Uusi wikisivu: Finland:Kunnanrajat

Loin uuden wiki-sivun, jonne listasin Suomen kunnanrajarelaatioita. Listalle vain lisää relaatioita. Koin tuon listauksen tarpeelliseksi, koska törmäsin kolmeen erilliseen Kuopion kunnanrajarelaatioon. Kahteen olen itse syypää, kolmanteen en ollut. Yhdistin nuo kolme Kuopion relaatiota yhdeksi.

edit: tässä wikisivu.

Onko kenelläkään kokemusta, olisivatko kunnat halukkaita luovuttamaan kunnanrajatietojaan OSM:n käyttöön? Tai yleensäkään mitään kokemusta siitä, mikä on kuntien suhtautuminen aineistolahjoituksiin OSM:lle? Sen tiedän, että Lahti antoi ilmakuvansa (ja ehkä jotain muutakin aineistoa), mutta muuta en ole huomannut.

Saattaisiko kunnilla olla jotain periaatteellista syytä antaa/olla antamatta aineistoaan?

Lainaus Maanmittauslaitoksen sivulta http://www.maanmittauslaitos.fi/ilmaisetaineistot :

Maanmittauslaitos on avannut joitain aineistojaan ilmaiseen käyttöön laajoin käyttöoikeuksin. Avaamisella edistetään paikkatietojen käyttöä, uusien sovellutusten syntymistä ja innovaatioita.

Ilmaisena voi käyttää paikannimituotteita sekä yleiskarttojen 1:1 000 000 ja 1:4 500 000 vektori- ja rasterituotteita. Aineistoja voi käyttää yksityisesti ja kaupallisesti, julkaista, lisensoida edelleen ja liittää osaksi muuta tuotetta tai palvelua. Ainoana rajoitteena on, että käytön yhteydessä on mainittava aineiston alkuperäislähde ja aineiston vuosiversio, esim. © Maanmittauslaitos, 2010. Aineistojen latauksen yhteydessä keräämme lataajan yhteystiedot ja tuotteen käyttötarkoituksen käytön seurantaa ja tilastointia varten.

Eikös tuolta voisi käyttöehtojen mukaan tuoda aineistot (kuten kunnanrajat) OSM:n käyttöön?

Olitkin löytänyt tuon aiemman keskusteluketjun asiasta, mutta mainitaan tähänkin, että aineiston lähteen mainitsemista ei pystyttäisi aina takaamaan, tai tätä vaatimusta edes tietojen käyttäjille tiedettäväksi saattamaan; ei voi ilman tarkempaa lupaa.

Viime aikoina olen tehnyt Keski-Suomen kunnille rajarelaatioita. Kysymys heräsi “is_in” -tägiin liittyen. Jos kuntarelaatio on valmis, eli OSM Relation Analyzer herjaa “Great! The relation is in one piece!!”, niin onko “is_in” turha tägi, jonka joutaa poistaa kyseisen kunnan alueen kohteista?

Ja sitten jotain muuta, aiheeseen melkein liittyvää. Nyt löytyy myös suuralueiden, maa- ja seutukuntien rajat -sivu.

En ole tutkinut löytyykö Pohjois-Suomen ja Ahvenanmaan suuralueille rajarelaatioita. Ainakin puolella maakunnista on jo relaatio. Uudenmaan maakuntarajarelaatiota pitäisi muokata, jotta entisen Itä-Uudenmaan maakunnan seitsemän kuntaa saataisiin liitettyä oikeaan maakuntaan. En äkkiseltään löytänyt Itä-Uudellemaalle rajarelaatiota.

Seutukunnista ainakin Joutsan relaatio on valmis. Helsinkikin olisi valmis, mutta 2009 lakkautetun Lohjan seutukunnan kunnat puuttuvat siitä vielä.

Törmäsimpäs pieneen ongelmaan suuralueiden (ent. läänien) ja nykyisten “aviely” rajojen suhteen. Boundary -tägin admin level -taso 4 on varattu suuralueille (NUTS 2). Etelä- ja Länsi-Suomen suuralueen raja halkaisee Lounais-Suomen aluehallintoviraston alueen kahtia, jolloin Varsinais-Suomi on Etelä-Suomen puolella ja Satakunta Länsi-Suomen puolella. Oulun aviely taas käsittää Pohjois-Pohjanmaan Pohjois-Suomen sekä Kainuun Itä-Suomen suuralueesta.

Koska Varsinais-Suomi, Satakunta, Kainuu jne. ovat maakuntia (admin level=6), niin pitäisikö aviely -alueille varata admin level -taso 5? Vitonen on nyt käyttämättä.

Ehkä jonkin siirtymäkauden jälkeen, kun kaikki is_in-tageissa mainitut alueet kaupunginosia myöten ovat täydellisinä rajarelaatioina.

Täydensin Lapin relaation loppuun, mutta Pohjois-Suomen jätin vielä auki Lapin eteläpuolelta, koska latasin vain Suomen rajarelaation enkä tähän hätään halunnut ruveta etsimään sopivia itä-länsisuuntaisia rajaviivoja.

Mistä niitä rajoja on nyt saatu kartalle? Esimerkiksi Jyväskylän rajat?