Veel winkel/makelaarprikkers?

Aangezien ik dit niet echt bij het brievenbus topic vond passen en met de zoekfunctie niet het juist topic kon vinden die ik in m’n gedachten had heb ik maar een nieuw topic aangemaakt.

Het is mij opgevallen dat de kaart door anoniem wordt gevuld met winkel prikkers. Volgens mij valt het in het westen mee, maar hier in het noorden begint het vol te raken. Winschoten is redelijk rood, centrum van Assen…

http://www.openstreetmap.org/note/892386
http://www.openstreetmap.org/note/819837
http://www.openstreetmap.org/note/811633
http://www.openstreetmap.org/note/939048
http://www.openstreetmap.org/note/853516
http://www.openstreetmap.org/note/853496
http://www.openstreetmap.org/note/853491
http://www.openstreetmap.org/note/895616 ← 4 op een rij :wink:
http://www.openstreetmap.org/note/853526

Dirk
http://www.openstreetmap.org/note/939234
http://www.openstreetmap.org/note/939227

Deze vraag wordt dus verspreid over het hele land enthousiast beantwoord…
http://www.openstreetmap.org/note/753061

Oh, en hier zijn nog twee verdwaalde brievenbusprikkers. 13 dagen geleden aangemaakt. Maar goed dat is off-topic.
http://www.openstreetmap.org/note/927002
http://www.openstreetmap.org/note/924117

Ehm, ja, wat doen we hiermee?

En deze over Bart Smit kom ik ook vaak tegen: http://www.openstreetmap.org/note/922477
Kennelijk dezelfde prikker. Tja wat doe je er mee met al die winkels? Negeren, oplossen of de prikker omscholen tot mapper?

De toon vind ik een beetje vreemd. ‘Dag Bart, Zwolle zal je niet vergeten’. Ik bedoel dit zeg je toch niet in een prikker, of heb ik iets gemist? Past volgens mij ook wel in het topic ‘vervelende notes’.

Dat wordt even overleggen denk ik.

Sentimentele prikker denk ik. Ik heb er maar hier een gevraagd om mee te werken, https://www.openstreetmap.org/note/879797
Zou me niet verbazen als dit telkens dezelfde prikkers zijn.

Sentimentele prikker, dat zal het dan wel zijn :). Kan inderdaad best zo zijn dat het overal dezelfde persoon is. Beetje flauw dat anoniem zelf geen account aanmaakt.

[EDIT] Nu snap ik de reactie, Bart Smit gaat weg… Wist ik niet.

‘Dat klopt’
http://www.openstreetmap.org/note/910794#map=19/52.53290/6.06343&layers=N

Dit lijken me allemaal nuttige opmerkingen, als de opmerkingen enigszins lijken te kloppen lijkt me er in dit geval weinig bezwaar tegen om ze een-op-een op de kaart over te nemen. Het zijn er ook niet zoveel dat dat uren hoeft te kosten. En als de prikker eenmaal zijn resultaten ziet verschijnen, wil hij zich misschien ook nog wel eens gaan verdiepen in het zelf bewerken van de kaart…

Ja, mee eens. Ik zal er nog wat gaan oplossen.

Ik denk niet dat deze anoniemen ooit gaan mappen. Die genieten van het machtspel. Ze laten mappers naar hun pijpen dansen. Dat is ook te merken aan de commanderende toon van een aantal anoniemen.
Ik heb afgehaakt. Anonieme notes worden door mij niet meer in behandeling genomen.
En wat mij betreft mag er een mechanical edit komen om al die anonieme troep massaal op opgelost te zetten, zonder ook maar verder één actie.
Dit is pure kaartvervuiling.
Bovendien weet je absoluut niet wat de bron is van anoniem, dus moet je elke note persoonlijk in het veld checken. Onwerkbaar.

Hier ben ik het dan ook wel weer mee eens :).

Zo zat ik ook te denken, maar toch zijn sommige best wel nuttig… Van sommige wordt je ook helemaal moe, ik bedoel die ‘Dat klopt’, dat vind ik echt complete onzin, misschien doen ze het om grappig te doen. Dat is kaartvervuiling, denk ik.

Aan de ene kant heb ik inderdaad iets van: ik stop ermee, maar aan de andere kant zou het ook zonde zijn om zinvolle informatie die door anoniem wordt geleverd te negeren. Je kan je dan afvragen wat zinvol is natuurlijk, maar goed dat is een ander verhaal.

Nog even over dat machtspelletje, volgens mij is dit de er een goed voorbeeld van, vooral dit ‘Ligfietser,zal je in ruil daarvoor de Mebin in Amersfoort erop willen Zetten?’.

Je zou mensen misschien moeten verplichten om een account aan te maken voordat ze prikkers kunnen plaatsen, dan kan je tenminste zien wie de prikkers plaatst en zou je personen die zich kinderachtig gedragen eventueel kunnen blokkeren…

Dat is niet mijn ervaring, ik heb al een aantal keer dat mensen begonnen met het plaatsen van notes en later over gingen op het zelf mappen.

Prikkers kunnen idd ook overgehaald worden om dat extra stapje te zetten naar mapper maar misschien is dat voor de meesten nog een brug te ver. Ik lees ook regelmatig notes in de trant van “ben op mijn inspectieronde dit en dit tegengekomen”. Wat me ook opvalt is dat men hun eigen notes scherp in de gaten houdt, als je een vraag stelt krijg je ook vaak onmiddelijk antwoord. Er lijkt dus enige mate van betrokkenheid en dan is de kans ook groter dat we hiermee ook mappers kunnen “werven”.

Ik ben het met Math en ligfietser eens dat je dit niet te negatief moet zien.
Feit is dat als je iets op internet zet, dat mensen het dan gaan gebruiken op manieren zoals je het niet bedoelde. Ook zullen ze bewust of onbewust de grenzen van het systeem opzoeken. Mijn mening is dat als mensen een systeem verkeert gebruiken (in dit geval de osm-notes) dat het systeem dan verbetert moet worden. Er zijn in dit forum al meerdere suggesties aangevoerd om het notes systeem te verbeteren, maar de discussie hierover hoort thuis op github.

Ik zou liever zien dat we ons richten op verbetering van het systeem dan het weren van mensen die het systeem op een manier gebruiken die volgens ons niet goed is.
Dus meng je in de discussie op github of beter nog, draag bij aan de code, want iedereen weet dat er een groot gebrek is aan mensen die dit kunnen.

Wat mij ook een goed idee lijkt is een wikipagina met osm note etiquette. Waarin we zaken uitleggen als:

  • dat het niet handig is om je opmerking in 1 woord samen te vatten
  • als je meld dat ergens een bedrijf zit dat je dan ook de adresgegeven ed. meld
  • waarom het handig is om een account aan te maken.
  • dat het maar een kleine stap is om zelf mapper te worden
    Deze wikipagina kan je dan naar verwijzen als anonieme prikkers een beetje opvoeding nodig hebben.

Ik neig naar Dick’s houding.

Ten eerste zijn er anoniemen die hun notes dermate goed in de gaten houden dat ze met alle moeite die ze daarvoor moeten doen net zo goed een account hadden kunnen nemen en starten met mappen. Op een note over de brug bij Westervoort staan bijvoorbeeld 4 reacties van anoniem. Dit is niet eens meer gemakszucht, dit is inderdaad misbruik van de notes -functie.

Ten tweede ben ik eigenlijk niet gediend van die éénwoordige notes á là ‘winkelnaam’. Ik ben geen huisdier dat gecommandeerd wordt. Als iemand écht per sé die ene winkel gemapt wil hebben en het zelf niet kan, kan dat met een vriendelijke vraag gedaan worden - en graag onder opgave van de reden waarom.

Marcel.

Ik vind dat je hier wel erg gemakkelijk overgaat tot aannames over iemand anders motieven als feiten te beschouwen.

osm.org biedt de mogelijkheid om anoniem te reageren, dus hoe moeten mensen die niet bekend zijn met hoe osm werkt raden dat het beter is om een account aan te maken?

In de korte tijd dat ik nu actief ben met OSM heb ik ook redelijk wat van deze notes gezien, inclusief de snelle replies nadat er vragen gesteld worden of opmerkingen gemaakt.

Als ik naar de inhoud kijk, dan krijg ik het vermoeden dat anoniempje weet hoe OSM werkt, maar dat deze persoon (of personen) teleurgesteld is over de gang van zaken en de manier waarop hij of zij benaderd wordt binnen OSM. Ik heb het ook zelf meegemaakt dat het commentaar op changesets of notes niet mals en zeker niet constructief kan zijn. Als je dan overgaat naar anonieme notes, dan hoef je dat commentaar ook niet meer persoonlijk op te vatten (en kun je in zekere zin wel nog bijdragen aan OSM).

Wat?

Daar is volgens mij ook niks mis mee, hartstikke goed juist. Volgens mij zijn de anoniempjes die alle brievenbusprikkers, winkels etc plaatsen ook op één hand te tellen, helaas prikken ze de hele kaart vol waardoor juist de mensen die door hun prikker willen mappen een beetje aan de kant worden gedrukt. Juist omdat de brievenbus- en winkelprikker anoniem is kan niemand ze terugroepen of een pm sturen, daarbij is de toon in deze prikkers ook niet altijd even vriendelijk. Als alle prikkers van mensen waren die actief mee willen doen, de toon gewoon vriendelijks is en ze ook geïnteresseerd zijn om zelf een keer te mappen, dan zou er niks aan de hand zijn.

Ik weet niet precies welke mensen van openstreetmap.org gebruik maken. Zeg het vooral als ik het verkeerd heb, maar ik denk dat de meesten die de OSM kaart gebruiken wel een beetje weten hoe het werkt. Als je niks van google maps af weet weet je ook niet dat je foto’s op de kaart kan plaatsen, reviews bij winkels kan plaatsen, of een onbekende plaats kan toevoegen. Ik bedoel, als je weet dat je anoniem prikkers kan plaatsen, dan weet je ook dat die prikkers door mensen die wel een account hebben worden gelezen en misschien worden opgelost, anders zou je die prikkers niet plaatsen. Of is dat een vreemde gedachtegang?

Stel dat iemand net heeft ontdekt dat je prikkers kan plaatsen om iets aan te kaarten, dan wordt je (ik tenminste) vanzelf nieuwsgierig naar hoe je de kaart nu zelf verbetert. Waarschijnlijk ga je wat googlen en kom je te weten dat het een kaart is die je met z’n allen maakt. Hierdoor raak je geïnteresseerd en maak je een account aan, leest wat mee op het forum, en begint met een paaltje in de buurt.

Dit idee krijg ik af en toe ook.

Op zich werkt het notessysteem prima volgens mij, maar er zijn in mijn beleving een aantal anoniempjes die het allemaal niet zo nauw neemt en er gewoon misbruik van maakt. Een wiki-pagina over notes vind ik een goed idee.

De notes worden hier beschreven: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/NL:Notes
Ook de do’s en dont’s staan erin.

Ik probeer ook vaak een link van mapillary in mijn notes commentaren te zetten.
Wellicht spoort dat aan voor de prikkers om foto’s te maken mbv de mapillary app. Zijn ze ook meteen minder anoniem als dat werkt. :wink:
Wat wel opviel is nadat ik amper een winkel op de kaart had gezet er al een (nuttige) opmerking bij werd geplaatst:
http://www.openstreetmap.org/note/979305#map=19/52.25322/5.37797&layers=N
Dus “men” kijkt actief mee, plaatst soms een directe link van een osm element, af en toe zelfs met een complimentje, dus dat lijkt nog maar een kleine stap naar het zelf bewerken. :slight_smile:

Goeie, ga ik ook maar eens een paar keer proberen.