Prvo sam se počeo baviti ispravljanjem grešaka u imenima ulica. Problem sa kojim sam se sreo su višejezična imena ulica. Napravio sam listu rednih brojeva naselja koja imaju višejezične nazive ulica, evo linka:
Problem je što, recimo u Poreču, imamo u DGU setu podataka naziv ulice koji ima jedan naziv, recimo: ThoroughfareName.2159128824,UL.0002049788,"Kaštelirska"
Tu ulicu imamo na Mapillary-u, i vidi se tabla na kojoj piše:
Kaštelirska ulica
Via Castellier
U DGU podacima nemamo podatke koji se slažu sa stvarnim svijetom. To znači da moramo u naseljima koja imaju višejezične nazive polako prolaziti ulicu po ulicu i dodavati višejezične nazive.
Napravio prvi commit na našem forku kôda za import adresa od @Branko_Kokanovic
Stavio sam submodule od dgu-parsera od @Ivan_Habunek i postavio sam prvi korak u Make datoteci da skine datoteke sa osm-hr servera, kompajlira dgu-parser, pretvori dgu datoteke u csv, i onda sa duckdb-om pretvori to u adressess.csv kakav očekuje bazni repo.
Uspio je glavni dio prepisivanja kôda Dina skripte za Hrvatsku. Početni privremeni report se može vidjeti ovdje: https://dina.osm-hr.org Još nedostaje prijevod, i podaci još nisu spremni za korištenje za import.
Sada moramo službeno odlučiti koje tagove ćemo koristiti. Kod importa Sisačko-moslavačke županije smo koristili dodatne tagove source:addr=DGU i source:addr:date=2021-01-01. Nismo koristili nikakav ID pojedine adrese.
Srbija koristi tag ref:RS:kucni_broj=* za jedinstveni id adrese. Meni se čini da je to ok tag, samo stavimo HR. A čim stavimo taj tag, to već podrazumijeva da je source tog podatka DGU, zato mi se čini da možemo odustati od source=DGU. Također možemo odustati i od source:addr:date=* jer ćemo ionako konstantno održavati adrese.
Dina sustav također ima tag removed:ref:RS:kucni_broj=* koja se stavlja na adrese kojih više nema u DGU bazi, ali ih još ne želimo obrisati iz OSM-a. Mislim da nam i to paše, samo naravno HR umjesto RS.
Ima li nekih mišljenja prije nego stavim na glasanje?
Updatano sa novim podacima, i koliko sam shvatio poboljšan dio prijevoda. Tko želi pratiti zadnje novosti, neka dođe na State of the Map Croatia 2026 !
meni se to čini OK (pod pretpostavkom da smo pokazali da su ti id-evi u DGU bazi konzistentni. Onda ne treba source na svakom elementu naravno ako ćemo dokumentirati ref:HR:kucni_broj da to označava uvijek id iz DGU baze adresa.
Hm, to bih možda ostavio. Jer ako je nešto ukucano npr po verziji iz DGU-ove baze iz 2026/01, ne znači da će taj podatak biti isti i u DGUovoj bazu u npr. 2030/01, a mislim da to može biti korisna informacija.
Ali taj podatak treba ići u changeset tag, jer nema potrebe da bude na svakom elementu (ako radiš changeset na osnovu podataka iz 2026/01, svi elementi sa ref:HR:kucni_broj će se odnositi na taj source:addr:date=2026-01-01.
Slažem se, Mapillary je ovdje zbilja nezamjenjiv alat. Nažalost, automatizacija tu teško pomaže pa je ovaj tvoj sustavni pristup jedini način da osiguramo točnost podataka na terenu. Hvala na trudu oko ovoga!
Činilo mi se da je ovo super ideja, pa sam pogledao datum na trenutnom extractu kojeg sam skinuo sa DGU-a. Ima nešto što se zove timeStamp=* na root XML elementu dataseta za adrese. Gledam vrijednosti:
Datum kada je extract skinut
Timestamp tag upisan u podacima
Koliko je Timestamp tag star dana
2026-05-03
2026-05-03
0
2026-05-02
2026-04-26
6
2026-04-20
2026-04-19
1
2025-11-10
2025-11-09
1
2024-12-10
2024-12-08
2
Timestamp datum je stalno otprilike 0-6 dana star extract iz neke baze. A ja planiram u ovoj skripti kod svakog vrtenja prvo skinuti najnoviji ekstrakt. Znači ako ćemo raditi to što predlažeš, datum u naslovu changeseta će uvijek biti otprilike 0-6 dana stariji od samog datuma changeseta. To nam i nije baš neka korisna informacija čini mi se. Osim ako u nekom trenu krene driftati. Imam taj podatak u skripti sad, mogu ga upisati ako i dalje misliš da treba.
Postoje još i podaci validFrom i beginLifespanVersion na svakoj pojedinoj adresi. Jedan bi trebao biti kad je ta adresa dodana u bazu, a drugi kada je počela vrijediti. To bi se teoretski moglo upisati u addr:start_date=* od adrese, ali koliko vidim, to su datumi tipa 2021-09-09 i onda puno takvih sa istim datumom, najstariji datum koji sam našao je 2010. Adrese bi trebale biti stare desetljećima, trebalo bi biti malo tako novih adresa.. Dakle to je nekakav podatak koji nam nije zanimljiv.
Već postojećim adresama se mora dodati ref:HR:kucni_broj=* odgovarajuće adrese iz baze. U Dina sustavu zasada vidim samo dodavanje novih brojeva, moram vidjeti koji je kod njih bio način dodavanja ovog taga na postojeće adrese. Jer Dina sustav je usporedio postojeće adrese sa ovim iz DGU-a, i našao koje su vjerojatni kandidati za duplikat.
Hoćemo li izdvojiti detalje i staviti ih na node?
Ovaj dio nisam razumio. Ako misliš da postojeće adrese treba odvojiti od kuće, onda je odgovor ne, trebaju ostati kako su i bile, i treba im dodati ref:HR:kucni_broj=*
Dodao sam novu mogućnost u našu dinu, a to je da naselja koja imaju sva imena ulica ista, i ako je to ime identično imenu naselja, onda svim adresama u tom naselju dajemo addr:place=* a ne addr:street=*. Srbi su svugdje stavili samo addr:street=*, ali čini mi se da je addr:place=* kod nas već postao standard.
Postoje naselja, recimo Kaniža, gdje većina adresa ima “Kaniža”, a dvije male uličice se zovu “Savska cesta” i “Ulica Mije Muzeke”. Tu bi se dalo diskutirati jel ta ulica “Kaniža” zapravo addr:place=*, ali po mojem algoritmu ta ulica ipak dobije addr:street=Kaniža
On-the-ground princip kaže “ground truth” da je primarno… da onda samo stavimo dodatni DGU node usred te zgrade koja ima oznaku adrese s terena? Ili nešto drugo?
Jel se tu radi o starom imenu ulice, koje vlasnik nije ažurirao? Možda treba na službenu adresu addr:street=Ulica VIII dodati tag old_addr:street=Donja Banda, vidim da tog taga u bazi ima već 35000 elemenata.
@Matija_Nalis vidim da si u Čistoj Maloj importirao adrese sa imenom ulice “Ulica Glavna cesta”, a ja sam nakon tvog importa u ispravke dodao “Ulica Glavna cesta” → “Glavna cesta” i sada Quality report javlja puno grešaka. Hoću li preimenovati ta imena u OSM bazi, ili znaš sa terena da se baš radi o “Ulica Glavna cesta”? Malo mi čudno zvuči.
Ja sam ispravke radio onako po osjećaju, znači “Ulica Glavna cesta” mi je zvučalo krivo pa sam ispravio. Gdje god se desi takvo ime ulice, bit će ispravljeno.
Ali ako na nekom mjestu baš znamo da se zove točno tako, može se u dodatnu datoteku upisati ID ulice, i upisati točno ime te jedne ulice.