Poštovani,
Ovde sam se našao zbog problema koji imaju hitne službe. Naime, nama dostupne aplikacije (G maps, Here WeGo…) nemaju dovoljnu preciznost kućnih brojeva. Radim kao profesionalni vatrogasac spasilac, te sam se uverio u manjkavost sistema. Svakako, sve je bolje od zastarelih papirnih karata koje su nam zvanično rešenje, ali smatram da to može (i mora) bolje. Svestan sam da postoje profesionalna rešenja, ali… budžet mi je tačno 0 rsd. Ovo je moj lični poduhvat, nemam nikakve veze sa “sistemom” i ovo bi se širilo “od usta do usta”. Da budemo surovo realni, jasno je zašto je to tako. Da sam Karleuša, verovatno bi bilo bi sredstava da se ovo pogura. Ovako, ovo će samo spašavati živote i imovinu, pa zavisi od dobrovoljaca. Prvobitna ideja mi je bila da kao Contributor unosim i ispravljam kućne brojeve, posebno u divljim naseljima. Medjutim, uvidevši potencijal svega ovoga, dobijam sve više ideja. Na primer, značajno bi nam bilo da obeležimo hidrante, uska mesta gde kamion ne može da zadje, prelaze preko kanala i pruge, vodozahvate… Ideje se samo nižu. Aplikacije koje koristi nas par, sa kojima sam pričao o ovoj problematici su Guru maps i Magic Earth. OsmAnd je super, ima potencijala za šumske požare. Da li ima neko zainteresovan da Vam ponekad postavim neko pitanje ili da podeli neku ideju sa mnom? U ovome sam početnik. Fokus bi, za početak, bio na Zemunu, pa polako…
Zdravo Vatreni,
Dobrodošao u OSM zajednicu.
Upotreba OSM-a za hitne službe je meni lično takođe interesantna. Posebno sada, kada je uvoz adresnog registra završen i kada bi trebalo da može da se na OSM-u pronađe (skoro) svaka adresa u Srbiji.
OSM takođe omogućava i pretragu drugih elemenata na mapi, kao što su hidranti ili defibrilatori. Koliko su detaljno uneti na OSM, to je već drugo pitanje (npr. u Beogradu je uneta lokacija samo jednog defibrilatora, a u Novom sadu 5-6 komada; sa hidrantima je nešto bolja situacija, mada i tu izgleda da ima dosta da se dodaje). Da li hitne službe imaju neke od ovih podataka u digitalnom obliku (npr. sve lokacije hidranata sa GPS koordinatama)?
Здраво-живо Ватрени!
Придружујем се добродошлици и препоручујем да се придружиш и Телеграм групи где можемо брже размењивати поруке. Свакако нам остаје и овај форум.
Систематичан унос нових података и исправљање постојећих је свакако корисна ствар за све.
Оно што би могло да се сматра напреднијом варијантом је прављење наменских решења која би била ускоспецифична за ваше потребе. Рецимо, генерисање мапа са посебно оптимизованим правцима и ограничењима за рутирање и сл.
Да бисмо могли ишта да коментаришемо, морали би да знамо шта користите, шта би вам значило, шта вам смета…
Лично ме интересује у чему видиш разлику између тих апликација. У чему се огледа потенцијал OsmAndа за шумске поржаре?
Кад се већ спомињу шуме које су генерално непоуздано мапиране да поменем да се у случају потребе (нпр. пожари, поплаве у Обреновцу, земљотрес у Хрватској) врло брзо и релативно детаљно могу мапирати велике површине и генерисати ажурне мапе за коришћење на терену.
Upravo sam naleteo na promene korisnika “VSJ 193” koji je pre godinu dana dodavao hidrante na OSM pomoću web aplikacije OsmHydrant.
https://www.openstreetmap.org/user/VSJ%20193/history
Izgleda da je web aplikacija OsmHydrant prestala da se ažurira 2018, izvorni kod nije dostupan, a od 2024. više i ne funkcioniše.
Hidrante je i dalje moguće unositi pomoću drugih uobičajenih OSM editora kao što su iD editor (na openstreetmap.org) ili JOSM.
OsmHydrant je bio koliko znam popravljen u 2024. (v. Please switch to OAuth 2.0 · Issue #1 · OsmHydrant/OsmHydrant · GitHub) ali onda su je nove izmjene 11.7.2025. opet potrgale. Ali da, izgleda prilično neaktivno i source nikad nije objavljen, iako je to (navodno) bilo u planu.
Također postoji i specijalizirana MapComplete tema specijalizirana za prikaz i unos hidranata ako je to ljudima jednostavnije (radi i na mobilnim uređajima).
Novi Sad je bogatiji za pregršt novih pozicija hidranata sa podacima i Mapillary dokazom. ![]()
Novi Sad - PP hidranti
Imam pitanje oko tagovanja spoljnih hidrantskih ormana, da li su oni(?):
emergency=fire_extinguisher
fire_extinguisher:cabinet=yes
primer: Primer spoljnog hidrantskog ormarića kod Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu
Hvala unapred.
A što je unutra, ima li negdje slika otvorenog?
Ako je unutra ručni prijenosni apart za gašenje požara, onda je to emergency=fire_extinguisher, da.
Ali možda može biti i emergency=fire_hose ako je unutra crijevo za spoj na taj hidrant u sredini?
Da, u pravu ste, možda je to ipak “hidrantski ormar za podzemni/nadzemni hidrant”, pa da su unutra dodatna creva, alat i mlaznice za nadzemni/podzemni hidrant.
Korigovaću ormane koje sam uneo do sad.
Možda može @vatreni da nam pomogne/potvrdi svrhu?
Hvala.