Uusi Paikkatietoikkuna ja OpenStreetMap

Paikkatietoikkunasta http://www.paikkatietoikkuna.fi tuli 3. kesäkuuta 2010 käyttöön uusi versio. Uudistunutta palvelua voi käyttää myös ilman käyttäjätunnusta ja kirjautumista. Palvelussa on myös kaksi OSM-tasoa, ja ne löytyvät valikosta liikenneverkkojen ja rakennusten alta. OSM-tasot tuotetaan Geofabrikin shape-tiedostoista. Tasot eivät ole säännöllisessä ylläpidossa, vaan niitä päivitetään satunnaisesti muutaman kerran vuodessa. Piirtotyyli on yksinkertainen, kaikki tiet ja rakennukset samanvärisinä ja ilman tunnuksia, mutta infotyökalulla klikkaamalla kohteista saa kuitenkin esille kaikki ne ominaisuustiedot, mitä Geofabrikin tiedostoihin on laitettu. OSM-tasot, kuten kaikki muutkin Paikkatietoikkunan karttatasot, tulevat sovellukseen WMS-palvelimilta.

Hieno homma! Oli hauska vertailla esim Digiroadia ja OSM-tieverkkoa ja huomata että Digiroadistakin löytyy virheitä ja puutteita, nimittäin ainakin pari jo monta vuotta paikallaan ollutta tietä ei näkynyt tuossa Digiroad-materiaalissa ollenkaan. Tosin, samalla huomasi miten paljon joiltakin alueilta puuttuu OSM:sta katuja kun oli pelkästään nuo kaksi tasoa näkyvissä.

Valitettavasti Digiroadia ei tällä hetkellä päivitetä Paikkatietoikkunaan ollenkaan, ja palvelussa näkyvä aineisto on vuodelta 2008, vaikka siinä lukeekin 2009/2. Maanmittauslaitoksen tieverkko on todennäköisesti ajan tasalla.