Verlaging maximumsnelheid per 12-16 (?) maart

Vreemd. En volgens mij levensgevaarlijk. Ik heb Rijkswaterstaat gevraagd hoe zij het zien. Tot die duidelijkheid er is, als er een manier is om die changesets (tijdelijk) in te trekken dan doe ik dat graag, maar ik zie die optie zo snel niet.

Wat Rijkswaterstaat ervan vindt doet niet terzake; de wet is duidelijk. Een bord ‘autosnelweg’ betekent dat de snelheid vanaf dat punt 130 km/h is, totdat er iets anders wordt aangegeven. Dat is in veel gevallen pas na de oprit, wat de oprit 130 km/h maakt. Als Rijkswaterstaat dit ongewenst vindt moeten ze meer borden plaatsen.

Dat betwijfel ik echter, want op de snelhedenkaart van Rijkswaterstaat zelf (hier te zien) staan de meeste opritten expliciet als 130 km/h aangemerkt, zelfs die naar 100- of 120-wegen. Deze kaart is van voor de nieuwste wijzigingen, maar het toont aan dat ze zich wel degelijk bewust zijn van het verschil en dit - kennelijk - bewust zo houden.

Wat betreft de opritten: invoegen is een bijzondere manoeuvre en dus moeten invoegers het overige verkeer voor laten gaan. Zij hebben dus de eerste verantwoordelijkheid voor veilig invoegen. Daarnaast is gevaarlijk rijgedrag verboden. Het net niet overschrijden van een maximumsnelheid kan dus wel degelijk samengaan met een verkeersovertreding waarbij snelheid wordt meegewogen.

Op de kortere invoegstroken is het toch al een uitdaging om eerst 130 km/u te bereiken en daarna op een veilige manier (dus zonder abrupt en sterk remmen) ter hoogte van het bord van 100 km/u aan de snelheidslimiet te voldoen.

Op minirotondes mag je meestal tussen de 50 en 80 km/u maar dat is eigenlijk niet te doen zonder strafbaar gevaarlijk rijgedrag.

Laten we vooral NIET maximumsnelheden gaan taggen a.d.h. van wat veilig te rijden is. In Duitsland was ook zo’n stroming die maxspeed=70 op afritten aan het zetten was terwijl de autosnelweg zelf onbeperkt was.
Daar gaat een maxspeed niet over.

In Nederland mag je op een autosnelweg 130 km/h rijden, tenzij anders aangegeven. Ja, als je situaties hebt van 100 tussen 6 en 19 en 120 tussen 19 en 6 is het vreemd om maxspeed=130 en de twee conditionals te taggen, dan zou ik zelf waarschijnlijk ook anders taggen (waarschijnlijk maxspeed=120 + maxspeed:conditional=100).
Maar op wegen waar maar één conditional geldt vind ik principieel dat de maxspeed=130 moet zijn want de conditional is de uitzondering.

Ik ben het volledig met je eens Maarten!

Antwoord Rijkswaterstaat:

En de vervolgvraag: hoe kan ik changesets intrekken/cancellen/verwijderen? Ik heb het lijstje van Allroads gevolgd, dus snelwegen en toeritten in aparte sets.

Dan zuk je eerst moeten overstappen naar de editor JOSM.
Daarna kun je een plug-in toevoegen die in staat is om een changeset te reverten.

Als je kunt aangeven welke van de 35 changesets moeten worden teruggezet, dan kan ik dat voor je doen.

De toeritten zitten in de laatste drie:

https://www.openstreetmap.org/changeset/82264797
https://www.openstreetmap.org/changeset/82265018
https://www.openstreetmap.org/changeset/82265329

Er is kennelijk ook al weer heel wat gewijzigd/toegevoegd.
want ik krijg veel conflicten.
Oplossen daarvan vergt even wat tijd.

nader:
Bij het reverten van changeset 822 64 797 traden 59 conflicten op.
Ik twijfel er sterk aan of dit alleen de opritten waren.
Ik vrees dat alle links in Z-Nederland nogmaals gecontroleerd moeten worden.
Vooral de links tussen 2 snelwegen zouden nu foutief kunnen zijn.

Helaas is komen vast te staan dat in de changeset van RouteXL niet alleen de opritten waren gewijzigd. Dat betekent dat ik heb moeten besluiten om mijn changeset te reverten.
Het gevolg daarvan is dat de fouten van RouteXL handmatig moeten worden gecontroleerd en verbeterd.
In de praktijk moeten dus de opritten van de snelweg in Z-Nederland handmatig worden voorzien van maxspeed=130.

@RouteXL, hoe heb je zo snel al die opritten voorzien van een conditional snelheid?

A12 Westervoort, Duiven, Zevenaar, Oud Dijk, Beek en A18 Nieuw Dijk kan ik wel nalopen voor zoverre ze te zien zijn vanaf de fiets of te voet, met een verrekijker. Helaas geen auto.

Met de selecties van Allroads, vanuit Overpass exporteren naar Level0, met een tekst editor find&replace. Als er interesse is kan ik de stappen verder uitwerken.

Wat ik dan niet begrijp is dat je hulp nodig hebt om het terug te zetten.

Niet voor niets wordt er in de wiki steeds weer nadrukkelijk gewaarschuwd om zoiets NIET te doen.

Met de selectie highway=motorway gaat alles goed en worden de correcte wijzigingen aangebracht.

Met de selectie van highway=motorway_link heb je een verzameling waarvan je niet weet wat het is.
Een motorway_link kan een oprit zijn of een afrit of een verbinding tussen 2 snelwegen.
En die moeten alle drie anders behandeld worden !

Voor Zuid-Nederland moeten dus alle opritten, afritten en verbindingswegen nogmaals handmatig gecontroleerd/gewijzigd worden.

Level0 kan alleen per sessie reverten, niet eerder geuploade changesets zover ik begrijp. Dus ik weet nog steeds niet hoe, ik kreeg alleen de suggestie van Leo met JOSM en een plugin (welke?).

de plugin revert wellicht?

Lijkt verdacht veel op een automatische import, iets wat m.i. eerst overlegd moet worden. Juist omdat het zo vaak mis gaat en veel nawerk oplevert.

Een beginnend mapper zonder enige andere edit gaat zonder overleg rücksichtlos importeren op basis van “een advies”.

Ik neem aan dat RouteXL zijn eigen puinhopen, voor zover hij dat nog kan, gaat herstellen.

En vervolgens een tijdje zich schamend in de hoek gaat zitten.

[edit] en bovendien verschuilt zich achter RouteXL een commercieel bedrijf. De drijfveren voor zijn edits zouden wel eens anders kunnen zijn dan wij als OSM-community overeengekomen zijn.