Przywykłem bo jakoś zawsze mi się obrywa od OSM ot tak bo wszędzie przeważnie obrywają niewinni.
Z dyskusjami czy nawet w luźnej rozmowie na Discordzie jest ten problem, że często brakuje ludzi nawet do samej dyskusji a udzielenie się oponenci traktują jako “bicie piany” czy postawę roszczeniową, sugerowanie. To często ci którzy ją rozpoczęli ale nie uzyskują tego co chcą lub przedstawione argumentami możliwe trudności są nieakceptowalne dla nich. Inni dla zasady bo tak mają. Jednak wskazać tej piany nie potrafią.
Bywają pomyłki i ponadnormatywnie bywam ofiarą tych pomyłek a nie mam co liczyć jak w tym przypadku na
Wyrazy uznania z mojej strony za twoją postawę.
Zawartość spojlerów jest dla ogółu.
Podsumowanie
Uwagi, aktualne wpisy Uwagi do zgłaszania błędów w OSM - porady, statystyki - #82 by grzegorz75jan
Ludzie walczą o uwagi, część rozwiązują lepiej lub gorzej a wszystko w około leży odłogiem ale uwaga rozwiązana bo OSM to tylko uwagi.
Miałem deko kontaktu z uwagami i sam też jako początkujący robiłem je w dziecinny sposób. Te swoje część rozwiązałem a te bzdurne pozamykałem. Sprzątam po sobie.
Twoja uwaga Note: 3402568 | OpenStreetMap
Parę nadal do dalszego ruszenia Note: 3403317 | OpenStreetMap
Lista “moich” uwag
OSM note activities of grzegorz75jan
Reakcje pośrednie. Bar Rybitwa. Była uwaga od mapy.cz
Way History: Bar Rybitwa (681714023) | OpenStreetMap
Gość (wywaliłem go z OSM prawdopodobnie z jego multikontami ale bajzlu pozostawił sporo). Wstawił bar wersja #2
Nie pamiętam czy zamknął uwagę ale pamiętałem o uwadze i obiekcie. Zarządca obiektu mnie olał (moje telefony, emaile) więc pojechałem na miejsce i wygląda to tak (zdjęcia moje).
Mapy.cz is moving to Mapy.com
Nie ma co wybaczać a kiepski ze mnie Imperator. Obaj kiepsko skończyli
Mam słabe CV od uwag po edycje oraz ograniczony czas i umiejętności więc udzielam się jeszcze tu User contributions for Grzegorz75jan - Wikimedia Commons i podpinam do OSM.
Sam najpierw najpierw profiluję oponentów by wiedzieć jak do kogoś podejść. Mam ogólne pojęcie o tobie i innych (wkład, zaplecze) więc nakładam filtr na różne rzeczy i rozumiem, że bezwiednie, wychodzi się z siebie i staje obok przez natłok różnych spraw i sporo niuansów umyka a doba ma 24 godziny.
Podsumowanie
W OSM walczymy ze sobą a istotniejszy problem to nadmierna tolerancja dla wszelkiej maści malarzy, upiększaczy mapy. Można pisać, prosić, grozić, podsyłać pod nos Wiki oraz filmy YT
Nazwy opisowe, “ładne” lasy, pola i łąki (posklejane z drogami, granicami, prądami etc). Nie podoba im się bo to nie po ich myśli i trzeba by jednak trochę poczytać, douczyć, przyłożyć do geometrii obiektu, więc robią dalej po swojemu lub znikają.
Twardziele dostaną krótką blokadę (dwie, pięć) ale wracają i olewają DWG bo wiedzą, że im tylko pogrożą paluszkiem.
Edytować czy podcierać tyłki i noski. To zniechęca i trwa dłużej niż czyste edytowanie (uwagi, aktualizacje edycji - bardzo zaniedbane, nowe obiekty) nie do przerobienia aktualnymi zasobami OSM a “malarze” i zwolennicy pobłażania sabotują.
Ze względu na sprawy osobiste mało się udzielam a w dowolnej bardziej zorganizowanej akcji nie mam szans wziąć udziału. To nawet lepiej bo nie będę spowalniał lub niechcący coś psuł.
Zbyt optymistycznie ale może kiedyś będzie lepiej w OSM.