Verkeersbord: Verboden voor ruiters

Ik heb vanochtend een rondje gefietst. Nu kwam ik een bord tegen “verboden voor ruiters”. Ik wil dat nu taggen met traffic_sign=NL:???.

Na wat zoeken op het internet vind ik onder andere deze twee:

En ik geloof er niks van. C01 lijkt te veel op C1 (“verboden voor alle voertuigen”). Bij L1407 staat als omschrijving: “Het is niet toegestaan om met paarden het strand te betreden”. Strand? Hoezo strand?

Ik tag ze voorlopig maar met BE:C15. Onze zuiderburen weten kennelijk nog wel wat een paard is. Als er iemand een beter idee heeft, dan hoor ik het graag.

Ik neem aan dat je met dat bord bedoelt een rond, wit bord met rode rand met daarop een symbool van een ruiter/paard?

Dat is (in NL) een fantasiebord. Ontzeggen van ruiters dient te gebeuren met C1 (“Gesloten in beide richtingen voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee”) of C3 (Eenrichtingweg), maar dan ontzeg je gelijk meer weggebruikers de toegang.

In het oude RVV 1966 was er nog bord 28:

Zo’n zelfde type bord als jouw fantasiebord, maar dan met een koe erop. Dit had de betekenis “Gesloten voor rij- en trekdieren en vee”. Dit is vervallen met het RVV 1991 en komt ook niet voor in de overgangsbepalingen Art. 96 RVV 1991.

Beide borden zijn daarmee (ondertussen) fantasieborden, behalve als ze voorkomen (zoals jouw L1407) op huisregelbordjes voor gebieden, zoals bossen en stranden.

Dat maakt het taggen lastig, als je ze per se onder de noemer traffic_sign=NL:xxx wilt hebben. Dat kan dus niet. :slight_smile:

Als dat bord officieel niet meer bestaat, dan snap ik ook waar de borden chaos bij Ruigenhoek vandaan komt. Om alle paden die geen ruiterpad zijn af te sluiten voor paarden hebben ze daar borden G10 (einde ruiterpad) neergezet. Dat heeft natuurlijk niet veel zin.

Niet meer bestaat → nooit bestaan heeft.

Een G10 heeft inderdaad niet veel zin, vooral niet als er geen G9 aan vooraf is gegaan. Nu zal het bij een ruiter vooral vertwijfeling oproepen. “Einde ruiterpad, heb ik het beginbord gemist? Liep ik nu illegaal over de weg/fietspad?”

Ik haak even aan bij deze bordendiscussie:

Wat is precies het effect van het plaatsen van een “traffic_sign=*” tag?

Is dat van belang voor routering?
Op de kaart zelf zie je die borden toch niet staan? (Alhoewel er vast wel iemand is die een layer kan maken waarop alle verbodsborden voor paarden te zien zijn :laughing:)

Waarom, verkeersborden

http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=22239

http://mijndev.openstreetmap.nl/~peewee32/paard/ruiterpadenOSM.html

Edit: Verder: Link van Allroads is zeker nuttig.
En ook: http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?pid=425505#p425505

Dat zie ik wel vaker die “mijndev.openstreetmap.nl” en ik zie er ook handige oplossingen tussen. Maar hoe kan ik dat zelf ook doen?

(terzijde: zijn er inderdaad ruiters die met een tomtom op hun paard rondrijden?)

Die mijndev omgeving is bedoeld voor OSM gerelateerde zaken. Als je zelf ook zo’n omgeving wilt dan kun je dat aanvragen bij de beheerders. Toen ik dat deed was (bv Stefan de Konink) beheerder dus je kunt het bij hem proberen.

En ja er zijn zeker ruiters die een GPS gebruiken. Er zijn grote gebieden waar je met je paard mag rijden en als je dan opeens weer terug wilt naar de stal dan kan een GPS uitkomst bieden (al dan niet routerend). Een andere reden is (maar dan begeef ik me wel op glad ijs) dat ruiters vaak van het vrouwelijk geslacht zijn en het richtingsgevoel is anders dan die van het andere geslacht :wink: .

http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:horse