Ulkoilumajat?

Löytyisikö jotain tageja joilla voisi erottaa retkeilyyn tai ulkoiluun tarkoitetut ulkoilumajat & -keskukset muista urheilukeskuksista, rakennuksista jne. ? Esimerkkejä tällaisista kohteista ovat pääkaupunkiseudulla vaikkapa Luukki, Paloheinä & Pirttimäki.

Mikä on ulkoilumaja? Millaisia palveluita se tarjoaa? Mikä sen tarkoitus on?

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ulkoilukeskus. Sitä tosiaan pohdin että olisiko näille jotain omaa tagitystä jolla löytyisivät OSM:sta.

En löytänyt mitään valmista, mutta kelpaisiko…

leisure=sports_centre
sport=hiking

Tuo hiking kyllä puuttuu openstreetmapin wikistä sport= listalta, mutta kyllä se sinne nätisti sport=hapkido ja sport=horseshoes rivien väliin sopisi. :smiley:

Vaihtoehtoisesti sport=trekking tai sport=backpacking, jos alue on sellainen, että vaellus kestää useamman päivän.

.

Hmmm…

Karhunkierroksen ja Oulangan luontokeskukset on merkitty tagilla amenity=ranger_station.

https://www.openstreetmap.org/way/440241924
https://www.openstreetmap.org/way/257535443

.

Hmmm? Samoin näköjään Yllästunturin luontokeskus Kellokas, luontokeskus Haltia Espoossa ja luontokeskus Petola Kuhmossa. Henk.koht. kyllä tykkäsin enemmän tuosta ekasta sport_centre -ehdotuksesta.

Jotenkin tuntuu että luonne ja tarkoitus näillä meidän ulkoilumajoilla ja jenkkilän puistonvartijoiden (Ranger) toimipisteillä on kyllä hieman erilainen. Jossain tapauksissa voisi kai melkein tämä visitor_centrekin olla meillä “lähempänä totuutta” kuin tuo ranger_station. Tämä on mielestäni varsin hyvä esimerkki siitä että kaikki tagit eivät kyllä toimi maailmanlaajuisesti.

On tuossa sport_centre-vaihtoehdossa tietenkin sekin puoli että harvempi näistä ulkoilumajoista on kaupunkien sivuille merkattu urheilu-/liikuntakeskuksiksi (onko yksikään?), joten sikäli sport_centre-tagin käyttäminen luo pienen ristiriidan ns. viralliseen informaatioon nähden. Useampi näistä on kuitenkin kaupungin omistuksessa.

Tässä esim. pk-seudun kaupunkien urheilu- ja liikuntakeskukset…Helsinki, Espoo & Vantaa

Entäs alppimaja https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag:tourism%3Dalpine_hut? Tai ehkä ennemmin tourism=information https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Hiking.

**Suomalainen luontokeskus (eng. Visitor Centre tai ennen vanhaa Nature Centre) ei ole sama asia kuin ulkoilumaja. Näiden kahden palvelut ovat tosi erilaiset. Luontokeskus ei myöskään ole sama asia kuin matkailu- tai turisti-info (eng. tourist information), vaikka luontokeskus usein toimiikin myös turisti-infona ja/tai antaa neuvontaa. **

**Luontokeskuksen palvelut

 • Kansallispuistojen ja retkeilyalueiden asiakaspalvelu ja retkeilyneuvonta, ajantasainen tieto reiteistä ja palveluista (esim. laavut, autiotuvat).
 • Usein kansallispuistojen ja retkeilyalueiden huoltohenkilöstö majailee, pitää toimistoa ja/tai säilyttää kalustoa luontokeskuksella, siksi tagi ranger station sopii luontokeskuksiin.
 • Ylläpitäjä/rakentaja Metsähallitus, joskin nykyisin osa myyty ja/tai toimintaa pyörittää yrittäjä. Metsähallitus on myös kansallispuistojen ja erämaa-alueiden ylläpitäjä. **
 • Usein luonto- ja kulttuurinäyttely (täyttää usein muttei aina museon kriteerit)
 • Videoesityksiä
 • Usein taidenäyttelyitä
 • Wc, usein maksuton
 • Usein vapaa, maksuton sisäänpääsy
 • Maksuton pysäköintialue
 • Usein myymälä (esim. kartat, kirjat, postikortit, retkeilyvarusteet, matkamuistot)
 • Usein pihassa/lähistöllä tulentekopaikka
 • Useimmat luontokeskuset ovat avoinna ympäri vuoden, pienemmät/syrjäisemmät/kävijämäärältään vähäiset vain kausittian.

Turisti-info

 • usein matkailukeskuksessa tai kaupungissa
 • neuvoo, jakaa karttoja
 • usein matkamuistomyymälä
 • usein myy retkiä ja varaa majoitusta
 • virallisen vihreän tourist information i -symbolin käyttö on toimipaikoille maksullista.

Yllästunturin luontokeskus Kellokkaan ( https://www.openstreetmap.org/way/320856651 ) palvelut on mielestäni oikein merkitty. Kyseinen luontokeskus on yksi Suomen vilkkaimmista ja erilaisia palveluita on paljon.

terveisin nelisen vuotta luontokeskuksessa ja kansallispuistossa töitä tehnyt

Mielestäni alppimaja sijaitsee miltei poikkeuksetta sijaitsee tiettömän taipaleen takana, esim. Kebnekaise fell station https://www.svenskaturistforeningen.se/boende/stf-kebnekaise-fjallstation/ .

Myös wiki tukee tätä:
“The access is usually restricted to foot, mountain bike or ski.
You will find food, shelter and sleeping places.”