Lepo pozdravljeni,
Na tem forumu sem povsem nov, vendar pa nisem nov na OSM, kjer delam vnose ze kakih 10 let pod tem uporabnikom, pred tem pa tudi pod drugim uporabnikom.
Pred nekaj meseci sem opazil, da so mi izginili kompletno vsi vnosi, ki sem jih delal na Veliki Planini in okolici vse od leta 2016 pa nekje do leta 2020. Moram reci, da sem bil res zelo jezen, saj sem vse poti prehodil po veckrat in sproti popravljal, kar sem ugotovil, da sem narobe vnesel. V to je slo res ogromno casa, sploh ce racunate, da sem bil na Veliki Planini do sedaj ze preko 300 krat – po razlicnih poteh. Ves ta cas bi lahko tudi kako drugace porabil.
Zato sem takrat zacel spremljati spremembe na lokacijah, kjer sem dejaven, tako da bi lahko opazil, kdaj bo naslednjic prislo do tako masovnega brisanja.
No in vceraj, 8. julija je prisel ta dan, saj sem opazil, da je v prejsnjem tednu prislo do velikih sprememb na podrocju od Komende, preko Senturske gore do okolice Cerkelj.
Ko sem natancneje pogledal sem takoj opazil, da manjkata dve hisi, ki sem ju jaz vnesel, dodana pa je bila ena, kjer hise v realnosti sploh ni. Potem sem se lotil resevanja tega problema in sem opazil, da to ni edina zadeva, ki je bila izbrisana. Prislo je do masovnega brisanja. Manjkale so prakticno vse hise po vec naseljih. Primer. Cerkljanska dobrava in Klanec pri Komendi. Vsa ta brisanja pa je naredil Josko Horvat iz Velike Polane 193. Torej iz povsem drugega konca Slovenije.
Seveda sem naredil revert vseh teh brisanj, saj je bilo tega res ogromno in je nemogoce v kratkem casu vse preveriti in popraviti.
Josko Horvat sicer zagovarja svojo verzijo, ki pravi: “…Z revertom, ki si ga naredil, si pobrisal vse hišne številke, ponovno so se pojavili enormni offseti hiš. POI oznake, ki sem jih vnesel so izginile, skratka vrnil si kraj za cca 10 let v preteklost. Zdaj pa sledeče: Če hočeva biti racionalna. Če ne jaz, bo nekdo drug prišel z enako željo, da popravi napake, ki mrgolijo.”
To pa seveda ni res, saj bom na spodnjem primeru pokazal, da so ze pred tem bile na hisah tako hisne stevilke in podatki o naslovu, kot tudi hise so bile pravilno pozicionirane. Seveda pa vem tudi za primere, ko hise dejansko niso bile pravilno pozicionirane.
No pa samo poglejmo primer hise Tadeja Pogacarja, ki je na stevilki Klanec 59.
V1. Hisa dodana dne: 24. Julija 2011 by BlueSpark2001
Hisa ob dodajanju ni imela tagov
V2. Josko Horvat doda tage v zvezi z naslovom dne 30. Januarja 2022
V3. Josko Horvat pobrise komplet hiso, skupaj z vsemi drugimi Hisami v naselju dne: 6. Julija 2024
Zakaj je bilo to treba? Naj omenim, da je ze BlueSpark2001 v prvi verziji povsem pravilno pozicioniral hiso in da ni bila popolnoma nic narobe postavljena.
V4. ChrisM4 opazi, da je Josko Horvat naredil masovno brisanje (vandalizem? povrsnost?) in naredi revert dne: 8. Julija 2024 Changeset: 153694385 | OpenStreetMap
Kaj lahko iz tega primera vidimo?
- Ne drzi, kar trdi Josko, da sem pobrisal vse hišne številke, saj sem vrnil situacija na stanje iz leta 2022, ko so le te dejansko tam bile.
- Ne drzi, da so se ponovno so se pojavili enormni offseti hiš, saj sem jaz le “obudil” nazaj vse hise, ki jih je Josko Horvat pred dnevi pobrisal.
- Ne drzi, da so izginile POI oznake, ki jih je Josko Horvat vnesel, saj sem situacija le vrnil na stanje, ki ga je pustil Josko Horvat leta 2022. Menim, da je bolje, da hise so, kot pa da jih ni.
- Ne drzi, da sem vrnil situacijo za cca 10 let v preteklost, ker pred 10 leti so vsaj hise bile, po Joskovih brisanjih pa jih ni bilo vec. Prav tako se tudi na primeru hise Tadeja Pogacarja vidi, da je bila situacija vrnjena na leto 2022, ko je vnesel spremembe ravno Josko Horvat. Ni mi pa jasno, zakaj je bilo potrebno letos vse skupaj pobrisati.
To objavo sem naredil zgolj zaradi tega, ker je Josko Horvat na Telegramu objavil najino korespondenco in dvomim, da je situacijo pravilno prikazal.
Lep dan se naprej in cim manj masovnega brisanja in vandalizma zelim.