Uvoz adresnog registra - pravila tagovanja ulica u Srbiji

@Pedja, odgovor je na moj post od pre godinu+ dana. Ne udubljujem se previše, zar ovo nije bilo aktuelno prilikom uvoza i kada je @MaliMrav predlagao popunjavanje int_name?

Koliko kontam ovo je odavno zatvorena tema, ili grešim?

Ne znam da li je bolja nova tema, ali hajde da iskoristim ovu. Naime, prilikom popravke imena koja se ne slažu, naleteo sam na ovaj problem. Da podsetim - “neslaganje imena” je izveštaj koji ispisuje ulice ukoliko u OSM-u imaju ime i geometrija im se poklapa sa geometrijom RGZ ulice. Ulica koje imaju ime, a nisu spojene sa RGZ-om ima previše (evo overpass linka, ali pazite - 40MB i 16.000 ulica), ali ovde je fokus samo ako im se geometrije preklapaju. Problem je što zbog ovih ulica izveštaj ne može da “padne” na nulu, tj. imamo efekat razbijenog prozora (novi problemi ne mogu da se vide u šumi starih problema).

Elem, tu bih problem razbio na više različitih slučajeva:

Primera nema mnogo i možemo pojedinačno da raspravljamo o njima. Rešenja koja mi padaju na pamet:

• ne raditi ništa, ostaviti izveštaj takav kakav je i šta da se radi (svako ko doda novo ime negde neće biti primećeno, ali nam je to OK)
  • pratiti RGZ maksimalno - ukoliko RGZ nema ime za ulicu, ni mi ne treba da ga imamo (izveštaj je na nuli uvek i ne može da se doda ime ulice ako ga nema u RGZ-u)
  • uvesti novi tag ref:RS:ulica=no koji treba da kaže da je ulica pregledana i da je OK da je nema u RGZ-u, tj. da je OK da ime postoji u OSM-u (izveštaj bi bio na nuli, a mi po osećaju stavljamo ovo kada pregledamo ime ulice).

Naravno, možemo da imamo različita rešenja za primere iznad. Ako mene pitate kako bih ja:

• Poznatim putevima (highway=motorway i od slučaja do slučaja) dodati ref:RS:ulica=no (Miloš Veliki, Ulica starih zanata, Partizanski put na Fruškoj gori koga nema u RGZ-u…)
  • Svima ispod motorway (primary, secondary…) izbrisati ime (obilaznice razne, razna povezivanja mesta kojih je puna Fruška Gora (gde treba da budu ili izbrisani ili relacije) i Vojvodina)
  • Za mostove nisam siguran šta raditi - ime mosta je već uvek definisano na man_made=bridge konstrukciji (Brankov most npr.) i ne znam šta će nam na highway elementu, ali vidim većinski u celom svetu da je ime ulice uvek isto imenu mosta (mada ima izuzetaka - Ljubljana, Pariz, Njujork…)

Da se razumemo, broj izmena bi bio mali, ali neka uklanjanja imena su potencijalno kontraverzna, i pričamo o uvođenju nove semantike za ref:RS:ulica, pa bolje da prokementarišemo ovde. Ovo može i da bude osnova ako se ikada budemo bavili sa drugim imenima ulica (kojima se geometrije na poklapaju sa RGZ-om, onih 16.000). Ni za jedno rešenje mi nije mnogo stalo, ali mi je stalo da izveštaj može da prikaže da ima nula prijavljenih grešaka.

Ove sam u priličnoj meri onomad krstio ja, bar po Vojvodini. A verujem da nisam jedini.

Rezon mi je bio da

1. ako to i nije zvanično ime puta, tako nekako će ga osloviti u vestima (kad se rekonstruiše i kad se desi neka saobraćajka :grimacing:)
  2. To će ti pisati na ekranu navigacije kad se voziš tuda, što je korisno da bi znao da si na pravom putu

Ako ćemo striktno, nijedno ne zadovoljava kriterijume da bude name (možda za description ili loc_name). S druge strane, glupo mi je da brišemo očito korisna (i ne striktno pogrešna) imena e da bi zadovoljili neki izveštaj… Iz tog razloga, naginjem ka rešenju

2 Likes

Лично, нисам за брисање назива који су у широкој употреби а нема их у РГЗ-у, посебно попут „Обилазница икс”. Ако неко каже „Имали смо удес на обилазници, можеш ли доћи по нас?”, мени је од интереса да на мапи видим шта је и где је та обилазница. Без обзира да ли је РГЗ званично тако назива.

ref:RS:ulica=no ми звучи коректно.

1 Like

Суботичка обилазница се иначе деценијама назива Ипсилон крак (цеста постоји деценијама, од 2019. је само завршни део од пута за Сомбор ка Келебији, и кружни токови). У званичним објавама, како градских тако и републичких власти, увек је тако именовано. Тако да није упитно да ли обилазница има име, него које име је за name а које за alt_name.

Пошто не верујем да смо некакав изузетак, не би ме чудило да и код других градова постоје сличне ситуације са именима путева.

Има смисла решење из Љубљане. На конструкцији име моста, а на highway име улице.

1 Like

Moje viđenje:

• Striktno protiv naziva puteva između dva naselja, npr. Stara Pazova - Banovci
  • Nisam za to da se slepo prati RGZ, jer njihova geometrija je mnogo puta dokazano neispravna
  • Imena mostova, kao i tunela, imaju svoj dedicated tag: Key:bridge:name - OpenStreetMap Wiki
  • Nazive magistrala bih stavio u relacije i sve njene članove, kao što imamo Državni put IA reda, npr.

OK, mislim da imamo dogovor za ref:RS:ulica=no. Za imena ulica između mesta sam i ja da se briše kao i Bračko, ali mislim da nemamo neki konsenzus, pa ću ostaviti (da vidim šta će ostali još da kažu).

Sad sam probao da skinem imena ulica sa mosta na Adi i deluje da se renderuje lepo ime mosta. Mada na ovim vektorskim podlogama (shortbread i maptiler) i ne baš, ali to je do tih podloga. Pogledajte kako vam se čini, pa da se dogovorimo da li da brišemo imena ulica sa svih mostova

Edit: ne znam da li je ovo pravo mesto, ali prijavio sam da vektorska shema nema ime na mostovima: Bridge names in schema · Issue #141 · shortbread-tiles/shortbread-docs · GitHub

@Branko_Kokanovic još jedan razlog protiv naziva puteva između dva naselja:

• @Duja rezon je bio dobra polazna osnova, međutim kada se navodi u vestima Stara Pazova - Banovci vs. Banovci - Stara Pazova, ima razlike. Odnosi se u kom smeru se dogodila saobraćajna nezgoda, radovi na putu i sl.

Mislim da ti nazivi će izazvati pre nepregledniju kartu nego što će doneti korist u nazivima. Alternativno bi moglo da bude u description tagu, ukoliko ostalima ima smisla da takav podatak postoji.

Ne insistiram da se to zadrži, tim pre što nije dosledno stavljeno svuda. Verujem da je u pitanju stotinak puteva, mahom po Vojvodini.

1 Like