Volodymyr Zelenskyy Park

Viime viikolla OpenStreetMap nousi Suomessa otsikoihin kun HSL:n reittioppaaseen ilmestyi Volydymyr Zelenskyin puisto. Kyseessä oli OSM:ään tehty muokkaus, joka datanlatausprosessiemme kautta päätyi HSL:n taustakarttaan.

Asiana ja eleenä mainittu muokkaus oli hyvä muistutus meille kaikille Euroopan tilanteesta ja siksi siihen ei poikkipuolista sanaa. Toivottavasti näkyvyys tuotti tarvittua tukea Ukrainaan.

OpenStreetMapin kaltainen globaali sisällön joukkoistaminen mahdollistaa monia asioita kuten kattavan tiedon, muutosten tekemisen nopeasti ja maailmanlaajuisestikin kehitettyjen työkalujen hyödyntämisen. Toki tähän toimintatapaan voi liittyä joskus myös todellisia väärinkäytöksiä, mutta toivottavasti tämä tapaus myös toi julki seuraavan yksityiskohdan; jokainen meistä voi helposti korjata sisältöä jos esimerkiksi Reittioppaan kävelyreitti on puutteellinen tai palvelun tai toimijan osoite on virheellinen. Keinoja tähän on avattu tarkemmin OpenStreetMap-wikissä. Nämä ohjeet pätevät kaikkiin Digitransit-pohjaisiin reittioppaisiin.

Siksi yksittäistapaukset eivät vaikuta HSL:n periaatteeseen käyttää avointa dataa ja yleisemmin joukkoistaa asioita jatkossakin. HSL:ssä pyrimme pikeminkin jatkuvasti miettimään miten voisimme erilaisilla ohjeistuksilla entisestään helpottaa vapaaehtoisten yhteisön jäsenten osallistumista yhteiseen kartoitustyöhön ja samalla myös datan validonnin avulla varmistamaan sitä että karttatuotteemme myös vastaavaisivat entistä paremmin todellista tilannetta maastossa - OSM:n “Map what’s on the ground”-periaate.

Tätä HSL:n osallistumista OpenStreetMapin dataekosysteemiin on kuvattu tarkemmin OpenStreetMapin wikissä.

Sen nämä joukkoistamiskokemukset ovat jo aikoja sitten opettaneet että kaikkea ei voi tehdä itse, joten jos asia herättää ideoita tai kysymyksiä niin ottakaa ihmeessä yhteyttä … paikkatieto@hsl.fi.

Laajemmin nimistöön liittyen kannattaa muuten lukea myös Institute for the Languages of Finland eli Kotimaisten kielten keskuksen ( Kotuksen) asiantuntijoiden kommentteja.

Markku Huotari, paikkatietoasiantuntija, HSL