dat losliggende fietspaden niet altijd apart gemapt zijn.
Voorbeeld in Geleen: http://goo.gl/maps/JjLxj

Wat is nu correct: cycleway=track (zoals het nu gemapt is) , dan wel fietspad apart erbij maken ?

Ik twijfel hier wel vaker over.

Wiki zegt ( http://wiki.openstreetmap.org/wiki/NL:Map_Features#Fietspaden ) over cycleway=track: Fietspad dat duidelijk gescheiden langs een weg loopt en dezelfde naam draagt. De afscheiding kan een verharde afscheiding zijn zoals een betonnen rand of een kleine vluchtheuvel. Ook zou bij aanwezigheid van een rij parkeerplaatsen tussen de hoofdbaan en het fietspad nog gesproken kunnen worden van een cycleway=track.

Bovenaan dat artikel staat : De onlosmakelijkheid stopt wanneer er tussen de hoofdrijbaan en het fietspad sprake is van een gras- of groenstrook. In dat geval wordt een fietspad als aparte weg ingetekend en krijgt het aparte fietspad de tag highway=cycleway.

Dit impliceert dan toch om aparte fietspaden te mappen op onder meer Kerenshofweg ?

groen_duiven

Daar zou je idd fietspaden kunnen intekenen, maar beter iets dan niets.
Bij zo’n weg als op http://goo.gl/maps/yw4La zou je beter cycleway=track van kunnen maken omdat er erg weinig ruimte om aan weerszijden van de weg nog fietspaden te gaan intekenen (met alle connecties om zijstraten te kunnen bereiken).

Dan zal ik m’n energie eens loslaten op wat stukken in Zuid Limburg

Ik heb een kruimelspoor van lus-1 van de AGR-experience van een fietscollega en heb naar aanleiding daarvan wat dingetjes gecorrigeerd (o.a. het fietspad bovenaan de Cauberg). Aan de grote klus van op heel veel plaatsen intekenen van de vrijliggende fietspaden was ik nog niet begonnen, mede omdat ik niet zelf ter plaatse ben geweest en er dus waarschijnlijk nogal wat te ‘gokken’ valt. Ik kan die track wel uploaden als je die wil gebruiken.
Edit: track uploaded to OSM (TK_AGR-Lus1)

Nog even een opmerking, als je die fietspaden ingetekend hebt, vergeet de hoofdrijbaan dan niet van de cycleway=track te ontdoen.

Bij deze weg bijv staat er nog bicycle=no én cycleway=track en dat zijn twee tags die tegengesteld zijn aan elkaar:
http://www.openstreetmap.org/browse/way/6773042

(er staan verder heleboel niet ter zake doende tags op deze weg, zoals access=yes en motor_vehicle=yes)

In dit geval lijkt het me ook beter de fietspaden apart in te tekenen. Misschien ziet het er op de kaart minder mooi uit, maar het fietspad is hier duidelijk gescheiden van de weg.

Dit onderwerp heb ik in het verleden uitgebreid bekritiseerd. de lang gedienden zullen mijn kritische vragen zeker herinneren. Het stof is neergedaald en ik heb voor mij zelf een uitstekend bruikbaar ezelsbruggetjes:

  • Cycleway=lane: Je fietst van de hoofdbaan naar de Lane over een witte (stippen)lijn en soms veranderd de kleur van het wegdek.
  • Cycleway=track: Je moet om van de hoofdrijbaan naar het fietsgedeelte te komen even een hobbeltje over. Soms ligt het fietsgedeelte iets hoger zoals een stoep. Veelal heeft het fietsgedeelte een andere kleur of belegd met een ander plaveisel.
  • Highway=cycleway: Het is niet mogelijk om van de hoofdrijbaan naar het fietsgedeelte te komen zonder door planten te fietsen, over hegjes of hekjes te klimmen. De verbindingen met de hoofdrijbaan is zo hier en daar speciaal aangebracht om zijwegen aan te sluiten of om huizen richting de weg te ontsluiten.

Ik hoop dat mijn fietsende vrienden hier ook enthausiast van worden. :wink:

Robert Elsenaar

Prima samengevat ZMW :wink:

Bij die cycleway=lane kan je nog vermelden, dat bv de Cauberg (http://goo.gl/maps/GlpF3) geen cycleway=lane heeft omdat het een fietssuggestiestrook betreft, pas als er een fietssymbool op staat is het een fietsstrook (cycleway=lane).

PS ik zie dat die wel op OSM als lane getagd staan, zal straks bij het WK wielrennen op tv eens goed opletten of er een fietssymbool te zien is op de rode stroken :wink:

@ligfietser, ben jouw link aan het nalopen, hoewel daar niets van mij bij zat,

Inderdaad veel extra’s op weg en fietspad…

Maar zie ook dat op streetview een deel van de weg is voorzien van een fietspad aan één zijde voor beide richtingen en deel is fietspad lane en deel track. Vermoed dat de werkelijkheid niet geheel plaatje bing/google is.

Inmiddels lijkt het me duidelijk, alleen zodra op die weg twee fietspaden liggen dan is het eenrichtingsverkeer en moet fietsroute (Mergellandroute) ook op ander fietspad komen. Zal hier toch nog even kijken of ik wel wat kan aanpassen.

groen_duiven

Zie trouwens dat de suggestiestrook op de Cauberg wel voorzien is van rood asfalt. http://goo.gl/maps/LJrqm

Blijft toch steeds lastig, wat de definitie is van fietsstrook.

groen_duiven

Volgens http://nl.wikipedia.org/wiki/Fietsstrook:
De rode kleur heeft geen wettelijke betekenis. Wanneer de strook alleen rood is, zonder fietssymbool, dan wordt de strook (in Nederland en in België) officieel fietssuggestiestrook genoemd, en kunnen andere voertuigen er ook gebruik van maken.

Hoe het precies zit bij die Diepestraat is me niet duidelijk, op grond van de Streetviewbeelden zie je dat er slechts aan een kant een 2 richtingsverkeers fietspad is aangelegd, iets naar het zuiden zie je eerst zandhopen en daarna een weg met fietssuggestiestrook te zien (aan de ene kant rood gekleurd) maar zeker geen los fietspad (maar misschien waren ze die aan het aanleggen?). http://goo.gl/maps/XRfct

En waarom al die overbodige tags groen_duiven?
access: yes
bicycle: yes
cycleway: track
foot: yes
highway: cycleway
motor_vehicle: no
segregated: no
surface: concrete

highway=cycleway en surface=concrete is toch genoeg?

Eerste gedeelte is erg nieuw asfalt, dus lijkt me dat vanaf rotonde één fietspad klopt. Je kan dan op bepaald moment nog zien dat fietspad splist en dan aan beide zijden los fietspad.
http://goo.gl/maps/tePRa
Maar op bovenstaand beeld lijkt de rechterzijde weer aan de weg vast te zitten, gescheiden door betonrand, dus dat zou dan weer cycleway=track moeten zijn (zie tekt ZWandelaar)

Gezien eit dat in OSM fietspaden gescheiden aangemaakt zijn, ga ik er dan ook van uit dat die losse fietspaden doorlopen tot aan Hulsbergerweg (N298).
Ik heb in ieder geval wel de fietsroutes ook op ander fietspad gezet (ten zuiden van knooppunt 62).

Gelukkig daar maar een fietspad, dus geen tentakels nodig :wink:

Zie dat ligfietser zijn reactie wat uitgebreid heeft, doe ik dat ook maar even:

Al die extra’s heb ik laten staan, maar wat jij schrijft lijkt me voldoende. Eventueel nog foot=yes

Zal dat ook nog even aanpassen.
En dat stop ik er weer mee voor vanavond

groen_duiven

Maar cycleway=track op een highway=cycleway?
cycleway:right=track (omdat links een apart ‘los’ fietspad loopt) hoort dan toch op de hoofdweg?

Leuk, dat langs elkaar heen praten/werken/kijken. Inmiddels op Save gedrukt. Dus nu mag je kijken wat het geworden is :slight_smile:

Ik heb cycleway=track weggehaald, waardoor het los fietspad is.
Indien betonrandje toch verder werkelijkheid is, dan inderdaad fietspad verwijderen en op de hoofdweg cycleway:right=track

Maar het is me te ver om vanuit Duiven even naar toe te fietsen en te controleren.
Maar misschien een lokaal bekende mapper die dit kan checken/aanpassen

groen_duiven

Zie trouwens zojuist hier bij het passeren van de rotonde dat ze wel op de weg fietsen (of geldt dit alleen voor de profs :slight_smile:

groen_duiven

Zit toevallig op OpenStreetBugs te kijken en daar is nog genoeg te doen in omgeving Duiven, Zevenaar, Didam voor groen_duiven :wink:

Ik zie inderdaad weer een paar rode kruizen in Duiven.
Gelukkig is de tijd voor fietsen in de avond voorbij en kan dus de lange avond weer gebruikt worden om met de laptop op schoot weer aan de slag te gaan.
En zal ook de omgeving meenemen, want ik zie een aantal kruizen met opmerkingen, die wel goed zijn.

Dus hopenlijk snel weer wat schoner :slight_smile:

groen_duiven