Univerzitet Niš

The Univerzitet Niš / Pridodno Matematički Fakultet is teaching OSM again. Maybe someone wants to get in touch with these guys and offering help or pointing to this forum. Last time they made some small mistakes with huge effect (roads across the globe etc) so that they were banned. It took me a while discussing it with OSM and cleaning the things until the ban was lifted. I have made a JOSM teaching video for the teacher but they will probably have questions.
http://www.openstreetmap.org/user/GEO%20PMF%20NIS%20MAJO
http://www.openstreetmap.org/user/GEO%20PMF%20NIS%20MARIJANA%20MARKO
http://www.openstreetmap.org/user/GEO%20PMF%20NIS%20BRANKICA
http://www.openstreetmap.org/user/GEO%20PMF%20NIS%20DEDIC%20JOVAN
http://www.openstreetmap.org/user/GEO%20PMF%20NIS%20majanevena

Poslao sam uvodnu poruku i dobrodoslicu… Sad je na njima da se jave nazad i da stupe u kontakt sa nama.

Thank you. Hopefully they accept the offer. The teacher is
Milan Djordjevic
Geography Department, Faculty of Science and Mathematics
http://www.openstreetmap.org/user/djorke

Miloš will see some bugs soon when OSMI is updated :wink:

:roll_eyes:

Invited him over as well

Usput, imaju i viki stranicu koju bi takođe mogli da oskoriste da se što bolje lokalno organizuju:

http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Ni%C5%A1

Oni nemaju, “MI” imamo :wink:
Jer koliko ja vidim zajednica na nivou Srbije je tek u povoju a na lokalnom nivou je skoro ne postojeća.
A oni na fakultetu koriste OSM više kako nastavno sredstvo a doprinos zajednici i kvalitetu mapa, barem do sada, je diskutabilan.

Dobro de… :slight_smile: Cenim da je bolje pruziti pomoc, i steci nova poznanstva i prijatelje nego sad odmah “cepati u glavu”…

Hhehe… dobro, to je možda zvučalo malo grublje nego što sam mislio, ali činjenica je da je većina mapera u Srbiji, barem do sada, radila samostalno. Imamo gomilu individualaca koje sada treba povezati u zajednicu, do sada je falila koordinacija, sada se koliko vidim stvari menjaju na bolje.

Miso, ako se ne varam ti si Nislija… mozda bi mogao da organizujes neko okupljanje u nekom kaficu jednog dana, jedno vece, kad i ako se ekipa sa PMF-a javi?

Jesam, i ako se neko od njih javi ili još neko od lokalnih (a koliko sam primetio većina njih nije aktivna već duže vreme) mogao bi da se napravi neki dogovor.

Zdravo,

Ja sam asistent na predmetima kartografija, tematsko kartiranje i geografski informacioni sistemi na Departmanu za geografiju, PMF-a u Nišu. Prošle godine sam pokušao da organizujem studente prve godine da daju doprinos OSM zajednici, nadajući se da će neko od njih nastaviti sa učešćem i kasnije. Bilo je puno problema, ali zahvaljujući SunCobaltu, oni su rešeni. Ove godine (a i narednih) mislim da je pametnije da animiram studente sa master studija. Za početak treba mi jedan savet. Hteo bih da ovo što radimo izađe iz “ilegale” i da se ne desi da ponovo neko pomisli da su svi koji u imenu imaju GEO PMF NIS vandali. Da li bi bilo najbolje da o tome što radimo napišem na wiki-u npr. ovde: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/User:Djorke/GEO_PMF_NIS ? Video sam skoro forum, ali ovo je bila lepa prilika da se priključim.
Zahvaljujem se Draži na pozivu za forum. Thomas, thank you for your generous support!

Pozdrav,
Milan Đorđević

Dobro dosao Djorke,

Licno mislim da nije problem imati GEO PMF NIS u imenu, dokle god se sam nalog malo vise popuni licnim informacijama, i mozda u nekom opisu objasni o cemu se radi. Sto se vise informacija pruzi, i sto se “transparentnije” i “otvorenije” radi, to ce biti manje tripovanja od strane administratora.

Ja razumem da ako admin vidi 10ak naloga koji imaju neki obrazac u imenima da ce odmah pomisliti na najgore… Mozda i nije bitno da stoji GEO PMF NIS u username?

U svakom slucaju, tu smo da pomognemo.

the name was no issue at all last year when the Data Working Group was looking at it.

Evo primetih manje greške kao što je Thomas najavio, pa rekoh bolje da se javim ovde nego ga pišem pojedinačne poruke:

http://tools.geofabrik.de/osmi/?view=routing&lon=21.89120&lat=43.31027&zoom=15

Nepovezani putevi, ah da, česta greška, svakom se desi :wink:
Neznam koji metod koriste ovde dali je samo propust u pitanju ili nisu ni obratili pažnju na to.
Evo changeset-ova: http://www.openstreetmap.org/browse/changeset/11156320 , http://www.openstreetmap.org/browse/changeset/11156318
zanimljjivo je kako je okvir tik uz samu ulicu neznam kako im je to pošlo za rukom.

Evo još jednog čudnog unosa koji je završio u Smederevu?

http://www.openstreetmap.org/browse/changeset/11156395

Milane, da li bi mogli da malo bliže kontrolišete ili barem pregledate unose studenata?

Preporučujem da koristite novju verziju verziju JOSM-a, kao i da oključite automatsku proveru (validation) pre slanja izmena.

Takođe ne bi bilo loše i da svi počnete da koristite shemu za nazive kao što smo ovde dogovorili.

Poslah poruku i autoru izmene.

@kmilos Nije završio u Smederevu, nego je ucrtana ulica u Smederevu. Na našem fakultetu ne studiraju samo studenti iz Niša i okoline, nego eto i iz Smedereva. Ponovo ću im ukazati na pravilno pisanje naziva, a sa administratorima da nam instaliraju najnoviju verziju JOSM-a

dupli post