Cześć.
Dawno mnie tutaj nie było, bo na komputerze z systemem operacyjnym, z którego na co dzień korzystam nie mogłem już korzystać z forum społeczności OSM z mojej podstawowej przeglądarki (Windows 7 64-bit i Mozilla Firefox 115.38.0 ESR) . Jednak udało mi się znaleźć zamiennik, z którego mogę się zalogować i pisać (przeglądarka r3dfox), więc postanowiłem, że napiszę, bo sprawa (w dalszym ciągu) leży mi na wątrobie.
Chodzi o akcję pod nazwą: Fix phone number issues: missing country code, incorrect separators, extra characters, duplicate phone numbers
Pisałem już o niej w tym temacie ( Edycja numerów telefonicznych ), w nieco innym kontekście (chodziło bardziej o sposób zapisu - formatowanie liczb; teraz stosuję zapis popularny i charakterystyczny dla Polski), ale nadal widzę, że usuwane są zduplikowane numery telefonów z POI - tylko, że raz usuwane są tagi phone i/lub mobile a zostawiane są contact:phone i/lub contact:mobile , a innym razem odwrotnie: usuwane są te z prefiksem contact: a zostają same phone i/lub mobile.
Ma to oczywiście związek z tą akcją: Raport o niepoprawnych numerach telefonicznych w OSM - Polska i widzę, że była dyskusja na ten temat Using both phone and contact:phone on the same object. Is that an error? ale bez wyraźnego rozstrzygnięcia, bo dyskusja się urwała, a praktyka sugerowana w akcji Phone Report jest kontynuowana.
Wk… denerwuje mnie to, że jakoś inne zduplikowane tagi (np. email, czy adres strony internetowej) autorowi akcji nie przeszkadzają, ale z uporem maniaka promuje usuwanie duplikatów numerów telefonicznych.
Czy jedyne co mi pozostało to dodawanie numerów do POI przy okazji ich edycji? Nie będę specjalnie poprawiał POI tylko po to, by dodać duplikat numeru z innym tagiem, ale szlag mnie trafia, jak po stworzeniu nowego POI albo edycji jakiegoś starego, który w ogóle nie miał numerów, niedługo potem widzę pousuwane tagi - i tylko te tagi dotyczące telefonów.
Dodaję numery telefonów z contact i bez i będę to robił, dopóki OSM nie uzna tradycyjnego phone i mobile za przestarzałe i nie będzie jakiejś operacji masowej zmiany / usuwania tagowania.