Waar ligt OSM highway het meeste scheef?

Daar kunnen we inzicht in krijgen als we de highway nodes zouden vergelijken met de BGT wegvlakken of de Osm highway nodes wel/niet binnen het BGT wegvlak liggen.

Een tool is gewenst.

Zou leuk zijn, zo’n tool, inderdaad. Ik ken er geen en zou er ook geen in elkaar kunnen timmeren. Voor een computer wordt het heel moeilijk om te herkennen welke OSM highway(s) bij welke BGT wegvlak(ken) horen. Vooral als de OSM highway ‘scheef’ is. Ik heb al plattelandweggetjes uitgelijnd die waren sinds 2011 niet meer aangeraakt en lagen een dikke 10m ernaast. Best voorstelbaar dat er highway’s zijn die de BGT wegvlak niet eens doorkruisen. Die herkent een computer nooit (of hij is stukken slimmer geprogrammeerd dan ik me kan voorstellen).

Als je leuke uitlijn-klusjes zoekt: kijk eens naar Oost-Groningen. Of Friese dorpjes (laatst was ik bezig tussen Franeker en de zee, die klus is zeker nog niet af). Niemand hoeft zich te vervelen :laughing:

BGT wegvakken zijn helaas ook niet altijd goed ingetekend, is mijn ervaring.

Uitlijnklusjes… zijn er zat! Op zich een charmant idee, maar soms ligt de weg in kwestie inderdaad behoorlijk ver buitenboord, over lopen er twee dingen doorheen. Ik denk dat je veel vals negatieven krijgen zal. Maar het valt te proberen, als iemand daar zin in heeft :wink:

Gefeliciteerd met je 3000ste bericht, Allroads!

Toespraakje!

De verleiding is groot om BGT en OSM te vergelijken. Zojuist daarom quick en dirty een vergelijking gemaakt. En inderdaad: er ligt inderdaad het een en ander “scheef”. Dat wil zeggen buiten het BGT vlak.
Maar ik merk ook al gelijk 2 dingen. Ten eerste dat ik niet alleen het signaal verbeter, maar ook de rest van de weg eromheen. Want de rest ligt wel in het BGT vlak, maar dan weer niet echt mooi. Ten tweede zijn er ook een heleboel signalen ten onrechte. Het zijn gewoonweg geen BGT vlakken. En dan ligt de highway er dus altijd buiten.

Kortom: toch weer per weg/gebied bekeken. Met luchtfoto en BGT als referentie

Wat misschien een veel eenvoudiger manier is, is een symbolisatie waarin duidelijk wordt wanneer de laatste wijziging is geweest aan het OSM object. Ouder dan 4 jaar is een indicatie dat uitlijnen van de weg nodig kan zijn. Met natuurlijk de kantekening dat een wijziging niet altijd geometrisch hoeft te zijn geweest.

Hi Peter,
Als je Allroads feliciteert kun je ook zn OSM leeftijd misschien wat aandacht geven.

Haha, dat heb je bij deze gedaan!

Waar liggen de “scheefste” wegen? Een begrijpelijke vraag maar de vraag is makkelijker gesteld dan het antwoord gegeven. Ook een kwestie van definitie :wink:

En als er antwoord is dan is de vraag wie dat gaat aanpassen?
En wat als de goed uitgelijnde weg dan weer een slecht uitgelijnd OSM element snijdt , bv de oude landuse of natural=water? Mijn ervaring is dat als je even goed wil uitlijnen je er niet aan ontkomt om ook andere zaken goed uit te lijnen. Allemaal te doen maar erg veel werk.

Ik heb gisteren bij het virtuele treffen al wat laten zien maar heb nu toch voor een andere insteek gekozen. Ik heb een kaartje gemaakt van OSM highway (lijnelement) die geheel of gedeeltelijk buiten een BGT wegdeel vallen. Daarvan wordt op de highway aangegeven welk percentage (lengte) van de osm highway buiten bgt wegvlakken valt. Mijn definite van “scheefheid” :wink: . Van de eindpunten van de highway wordt aangegeven of deze op een bgt wegvlak liggen of niet. (rood/groen). Zo houden we “scheve” osm highways over waarvan 0, 1 of 2 eindpunten op de BGT wegvlakken vallen.

Zie dit kaartje van een “willekeurig” aantal gemeentes. (even geduld met renderen) En ja …er zitten zeker nog wat foutjes in de selectie maar het geeft wel een beetje een beeld van de problematiek waar je tegen aan loopt. Als je inzoomt herken je vast de problemen die opgelost moeten worden. Bijvoorbeeld wegen die een talud kruisen of wegen die over een stuk onbegroeid terreindeel gaan en zo zijn er nog wel een aantal andere “vreemde” situaties te bedenken.

De kaart is ook als WMS te laden:
https://wms.qgiscloud.com/PeeWee32/OSM_WEG_SCHEEF_QGC/

Koel!
Even bij mij achter gekeken. De way doorsnijdt een “groenvoorziening” van een paar vierkante meter die uitsteekt op de weg (ook wel bekend als “asverspringing”, om snelheid te verlagen) maar niet in OSM staat. De hele woonkern staat daar vol mee.
Even kijken of ik de wat grotere/belangrijker dingen eruit kan pikken die wél in OSM staan.

:slight_smile: :wink:

Het gaat dan vooral om de indicatie, waar wat, osm niet zo goed, bgt niet zo goed, osm verbeteren, bgt melden.

Ik heb voor heel NL een aantal “scheve” wegen geselecteerd die meer dan “50% scheef” en verder lang (>50M) en belangrijk genoeg zijn volgens mijn indeling. Dus geen path/track maar meer de wegen die altijd verhard zijn. Bij flink inzoomen zie je de BGT omtrekgericht. Kun je ook uitzetten rechtsboven in het scherm. De OSM achtergrond kun je ook uitzetten rechts onder. Nog steeds wel een aantal false positives maar genoeg om een flink aantal regenachtige dagen te vullen met uitllijnen :wink:

WMS: https://wms.qgiscloud.com/PeeWee32/Scheve_prio1_wegen_QGC/

Wat leuk dat ik me heb vergist. Knap werk, PeeWee32!

De Scheve_prio1_wegen_QGC kaart al gebruik om wat uitstapjes te plannen om dingen te bekijken en soms ook op basis van PKOD/BGT stukjes weg/pad weggehaald/toegevoegd/recht gelegd. Handige overlay!

Toch even een vraagje over hoe de data te interpreteren

Die getallen zijn de percentages die de weg scheef lift maar als ik in JOSM de data tegen BGT hou dan zie ik niet waar dit op gebaseerd is.

In OSM is de Franklinstraat getekend als één lijn, precies op de middenberm.
De BGT heeft de rijbanen gescheiden ingetekend.
Hierdoor ligt de Franklinstraat buiten het ‘weggebied’.

Okay, duidelijk, bedankt, 87/80/74 is dan eigenlijk een heel goede score, OSM volgt vrij precies het midden van de weg. :slight_smile:

Vanwege je :slight_smile:

Splitsen van de rijbaan, waar keren op de weg niet kan en uitrit links, in OSM

:slight_smile:

Het was heerlijk weer voor een fietstochtje en daar werd ik wel blij van.

Geconstateerd dat OSM inmiddels juist is en BGT achter loopt.

Inmiddels heb ik flink gestoeid met het BGT “lijnenbestand” (noem ik het maar) van Zuidplas, wat ik van PeeWee32 gekregen had. Dat is absoluut nuttig, maar er is een enorme valkuil: het is veel te precies, zowel in de tagging als in de geometrie. Dus als je niet uitkijkt ben je met een klein dingetje heel lang bezig om het bestaande te verenigen met het nieuwe. Je kan immers niet blindelings vervangen. Ik kom er nu dus achter dat wat ik dacht dat een redelijke representatie in OSM van de werkelijkheid was, in feite een hele grove schets is, maar toch hier en daar beter dan de BGT…

Dus je moet vergelijken en kiezen wat je overneemt, wat je bijtekent, wat je weghaalt, en hoe je dat op elkaar aansluit.

Uiteindelijk kom ik erop uit dat ik het ontbrekende water importeer en soms wat duidelijk onderscheiden polygonen voor een bosje of zo, en de rest handmatig bijteken en aansluit, wel met de BGT-lijnen eronder als hulpmiddel. En je moet een thema kiezen, je kan niet alles doen. En dan kan je binnen redelijke tijd een behoorlijke verbetering bereiken.

Mijn thema was eerst: alles wat ik op mijn 40Km-wandeling was tegengekomen. Dat was teveel. Nu is het: de spoorlijnen in Zuidplas en aanliggend landuse/landcover. Ook teveel, maar ik kom er wel doorheen, en ik kan overal zelf gaan kijken als ik het echt niet zeker weet.

Des te meer kan ik nu waarderen wat zo’n scheefte-schatter voor je doet: één thema, beperkte doelstelling, zodat het behapbaar blijft.

Ik heb het webkaartje geactualiseerd. Maar dat is niet alleen actuelere data maar ik heb de webmap ook ingedeeld in een aantal categorien zodat je bv eerst de 90-100 % scheve wegen zichtbaar te maken zijn. Als je ze allemaal wilt (vanaf 30 tot 100% scheef) kan kun je ook die variant kiezen (ALLE lagen) . Er worden nu ook wegen getoond vanaf “30% scheef”. Bij inzoomen krijg je BGT gegevens te zien. Verder viel het mij op bij het rechtleggen dat er soms gewoon wegen ontbreken in de BGT. Daarvoor kun je een melding maken via verbeterdekaart. Als je op de weg klikt kun je doorlinken naar die site en een terugmelding voor de BGT maken. Ook heb ik de wegen nu paars gemaakt omdat de BGT data bij inzoomen ook rode elementen laat zien en dat vond ik verwarrend.